ناطق نوری سفیر جدید ایران در بلغارستان در گفتوگو با رویداد۲۴:
ترامپ هم مانند اوباما در مقام رییسجمهور رویه خود را تغییر میدهد
ترامپ در آن مقطع درصدد جمع آرا بود و تصور میکرد درصورتیکه علیه جمهوری اسلامی حرف بزند عدهای را جذب خواهد کرد اما مشاهده کرد هم سمبه طرف ایران پر زور است هم اینکه در بین مردم آمریکا هم خیلی حرفهای مربوط به جنگطلبی، هوادار ندارد بلافاصله موضع خود را تغییر داد. در حال حاضر کشور ایران باکسی مناقشه ندارد و فکر میکنم مانند اوباما که بعد از انتخاب شدن، رویه خود را تغییر داد این هم تغییر میدهد.
رویداد۲۴-سفیر جدید ایران در بلغارستان تاکید می کند که مواضع ترامپ در مقام نامزد ریاست جمهوری با ترامپ در مقام رییس جمهور آمریکا قطعا متفاوت خواهد بود. به گفته او ترامپ مانند اوباما که بعد از انتخاب شدن، رویه خود را تغییر داد رویکرد و سیاست های اعمالی خود را تغییر میدهد.
حمیدرضا ناطق نوری، سفیر جدید ایران در بلغارستان در گفتوگو با رویداد۲۴ ضمن بیان این مطلب ابتدا در رابطه با اهمیت روابط ایران و بلغارستان و جایگاه این کشور در مناسبات جمهوری اسلامی گفت: سطح روابط اقتصادی ما با بلغارستان زیاد نیست و حدوداً به 120 میلیون دلار که بیشتر از سمت بلغارها به ایران و عمدتاً کود شیمیایی فسفاته هم بوده، میرسد.
وی در این رابطه افزود: حدود 20 میلیون دلار برای بلغارها از ایران صادرات داریم که شامل مواد پتروشیمی، خشکبار، فرش و ... است، که در کل از حجم کمی برخوردار است، اما از منظر فرهنگی در طول تاریخ پیوستگیهای عمیقی بین ما و بلغارها وجود داشته است.
ناطق نوری دراینباره چنین توضیح داد: پس از استقلال یافتن بلغارستان از امپراتوری عثمانی، ناصرالدینشاه از سوی ایران بهعنوان اولین کشور در عین ناباوری این استقلال را به آنها تبریک گفت و کشور بلغارستان را به رسمیت شناخت. در گذشتههای دورتر نیز یعنی زمان مادها که عدهای به سمت اروپا مهاجرت کردند یک سرباز ایرانی وارد بلغارستان شد و به مردم این کشور برای مقابله با جنگ و درگیریها کمک کرد.
سفیر ایران در بلغارستان افزود: بلغارها به این بعد از تاریخ توجه زیادی نشان میدهند. زبان فارسی برای آنها مهم است و 350 کلمه فارسی در ادبیات بلغاری وجود دارد. کلمهای مانند پادری جزء واژههای بلغارها بهحساب میآید ما بر اساس همین تعلقات مایل هستیم تا روابطمان ازنظر فرهنگی خیلی افزایش یابد.
وی در ادامه به بعد اقتصادی رابطه دو کشور ایران و بلغارستان اشاره کرد و یادآور شد: بلغارستان جزء کشورهای اتحادیه اروپا محسوب میشود و با توجه به اینکه دروازه ورودی به اروپا برای ما بعد از ترکیه است و ازآنجاکه از بزرگترین مراکز ترانزیت در دنیا بهحساب میآید برای ما بسیار حائز اهمیت است.
ناطق نوری مجدد ضمن اشاره به عضویت بلغارستان در اتحادیه اروپا تأکید کرد: بلغارستان یکی از اعضا اتحادیه اروپا است و اروپا هم قوانین خود را دارد بر همین اساس آنها را ملزم کرده تا وابستگی گازیشان به روسیه را از حدود 100 درصد به 70 درصد تقلیل دهند و 30 درصد نیاز گازشان را از جای دیگر تأمین کنند. در این رابطه دو کشور دیگر در دنیا یعنی ایران و الجزایر میتوانند به آنها گاز بدهند. الجزایر به بلغارستان به لحاظ جغرافیایی دور است و شاید بهصرفه نباشد، جمهوری اسلامی در موقعیت نزدیکتری قرار دارد و بلغارها علاقه دارند تا این گاز را از سوی ایران تأمین کنند.
سفیر ایران در بلغارستان در پاسخ به این سؤال که آیا اگر این اتفاق بیفتد، ایران می تواند گاز اروپا را هم تأمین کند، گفت: درصورتیکه بتوانیم بهخوبی این کار را بر روی خط لوله گاز که البته شاید هزینه آن بهصرفه نباشد، از طریق کشتی یا زمین بهوسیله تانکرها یا بهوسیله حمل ریلی انجام دهیم می توانیم بازارهای جدید در اروپا را دنبال کنیم که همان مسئله ترانزیتی بین خلیجفارس و دریای عمان که بر اساس آن بنا است یک کریدور جدید تا دریای سیاه ایجاد شود را پیگیری خواهیم کرد. به طبع ما باید برای رسیدن به بلغارستان از ارمنستان، گرجستان، آذربایجان و دریای سیاه بگذریم و اگر این کریدور جنوب به شمال وصل شود بلغارستان برای ما بسیار پراهمیت خواهد بود، البته این مسئله برای بلغارها هم حائز اهمیت است و میتوانند به آبهای گرم دسترسی پیدا کنند.
وی درباره جایگاه بلغارستان در اتحادیه اروپا اظهار داشت: بلغارها در 6 ماه آینده رئیس دورهای شورای اروپا خواهند شد و این دورهای هم اهمیت خود را دارد زیرا در کشورهای اروپا مخصوصاً بلغارستان که در حاشیه بالکان قرار دارد اثرات خود را بر کل مجموعه اروپا دارد و ازآنجاکه کشورها بالکان مانند صربستان، بوسنی، رومانی فرهنگهای نزدیک به هم دارند، ما میتوانیم از سطح روابط خوب اینها در شورای اروپا استفاده کنیم.
ناطق نوری در خصوص تأثیر برجام بر گشایش رابطه با بلغارستان گفت: بعد از برجام نخستوزیر بلغارستان به همراه یک هیئت عالیرتبهای در اواخر سال گذشته وارد ایران شدند و ما باید این بازدید را پاسخ دهیم. معاونت محترم رئیسجمهوری، آقای جهانگیری نیز بهعنوان معاون اول باید سفری را برای پاسخگویی به آن سفر به آن کشور داشته باشند. آقای ظریف هم بعد از سفرهای دورهای و استقرار سفیر در این کشور یکی از اولین مقصدی که در دستور کار دارد سفر به بلغارستان است و مهمتر از همه اینکه در ملاقات تعدادی از سفرا با جناب آقای دکتر روحانی، رئیسجمهور اعلام کرد که «در سازمان ملل رئیسجمهور بلغارستان خیلی اظهار علاقه میکرد که حتماً یک سفر به بلغارستان داشته باشد» رئیسجمهور از بنده خواست تا این مسئله را پیگیری کنم.
سفیر ایران در بلغارستان در پاسخ به این سؤال که آیا روابط ایران با بلغارستان که عضو ناتو است تحت تأثیر روابط ایران با روسیه قرار میگیرد یا خیر، گفت: بلغارستان را در حد خودش و روسیه هم را در حد خودش می بینیم و برای جمهوری اسلامی فرقی نمیکند که کشورها در چه پیمانی هستند و این پیمان چقدر اثرگذار است، زیرا روسیه با بلغارستان یک روابط ویژهای دارد و شورای اروپا از بلغارستان میخواهد این را تقلیل دهد. روسها هم این مسئله را دوست ندارند. آنها به بلغارستان بهعنوان کشوری که زمانی در زیر عنایت آنها بوده، نگاه میکنند. شاید روسها از ما این انتظار را داشته باشند که مانند آنها با بلغارستان رابطه خوبی داشته باشیم.
وی درباره انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و انتخاب ترامپ نیز اظهار داشت: بابت انتخاب ترامپ شوکه نشدم و اتفاقاً روز قبل از نتیجه آرا در تلویزیون که زیرنویسها را مطالعه میکردم به یکی از بزرگان گفتم که آقای ترامپ رئیسجمهور خواهد شد. ایشان دلیلش را پرسید من هم توضیح دادم ازآنجاکه تدریسم راجع به جامعهشناسی سیاسی است در چنین حکومتهایی نتیجه را مردم خیلی تعیین نمیکنند.
ناطق نوری افزود: انتخابات آمریکا دومرحلهای است. عدهای بهصورت الکترال رای میدهند که توسط کانونهای قدرت صورت میگیرد و کانون قدرت هم آدمهای خود را دارد. فرض کنید ایرانیهای مقیم آمریکا یا اسلحهسازها یا ... اینها خودشان یک جمعیت زیادی را در اختیار دارند که تعیین میکنند رئیسجمهور از کدام سو باشد و این گروه هستند که به توافق میرسند قدرت را دستبهدست کنند.
سفیر ایران در بلغارستان تصریح کرد: دموکراتها دو دوره پشت سر هم در رأس بودند و مطالباتی که مردم داشتند را پاسخ ندادند. آقای اوباما وعدههایی را داده بود که محقق نشد و ما «گوانتانامو» را میدانیم که درباره آن اتفاقی رخ نداد. وضع اقتصادی مردم رو به بهبود نرفت، انتظاراتشان محقق نشد. بنابراین اوباما هیچ هنری برای آنها نداشت، طبیعی بود مردم آمریکا و آنهایی که به کانونیهای قدرت وصل هستند به گزینه تعیینشده رأی دهند و خودشان هم به دنبال یک گروه جدید باشند.
وی درباره نظرسنجیها نیز اظهار داشت: بعضی از نظرسنجیها هدفمند است و با آنها بازی میکنند و بالا و پایین میشود. البته مسئله فوق صرفاً مربوط به دموکراتهای نیست جمهوری خواهان هم از این کارها انجام دادند. در کل باید گفت برای ما شاید بهنوعی ترامپ بهتر باشد. خانم کلینتون با دو رویی و همان روش دوران وزارت و پسازآن درصدد بود پیش رود که طبیعی است در این وضعیت فشار بر ما بیشترمی شد. روشن است تا زمانی که جمهوری اسلامی هست آنها با ما خوب نخواهند شد، بنابراین اصلاً خانم کلینتون به نفع ما نبود. البته نه به این معنا که آقای ترامپ برای کشور سودآوری دارد در کل فرقی برای ایران نمیکنند. زیرا تا زمانی که انقلاب اسلامی به دنبال اهداف آرمانی و انقلابی خود است همواره مورد تهاجم امپریالیسم جهانی به سرکردگی آمریکا قرار خواهد گرفت.
ناطق نوری دراینباره که این استدلال به دلیل عدم آگاهی ترامپ از مناسبتهای بینالمللی است، تأکید کرد: از این منظر است که ما میدانیم با چگونه آدمی طرف هستیم و فریب آن را نخواهیم خورد و راه دفاع از خود را پیدا میکنیم. حضرت آقا چند روز قبل دیداری داشتند در آنجا درباره ترامپ اظهارنظری کردند که نشان داد ایشان پیشبینی کرده بودند که ترامپ رئیسجمهور میشود. ما هیچ نگرانی نداریم ایشان و مردم مثل کوه ایستادهاند.
سفیر ایران در بلغارستان درباره حرفهای تند ترامپ در دوره کاندیداتوری، افزود: آقای ترامپ در اول کار بود و هنوز از دنیا خبر نداشت در موقعیتی که الان در آن قرار گرفته مانند قبل فکر نمیکند. در اولین سخنانش هم گفت که با هیچ کشوری مناقشه ندارند. ترامپ در آن مقطع درصدد جمع آرا بود و تصور میکرد درصورتیکه علیه جمهوری اسلامی حرف بزند عدهای را جذب خواهد کرد اما مشاهده کرد هم سمبه طرف ایران پر زور است هم اینکه در بین مردم آمریکا هم خیلی حرفهای مربوط به جنگطلبی، هوادار ندارد بلافاصله موضع خود را تغییر داد. در حال حاضر کشور ایران باکسی مناقشه ندارد و فکر میکنم مانند اوباما که بعد از انتخاب شدن، رویه خود را تغییر داد این هم تغییر میدهد.