تاریخ انتشار: ۱۲:۲۹ - ۰۳ آذر ۱۳۹۵

وقتی اردوغان یکی به نعل می‌زند،یکی به میخ/ اقدامات هیتلر واسرائیل را تایید نمی‌کنم

رئیس جمهور ترکیه در مصاحبه با تلویزیون رژیم صهیونیستی با تاکید بر اینکه کشتار صدها نفر در بمباران غزه قابل فراموشى نیست٬ گفت که من نه اقدامات هیتلر را تایید می کنم و نه رفتار اسرائیل.
رویداد۲۴-رئیس جمهور ترکیه در مصاحبه با تلویزیون رژیم صهیونیستی با تاکید بر اینکه کشتار صدها نفر در بمباران غزه قابل فراموشى نیست٬ گفت که من نه اقدامات هیتلر را تایید می کنم و نه رفتار اسرائیل.

 رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در مصاحبه با شبکه-2 تلویزیون اسرائیل در پاسخ به این سؤال که آیا شما از توصیف رفتار اسرائیل در سال 2014 در نوار غزه به وحشی تر بودن از رفتار هتلر پشیمان هستید یا نه گفت: "زمانی اسرائیل نواز غزه را بمباران کرد و در نتیجه آن هزارها، صدها نفر کشته شدند، من نمی‌توانم این صحنه را فراموش کنم. من اقدامات هیتلر و رفتار اسرائيل را تایید نمی کنم".

وى افزود: "ما با هر نوع کشتار و وحشت مخالفیم. امروز در سوریه اسد بر سر قدرت قرار دارد که باعث کشته شدن 600 هزار شهروند خود شده است. ما این شخص را قاتل و تروریست می‌دانیم. شخصا در هر مورد این مطلب را به صورت آشکار اعلام می‌کنم. این در حالی است که من در گذشته با بشار اسد روابط خانوادگى داشتم. ولی امروز چنین نیست زیرا آنچه وی انجام داد، اقدام تروريستي و كشتار است.

"زمانی که در سواحل غزه کودکان فلسطینی توسط نیروهای اسرائیلی کشته شدند من در داووس به شیمون پرز گفتم که شما کشتار را خوب بلد هستيد. زمانی که من این سخنان را به پرز گفتم، مشکلی میان من و او وجود نداشت. امروز نیز اگر اسرائیل به این نوع کشتارهای خود ادامه دهد باز هم عادلانه رفتار خواهیم کرد".

او در پاسخ به سوال اینکه آیا می توان گفت که این شروع فصل جدیدی در روابط ترکیه و اسرائیل خواهد بود، گفت:

"در خلال روند عادی سازی روابط با اسرائیل گروهی از جانب بنده و گروهی توسط نتانیاهو و دولت اسرائیل برای مذاکره برگزیده شد. این گروه‌ها دیدارها و مذاکرات مختلفی انجام دادند. این مذاکرات به نتیجه مشترک منجر شد. در پایان با حضور آقای اوباما در این موضوع و برقراری یک تماس تلفنی بین بنده با نتانیاهو، گام جدی و مهمی در روند پیش برد روابط برداشته شد".

البته شما سه ماده ای را که من همواره بر آن تاکید داشتم را می دانید.

یکی از این موارد در رابطه با مسئله عذرخواهی در مورد کشتی "ماوی مرمره" بود. موضوع دوم جبران خسارت وارده بود و مورد سوم نیز رفع تحریم ها و محاصره غزه بود. در تماس تلفنی مذکور نتانیاهو پوزش خواست و آن مورد به جا آورده شد. بعد از مسئله عذرخواهی دو موضوع دیگر مانده بود. سپس مسله جبران خسارت نیز حل و فصل شد. در خصوص موضوع رفع محاصره و تحریم ها نیز روند ادامه دارد. به احتمال زیاد این موارد نیز رفع خواهد شد.

اکنون نیز به نظر می رسد که چیزی باقی نمانده است. در حال حاضر روابط دو کشور خوب است. من فکر می کنم که

به معنای واقعی كلمه به روند عادی سازی روابط نزدیک شده ایم".

رئيس جمهور تركيه در پاسخ به سوال در قبال رفع تحریم‌های اسرائیل علیه غزه، آیا می توانید ضمانت بدهید که حماس هرگز سلاح تولید و استفاده نخواهد کرد، توضيح داد:

"آیا شما می توانید از طرف اسرائیل بگویید که شهر غزه با همین اسلحه هدف قرار نخواهد گرفت؟ آیا می توانید بگویید که غزه و فلسطین با این سلاح ها بمباران نخواهند شد؟ ببينيد؛ در دوران ایهود اولمرت ما همه چیز را به پایان رسانده بودیم و درمورد سوریه و اسرائیل در آستانه حصول توافق بودیم. من در آن هنگام میانجی بودم. ما آن زمان در این مرحله قرار داشتیم.

محور اصلی توافقنامه‌های ما اصل برد-برد بود. اما در آخرین لحظه ناگهان بمباران غزه شروع شد. می دانید که بمباران غزه 15 روز طول کشید و در خلال این مدت نزدیک 2500 نفر کشته شدند. اکنون این اتفاق را چگونه ارزیابی می کنید؟

آن زمان در آستانه حصول به توافق، این حماس نبود که اسرائیل را بمباران کرد بلکه این بمباران درست در زمانی که توافق داشت حاصل می شد صورت گرفت".

بنابراین در حالی که میان سوریه و اسرائیل در مورد بلندی‌های جولان در حال دستیابی به یک توافق بودیم غزه بمباران شد.

ما در این هنگام ابراز تاسف کردیم. چرا که در حال اتمام کار در شورا و حل مسئله بودیم. اساسا ایهود اولمرت نیز در آن هنگام در انزوا قرار گرفت و دوران مدیریتش به پایان رسید. ما شاهد چنین وضعيتى بودیم.

اکنون که در حال بیان این وقایع هستیم باید به یک موضوع از دو زاویه بنگریم. اینکه به هنگام تهمت زدن به غزه و حماس از خود بپرسیم که آیا کسانی که چنین اتهاماتی را طرح می کنند خود فاقد اتهام هستند؟ ما خواهان پایان بخشیدن به این مدار بسته هستیم و قصد داریم بپرسیم که آیا رقیب اسرائیل همانند آن دارای سلاح اتمی یا سلاح های متعارف است یا خیر؟! وقتی که آنها فاقد چنین امکاناتی هستند اگر شما اقدام به انجام چنین مقایسه ای با حماس و یا فلسطین کنید همه به شما خواهند خندید. لازم است که در اینجا کاملا عادلانه رفتار کنیم".


اردوغان در پاسخ به سوال خبرنگار در مورد حملات مداوم حماس به شهروندان اسرائیلی تصريح كرد: "بیایید یک کار متفاوت انجام دهیم. وقتی شما حماس، غزه و فلسطین را بمباران کردید، چند هزار نفر را کشتید؟ اما وقتی می گویید که آنها موشک و راکت پرتاب کردند چند نفر اسرائیلی مردند؟ در حال حاضر چند نفر از حماس در زندانهای اسرائیل به سر می برند، چند فلسطینی؟ می توانید به من بگویید؟ متاسفانه اکنون صدها نفر، هزاران نفر فلسطینی و غزه ای در زندان های اسرائیل هستند. اینها را هم ببینیم".


خبرنگار پرسيد باتوجه به اینکه اسرائیل حماس را یک گروه تروریستی می داند چگونه می توان آن را بخشی از راه حل دانست. اردوغان تاكيد کرد: "به نظر من حماس یک گروه تروریستی نیست، حماس جنبش سیاسی است که مقاومت آن را به وجود آورده است. حماس وارد انتخابات شده است؟ بله. حماس در فلسطین برنده انتخابات شده است؟ بله. پس چرا حماس را که منتخب مردم است به رسمیت نشناختند؟ شما پاسخ این سوال من را بدهید، چرا؟ شما نمی دانید من می گویم. علی رغم پیروزی در انتخابات حماس را پایین کشیدند و با آن همگام نشدند. و از آن روز تاکنون هنوز در فلسطین انتخاباتی صورت نمی گیرد.

فرض کنیم که انتخابات هم برگزار شد چه کسی نماینده فلسطین خواهد بود. به نظر من درست نیست که شما به زور حماس را که یک گروه تروریستی نیست را تروریست بخوانید. در یک طرف میز قطعا باید حماس حضور داشته باشد. تا امروز همواره با محمود عباس و سازمان فتح نشستید، نتیجه ای گرفتید؟ نگرفتید. در این صورت قرار نیست در اینجا هیچ انتخاباتی صورت گیرد پس باید سازمان فتح و حماس با هم بر سر میز حاضر شوند در غیر این صورت رسيدن به نتیجه غیرممکن است".


او در پاسخ به اين سوال كه اگر دوباره براى میانجیگری از ترکیه دعوت شود، شما آن را مى پذیريد؟ اظهار داشت:
"اگر چنین درخواستی از ما شود، قبول می کنیم. تنها دغدغه ما برقراری آتش بس در آن منطقه است. ما همواره به راه حل دو دولتی اشاره کرده ایم، اما آيا اسرائیل به این راه حل نگاه مثبت دارد؟ ندارد. چرا ندارد؟ اسرائیل مالک آن سرزمین نیست و نمی توانید از این موضوع چشم پوشی کنید".


مسجدالاقصی عبادتگاه مقدس پیروان هر سه دین است. ولی اسرائیل تلاش دارد این مکان مقدس را تحت تصرف خود قرار دهد. ولی ما باید در این خصوص عادلانه برخورد کنیم. اجازه ندهیم که اسرائیل به بهانه فعالیت‌های باستان‌شناسی تونل های متعدد را برای کنترل مسجد الاقصی در زیر این مسجد حفر کنند. زیرا قدس برای هر سه دین بزرگ آسمانی دارای تقدس است و همه باید به این اصل احترام قائل باشند. امروز که ما وارد یک مرحله عادی سازی شده ایم نمی‌خواهیم بر سر این مواضع بار دیگر بحث کنیم. این موارد را باید کنار گذاشت. در عکس این صورت حیف خواهد شد. زیرا وقتی که حماس یا فلسطینی ها قیام کنند اسرائيل نگران خواهد شد و همچنین وقتی که اسرائیل قیام کند باعث نگرانی طرف مقابل است. تنها راه حل، عادلانه رفتار کردن در این مساله است. براى حق مردم فلسطین و اهل غزه احترام قائل شد".

اردوغان در پاسخ به سؤال "در دیدار با فرماندهان اسرائیلی در کشتی ماوی مرمره شنیدم که سعی داشتند با سرنشينان کشتی درگیر نشوند. آیا به آنها اعتماد دارید يا خير؟" گفت: "تمام این ها دروغ است و باور آن ممكن نیست. در دست ما اسناد مربوط به یورش افسران اسرائیلی به کشتی ماوی مرمره در آب های بین المللی وجود دارد. متاسفانه 10 تن از برادران ما را در آن جا به شهادت رساندند و این را با بی رحمی انجام دادند. چه چیز آنان را باید باور کنم؟ چيزی كه گفتيد ممکن نیست".


اردوغان در واکنش اين سخن مجری برنامه كه گفت شما فیلم مربوط به آنجا را دیده‌اید. خشونت نسبت به سربازان را ندیدید؟ إظهار داشت: "همه را دیدیم، خیر، خیر. حتی شما هم نمی توانید به درستی سخن بگویید. به طور صحیح سخن بگویید. ما همه آنها را داریم. به درستی سخن بگویید. روزنامه نگار بودن نباید مانع آن شود که شما به درستی سخن نگویید. در پایان در آن جا ده نفر کشته شده است، من از مجروحان نمی گویم. آن غیرنظامیان حتی اسلحه نداشتند. شما می خواهید بگویید چگونه و با چه سلاحی سربازان در آن جا زخمی شده اند؟ مواردی که ما با مسئولین رسانه‌ای اختلاف داریم همین جاست. اگر تو فکر می کنی می خواهی رجب طیب اردوغان را در تنگنا قرار دهی در اشتباهی. من را نمی توانید در تنگنا قرار دهید، زیرا تمامی اسناد در دست من است.


با یورش به کشتی ماوی مرمره در آب های بین المللی 10 نفر به شهادت رسیده اند. من از شما یک سؤال دارم، در کشتی اسرائیلی که یورش کرده است چه کسی مرده است؟ هیچ کس. اگر اینگونه است دیگر چه ادعايى داريد؟ در آبهای بین المللی نمی توانید چنین اقدامی انجام دهید و این یک کشتی حامل کمک‌های بشردوستانه بوده است .
من فقط یک مورد را به شما توصیه می کنم؛ خبر دروغ تولید نکنید و دروغ را مانند اینکه راست است به کسی تقدیم نکنید، تلاش کنید القا کنید. اينكه در واقعه کشتی ماوی مرمره افسران و سربازان اسرائیلی مورد ضرب و شتم قرار گرفتند و زخمی شدند، دروغ است، زيرا سرنشینان آن اسلحه نداشتند".


اردوغان در پاسخ به سؤال مجری برنامه مبنی بر اینکه هر آنچه که تاکنون گفته شده در این روزها حاضر به حمایت از غرب برای شکست داعش هستید، به حمایت خود ادامه خواهید داد، مصمم هستید؟ گفت: "ابتدا از غرب این سؤال را بپرسید. غرب با داعش مبارزه می کند؟ خیر، بلكه برعكس به داعش و طرفدارانش اسلحه می دهد. در حال حاضر این ما هستیم که با داعش مبارزه می کنیم".

رئيس جمهور تركيه ادامه داد: "آمریکا گاهی از نیروهای ائتلاف بین المللی حمایت هوایی می کند، اما متاسفانه ما در دست داعش اسلحه غربی ها را می بینیم. مسلما فریاد نمی زنند که از داعش حمایت می کنیم، اما می بینیم که از هواپیماها اسلحه بیرون می آورند، نیمی از این اسلحه براي  پ.ی.د، ی.پ.گ می رود و نیم دیگر هم براي داعش می رود. آن طرف در عراق هم می بینیم سلاح مورد استفاده غربی است. اکنون تركيه با شبه نظامیان مسلح داعش مبارزه می کند. این نکته بسیار بسیار مهم است. در این مورد اسرائیل هم باید حساس باشد. و ما باید در منطقه به این مبارزه بپردازیم و هر چه زودتر باید آرامش را در منطقه بر قرار کنیم.
ببینید من می خواهم یک مورد دیگر را هم بگویم؛ جنگجویان خارجی را می گوییم، در میان این جنگجویان شمار زیادی هستند که از غرب آمده اند، چگونه می توان این موضوع را توضیح داد؟


او در مورد پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات آمریکا توضيح داد: "انتخاب ترامپ برای من باعث تعجب نبود. فکر کنم بیشتر باعث حیرت مردم آمریکا شد، زیرا من با نتیجه ای که از صندوق رای گیری بیرون می آید باور دارم. زمانی که من هم در ترکیه به عنوان شهردار استانبول انتخاب شده بودم، کسانی از این پیروزی متحیر شدند. اکنون چرا پیروزی ترامپ باعث تعجب بعضی افراد شده است؟ هم اکنون در آمریکا با دونالد ترامپ دوره جدیدی آغاز خواهد شد؟ به نظر من آنچه در مناطق مختلف اروپا، در ایالت‌های مختلف آمریکا علیه ترامپ صورت گرفته بی احترامی به دموکراسی است. پیش از هر چیز مردم باید به نتایج و رای صندوق‌ها احترام بگذارند، بی احترامی به رای مردم نشان دهنده عدم درک دموکراسی است". 


اردوغان به نظر خبرنگار مبنى بر اینکه واکنش ترکیه به کودتای نافرجام 15 ژوئیه تند بود گفت: "ترکیه در طول تاریخ 93 ساله جمهوريت، کودتاهای زیادی را تجربه کرد، اما در هیچ کدام، مردم به این اندازه مقاومت و جانفشانی از خود نشان نداده بودند و این بار در نتیجه این مقاومت بود که توانستند این اقدام را خنثی کنند. این کودتای نافرجام توسط گروه تروریستی خشونت گراى فتو انجام شد. این گروه تروریستی طی 40 سال در نهادها و ارگان های دولتی ارتش، آموزش و پرورش، بانک ها، دستگاه قضایی رخنه کرد".
وی در ادامه تاکید کرد: ما در چارچوب قانون به مقابله با این افراد که مانند غده سرطانی در ارگان های دولتی نفوذ کرده اند ادامه خواهیم داد.

نظرات شما