واشنگتنپست:
چرا تمدید تحریمهای 10 ساله در ایران واکنش برانگیز شد؟
مقامات و روحانیون ایرانی روز جمعه از تلافی اقدام آمریکا در به تصویب رساندن طرح تمدید تحریمهای هستهای ایران در کنگره خبر دادند اما تحلیلگران خاورمیانه معتقدند در هفتههای پایانی دولت اوباما، انتظار نمیرود که ایران دست به اقدام اساسی در این زمینه بزند.
رویداد۲۴- مقامات و روحانیون ایرانی روز جمعه از تلافی اقدام آمریکا در به تصویب رساندن طرح تمدید تحریمهای هستهای ایران در کنگره خبر دادند اما تحلیلگران خاورمیانه معتقدند در هفتههای پایانی دولت اوباما، انتظار نمیرود که ایران دست به اقدام اساسی در این زمینه بزند.
به گزارش رویداد۲۴ به نقل از واشنگتنپست، آنها میگویند رأی به حفظ تحریمهای آمریکا برای یک دهه دیگر، زمینه را برای دونالد ترامپ، رئیسجمهور تازه انتخابشده آمریکا فراهم میکند تا موضعگیری قاطعانهتری نسبت به تهران داشته باشد.
انتظار میرود باراک اوباما طرح تمدید تحریمها علیه ایران که روز پنجشنبه در سنا با 99 رأی به تصویب رسید را امضا کند.
جان کربی، سخنگوی وزارت خارجه گفت همانطور که در توافق هستهای سال گذشته مشروط شده، جان کری، وزیر خارجه آمریکا تا زمانی که ایران به تعهداتش پایبند باشد، به امضای قانون اغماض تحریمها ادامه خواهد داد. اما پس از ژانویه، تصمیم با دولت ترامپ خواهد بود که قانون اغماض که باید هر 120 تا 180 روز دوباره صادر شود را تمدید کند یا خیر.
مایکل روبین، تحلیلگر خاورمیانه در موسسه آمریکن اینترپرایز گفت: «در حال حاضر هر یک از این دو کشور دیگری را به مبارزه میطلبد که نخست از توافق عقبنشینی کند. اما هیچکس نمیخواهد که شلیککننده گلوله اول باشد.»
در تهران، دولت بهطور رسمی مسئله را به کمیتهای که وظیفه اجرای این توافق را برعهده دارد، ارجاع داده است. اما شکایت از تمدید تحریمها از قوه مقننه تا مساجد و ادارات دولتی ادامه دارد.
امامان جمعه روز گذشته رأی به تمدید تحریمها را نقش توافق هستهای میان ایران و شش قدرت جهان دانستند. ایران در قبال لغو تحریمهای بینالمللی بود که با محدود کردن برنامه هستهای خود موافقت کرد. در این توافق اغماضهایی در نظر گرفته شد، تا اگر ایران مفاد توافق را نقض کرد، امکان بازگشت به تحریمها وجود داشته باشد.
محمدعلی موحدی کرمانی، امامجمعه تهران گفت: «اگر شما برجام را پاره میکنید، ما آن را به آتش میکشیم.»
علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران نیز گفت: «ما بهطور دقیق در حال بررسی شرایط هستیم. اگر آنها (قانون تحریم ایران) را اجرایی کنند، ایران بر همان اساس اقدام خواهد کرد.»
بخش عمده اظهارنظرها در این مورد، بازتاب روشی است که این توافق به مردم ایران معرفی شد؛ یک روش مستقیم برای پایان دادن به تحریمها، نه یک مجموعه پیچیده از توافقنامههای مالی و قانونی که تنها بهصورت تدریجی باعث بازگشت ایران به عرصه بینالمللی میشود.
سوزان مالونی، تحلیلگر خاورمیانه در بروکینگز گفت: «آنها این توافق را بهعنوان یک پیروزی معرفی کردند و با گذر از جزئیات، از سیاستهای داخلی برای تحتفشار قرار دادن دولت اوباما بهمنظور رفتن به سمت اجرا و ایجاد دسترسی به منابع مالی استفاده کردند.»
مالونی در ادامه اضافه کرد که احتمالاً ایران نمیداند چطور دست ترامپ را بخواند؛ او در مبارزات انتخاباتی خود توافق هستهای را یک فاجعه خوانده بود و از اتخاذ سیاستهای سختگیرانه در این زمینه خبر داده بود.
وی گفت: «آنها با شرایط غیرقابلپیشبینی روبرو هستند. آنها هرگز با دولت آمریکایی روبرو نشده بودند که تا این اندازه نسبت به آن ناآگاه باشند.»