تاریخ انتشار: ۱۳:۵۱ - ۱۵ آذر ۱۳۹۵
موثقی، عضوهیات علمی دانشگاه تهران در گفت‎و‎گو با رویداد۲۴:

جنبش دانشجویی مرده است

یک استاد دانشگاه در رابطه با جنبش دانشجویی بر این اعتقاد است که وقتی امکان وجود تشکل های مستقل دانشجویی در فضای سالم ، مهیا نمی شود، امکان طرح بحث های علمی هم به وجود نمی آید بنابراین به سادگی می توان نتیجه گرفت که جنبش دانشجویی مرده است.
جنبش دانشجویی مرده است

مراسم سخنرانی علی مطهری در دانشگاه شریف به مناسبت روز دانشجو/ عکس: ایلنا

رویداد۲۴-یک استاد دانشگاه در رابطه با جنبش دانشجویی بر این اعتقاد است که وقتی امکان وجود تشکل‎های مستقل دانشجویی در فضای سالم، مهیا نمی‎شود، امکان طرح بحث‎های علمی هم به وجود نمی‎آید بنابراین به سادگی می‎توان نتیجه گرفت که جنبش دانشجویی مرده است.

جنبش دانشجویی به مجموعه فعالیت‌ و نقش آفرینی‌هایی گفته می‌شود که تشکل‌ها و گروه‌های مختلف دانشجویی انجام داده‌اند و رویکردهای مختلفی در زمان های گوناگون به خود گرفته‌اند. این فعالیت‌ها به مدت کمی پس از تأسیس دانشگاه تهران به عنوان اولین دانشگاه در ایران، از اوایل دههٔ بیست آغاز شد و با فراز و فرودهایی همواره ادامه داشته‌است و حتی در مقاطعی بارزترین نفش را در سرنوشت تاریخی کشورمان ایفا کرده‌است.

اما این روزها شاهد هستیم که هیچ تحرکی حتی بدون تاثیراز جنبش دانشجویی دیده نمی شود و در واقع به نظر می رسد که جنبش دانشجویی در ایران دچار زندگی نباتی شده که اثرات منفی فراوانی به همراه دارد.

سید احمد موثقی، عضوهیات علمی و استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران، به بهانه روز دانشجو درباره عدم تکاپو  جنبش دانشجویی نسبت به  گذشته در گفت‎وگو با رویداد۲۴ گفت: برخی جریانات داخل کشور اجازه تنفس به جنبش دانشجویی نمی‎دهند و با وجود آنکه قوه مجریه از طریق مردم انتخاب می‎شود و هر بار در مدیریت آن تغییراتی صورت می‎گیرد ولی در مجموع این جریانات که چندان به قوه مجریه مربوط نمی‎شود و این حق را برای خود قائلند تا در تمام حوزه‎ها ورود پیدا کنند مانع فعالیت آزادانه دانشجویان می شوند و به نوعی به طرز قریبی از این فعالیت نگرانی دارند. 

وی در ادامه اضافه کرد: این جریانات از خارج دانشگاه تلاش دارند با بازوهایی داخل دانشگاه مدیریت فضای حاکم بر دانشگاه و دانشجویان را مدیریت کنند و در کل خلاف نظر مسولان طراز اول کشور که در تریبون‎های مختلف بر ورود دانشجویان به سیاست و سیاسی شدن دانشگاه‎ها تاکید کرده‎اند عمل می‎کنند.

موثقی تاکید کرد: در واقع تمایلی برای  ایجاد تشکل‎های دانشجویی مستقل در کشور وجود ندارد، در برابر این مسئله دانشجویان هم نمی‎توانند تحرکی داشته باشد. به این ترتیب وقتی امکان وجود تشکل‎های مستقل دانشجویی در فضای سالم، مهیا نمی‎شود، امکان طرح بحث‎های علمی هم به وجود نمی‎آید بنابراین به سادگی می‎توان نتیجه گرفت که جنبش دانشجویی مرده است. 

ابن استاد دانشگاه در رابطه با عدم استقلال جنبش دانشجویی از احزاب نیز اظهار داشت: جنبش دانشجویی را به عنوان جنبش اجتماعی - اعتراضی از جهت راه اندازی تحرکات و تظاهرات خیابانی، نباید درنظر گرفت. زنده بودن جنبش دانشجویی به فعالیت‎های سالم علمی – آموزشی و فوق برنامه ارتباط دارد.
 
وی افزود: فعالیت های علمی – آموزشی از این جهت اهمیت دارد که سبب رشد فکری، آگاهی سیاسی و ایجاد حساسیت نسبت به مسائل کشور به وجود می‎آورد. بنابراین اشکالی ندارد که تشکل‎های دانشجویی ارتباط همسویی با احزاب سیاسی داشته باشد ولی با وجود این باید مستقل عمل کنند. 

موثقی در ادامه تصریح کرد: دانشجویان و در کل جنبش دانشجویی در مناطقی که تحت تاثیر امواج سیاسی بیرونی هستند بدون شک آسیب خواهند دید. اگر تشکل های دانشجویی خود جوش باشند، دست به اصلاح موارد اشتباه خواهند زد که در نتیجه به پیشرفت منجر می‎شود. 

این استاد دانشگاه یادآور شد: تا زمانی که حرکت‎های دانشجویی با برخوردهای غیرقانونی روبرو باشند، جنبش دانشجویی شکل نمی‎گیرد. ضمن اینکه باید یک باز تعریف از سیاسی شدن دانشگاه انجام شود، متاسفانه این موضوع  نه تنها هیچ مبنا علمی ندارد بلکه ابهام و سردرگمی فوق‎العاده ای در آن دیده می‎شود. 

وی در ادامه اظهار داشت: سیاسی شدن دانشجویان بعنی چه؟ اگر سیاسی شدند اجازه فعالیت داده می‎شود؟ سیاسی شدن دانشگاه‎ها به این معنا دانسته می‎شود که در تائید دیدگاه‎های حاکم حرکت کنند و به محض اینکه مستقل عمل شود و نظریه‎پردازی صورت گیرد به شدت با آنها برخورد خواهد شد. با این روش نیروهای انسانی که متخصص و اندیشمند هستند، سرکوب می‎شوند که بسیار تاسف‎آور است. 

این استاد دانشگاه گفت: دانشجویان پر تحرک هستند و در عصر امروز نمی‎شود مانع آنها شد اما وقتی مسیر سالم ممنوع شود دست به حرکات افراطی و انحرافی می‎زنند که در نهایت کارهای تخریبی صورت می‎گیرد. 
نظرات شما