محبعلی، مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت خارجه در گفتوگو با رویداد۲۴ تشریح کرد
چه تحریمهایی نقض برجام است؟
مدیر کل پیشین خاورمیانه وزارت امور خارجه تصویب تحریمهای جدید با زمینه هواپیمایی و انرژی را متناقض با برجام میداند.
رویداد۲۴- مدیر کل پیشین خاورمیانه وزارت امور خارجه تصویب تحریمهای جدید با زمینه هواپیمایی و انرژی را متناقض با برجام میداند.
سخنگوی کاخ سفید سه روز گذشته مطرح کرد که آمریکا، انگلیس، آلمان، فرانسه، ایتالیا و کانادا با انتشار بیانیهای با اشاره به وضعیت حلب هشدار دادند که ممکن است تحریمهای مضاعفی را علیه حامیان بشار اسد، رییسجمهوری سوریه به عمل آورند. البته طرح این مسئله تازگی ندارد اما تاکید برآن از سوی سخنگوی کاخ سفید معنای جدید پیدا میکند.
روسیه و ایران دو کشور حامی بشار اسد هستند که در آزادسازی حلب نقش مهمی برعهده دارند، اما مسئله این است به چه دلیل آمریکا و متحدان اروپاییاش بابت کمک به آزادی حلب میخواهند درصدد تحریم حامیان آن برآیند و در صورت عملی شدن این ادعا به خصوص درباره ایران که یکی از متحدان محسوب میشود، آیا دست به نقض برجام نزدهاند؟ همزمان با این اظهارنظر نیز نخست وزیر بریتانیا نیز خبر از همکاری با کشورهای خلیجفارس بر علیه ایران داده است که آن هم جای شگفتی دارد.
قاسم محبعلی، مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت امورخارجه در این رابطه که آیا با ایجاد تحریمهای جدید برجام نقض میشود یا خیر، در گفتوگو با رویداد۲۴ گفت: ایران و کشورهای 1+5 بر سرتحریمهای مربوط به مسئله هستهای توافق کردهاند و تحریمهای دیگر به این موضوع ربط پیدا نمیکند، بنابراین در صورتی که به این قطعیت برسند و درصدد برآیند تا آن را به مرحله اجرا گذارند به توافق هستهای بیربط است.
وی در ادامه اضافه کرد: البته باید این نکته را هم در نظر گرفت که بحث مورد نظر با روح برجام مخالفت دارد و هنوز نمیدانیم بنا را بر چه پایهای خواهند گذاشت، درصورتی که زمینههای مورد نظرشان مسائل هواپیمایی و انرژی باشد در این حالت با برجام دچار تناقض میشود.
محبعلی درباره پیام غربیها در صورت قطعی شدن تصمیم مورد اشاره، توضیح داد: مسئله سوریه یک بحث بینالمللی به حساب میآید و طبیعی به نظر میرسد، زمانی که یکی از طرفین در این ارتباط موقعیت بالاتری داشته باشد و در میدان برای استفاده از ابزارهای سیاسی تلاش کند، بیش از سایر کشورها مورد هدف قرار میگیرد.
مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت امور خارجه در ادامه بیان کرد: روسیه و ایران مانع سقوط حلب شدهاند و باقیمانده شرق حلب هم توسط دولت سوریه بازپسگیری خواهد شد و به نظر میرسد این موفقیت توسط ائتلاف تحت حمایت روسیه که شامل ایران، سوریه و حزبالله است، پیش از جابهجایی قدرت در آمریکا صورت گیرد، بنابراین طرف مقابل تمام تلاش خود را به کار بسته تا چنین روی ندهد.
وی در ادامه اظهار داشت: تا زمان انتقال قدرت در آمریکا باید منتظر ماند و دید چه تصمیمهایی گرفته میشود زیرا الان نمیدانیم نوع ابزارهای مورد استفاده چیست. برخی تحلیلها مبنی بر پیشدستی مجلس آمریکا (تمدید تحریمها بر علیه ایران) برای ایجاد ممانعت از به انزوا کشیده شدن این کشور پس از روی کارآمدن ترامپ به خصوص درباره برجام، مطرح هست اما اینها براساس تئوری توطئه طرح میشود و خیلی جدی نیست.
محبعلی افزود: جمهوریخواهان در طول مذاکرات هستهای نشان دادند که به شدت با برجام مخالفت دارند اما اتفاقی که اخیرا در کنگره افتاد نشان از یک اجماع بین دموکراتها و جمهوریخواهان داشت و مسئله فوق هم درباره قانون ایسا که مربوط به تحریمهای پیش از اعمال مسئله هستهای بر ایران بود، صورت گرفت که اساس آن به اتهاماتی مانند تروریسم یا مواردی از این دست برمیگردد. لذا اگر بخواهیم تحلیلمان را براساس تئوری توطئه مطرح سازیم بدین معنا است که خیلی دقیق نسبت به آن نگاه نکردهایم.
مدیر کل پیشین خاورمیانه وزارت امور خارجه درباره اظهار نظر «ترزا می» درخصوص همکاری با کشورهای خاورمیانه بر علیه ایران نیز تصریح کرد: مسائل ایران و غرب چندین مورد است که یکی از آنها به تحولات منطقه برمیگردد. به عبارتی دیگر موضوعات صلح خاورمیانه یا امنیت اسرائیل و حمایت ایران از حزبالله از جمله مواردی بوده که همواره بر سر آن بحث و بررسیهای فراوانی صورت گرفته است و تمامی ندارد.
وی دراینباره یادآور شد: مطالب فوق به مسائل بین ایران و غرب مربوط میشود که حلوفصل آن هم شیوههای مجزایی را طلب میکند، اما در رابطه با نظرات اخیر خانم «ترزا می» باید گفت که انگلیسیها علاقمند هستند تا روابطشان را با کشورهای عربی به خصوص عربستانسعودی به دلیل خرید تسلیحات نظامی که بازار قوی هم به حساب میآید، حفظ کنند و آن را از دست ندهند بنابراین با شنیدن چنین سخنانی نباید تعجب کرد.
محبعلی دررابطه با بهترین واکنش ایران گفت: در برابر هر مسئله دیپلماتیکی باید اقدام متقابل داشت، اما در این خصوص چند نکته را نباید فراموش کرد اول آنکه از هر حرکتی که منجر به نقض برجام شود، باید پرهیز کرد زیرا تحریمها به طور اتوماتیک برمیگردد. مسئله دیگر این است که جامعه بینالمللی یکدست نیست و منافع کشورها با یکدیگر متفاوت است، بنابراین با هر کشوری باید متناسب با منافع آن ارتباط برقرار کرد تا بتوان دوستانی را یافت.