علائم و نشانههای بیماری آلزایمر چیست؟
رویداد۲۴ سیما صابری: بیماری آلزایمر یک اختلال مغزی است که با گذشت زمان بدتر می شود. این بیماری با تغییراتی در مغز مشخص می شود که منجر به رسوب پروتئین های خاصی می شود. آلزایمر باعث کوچک شدن مغز و در نهایت مرگ سلول های مغز می شود. این بیماری شایع ترین علت زوال عقل است که منجر به کاهش تدریجی حافظه، تفکر، رفتار و مهارت های اجتماعی می شود. این تغییرات بر توانایی فرد برای عملکرد روزانه و حرفهای تأثیر می گذارد.
حدود ۶.۵ میلیون نفر در ایالات متحده ۶۵ ساله و بالاتر از بیماری آلزایمر رنج میبرند. در این میان بیش از ۷۰ درصد ۷۵ سال به بالا هستند. از حدود ۵۵ میلیون نفر مبتلا به زوال عقل در سراسر جهان، ۶۰ تا ۷۰ درصد تخمین زده میشود که به بیماری آلزایمر مبتلا هستند.
بیماری آلزایمر چیست؟
علائم اولیه بیماری شامل فراموشی رویدادها یا مکالمات کوتاه مدت است. این علائم با گذشت زمان، به مشکلات جدی حافظه و از دست دادن توانایی انجام کارهای روزمره تبدیل می شود.
البته توجه داشته باشید که داروها ممکن است باعث بهبود یا کاهش پیشرفت علائم شوند. ضمناً برنامه ها و خدمات کمک کننده می توانند به حمایت از افراد مبتلا به این بیماری و مراقبان آنها کمک کنند.
البته بدانید که هیچ درمانی وجود ندارد که بیماری آلزایمر را درمان کند. در مراحل پیشرفته، از دست دادن شدید عملکرد مغز می تواند باعث کم آبی، سوء تغذیه یا عفونت شود. این عوارض می تواند منجر به مرگ شود.
علائم آلزایمر
از دست دادن حافظه علامت اصلی بیماری آلزایمر است. علائم اولیه شامل مشکل در یادآوری رویدادها یا مکالمات اخیر است. اما رفته رفته حافظه بدتر می شود و علائم دیگری با پیشرفت بیماری ایجاد می شود.
بیشتر بخوانید: این کارها از چرب شدن کبد جلوگیری میکند/ ۲ نشانه مهم کبد چرب
در ابتدا، فردی که به این بیماری مبتلا است ممکن است از مشکل خود در به خاطر سپردن چیزها آگاه باشد اما با بدتر شدن علائم، یکی از اعضای خانواده یا دوستان ممکن است بیشتر متوجه این مسائل شود و خود فرد آگاهی چندانی نسبت به وضعیتش نداشته باشد.
تغییرات مغزی مرتبط با بیماری آلزایمر منجر به مشکلات فزاینده در موارد زیر می شود:
مشکلات حافظه در بیماران آلزایمر
همه افراد گاهی اوقات دچار نقص حافظه می شوند، اما از دست دادن حافظه مرتبط با بیماری آلزایمر ادامه می یابد و بدتر می شود. با گذشت زمان، از دست دادن حافظه بر توانایی عملکرد در محل کار یا خانه تأثیر می گذارد.
افراد مبتلا به آلزایمر ممکن است:
-جملات و سوالات را بارها و بارها تکرار کنند.
-مکالمات، قرارها یا رویدادها را فراموش کنند.
-وسایل را در جای اشتباه قرار دهند، اغلب آنها را در مکان هایی قرار دهید که اصلاً منطقی نیست.
-در جاهایی که قبلاً خوب می شناختند گم شوند.
-در نهایت نام اعضای خانواده و اشیاء روزمره را فراموش می کنند.
-در یافتن کلمات مناسب برای اشیا، بیان افکار یا شرکت در مکالمات مشکل دارند.
مشکلات تفکر و استدلال در بیماران آلزایمر
بیماری آلزایمر باعث ایجاد مشکل در تمرکز و استدلال به خصوص در مورد مفاهیم انتزاعی مانند اعداد می شود.
انجام بیش از یک کار به طور همزمان برای بیماران آلزایمر بسیار دشوار است. ممکن است مدیریت امور مالی، موجودی دسته چک و پرداخت به موقع صورت حساب ها برای این افراد چالش برانگیز باشد. در نهایت، یک فرد مبتلا به بیماری آلزایمر ممکن است نتواند اعداد را تشخیص دهد.
قضاوت و تصمیم گیری در بیماران آلزایمر
بیماری آلزایمر باعث کاهش توانایی تصمیم گیری و قضاوت معقول در موقعیت های روزمره می شود. به عنوان مثال، یک فرد ممکن است در محیطهای اجتماعی انتخابهای ضعیفی داشته باشد یا برای آب و هوا به صورت نامناسب لباس بپوشد. ممکن است پاسخگویی به مشکلات روزمره برای این افراد سخت تر شود. به عنوان مثال، فرد ممکن است نداند چگونه با سوختن غذا روی اجاق گاز برخورد کند یا هنگام رانندگی چطور باید تصمیم بگیرد.
برنامه ریزی و انجام کارهای آشنا در بیماران آلزایمر
بیماران آلزایمر برای کارهایی که نیاز به برنامهریزی دارند، دچارمشکل می شوند. این امر ممکن است شامل برنامه ریزی و پختن یک غذا یا انجام یک بازی مورد علاقه فرد باشد. در نهایت، افراد مبتلا به بیماری آلزایمر پیشرفته فراموش می کنند که چگونه کارهای اساسی مانند لباس پوشیدن و حمام کردن را انجام دهند.
تغییرات در شخصیت و رفتار در بیماران آلزایمر
تغییرات مغزی که در بیماری آلزایمر رخ می دهد می تواند بر خلق و خو و رفتارها تأثیر بگذارد. این مشکلات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
-افسردگی
-از دست دادن علاقه به فعالیت ها
-انزوای اجتماعی
-نوسانات خلقی
-بی اعتمادی به دیگران
-خشم یا پرخاشگری
-تغییر در عادات خواب
-سرگردانی در امور زندگی
-از دست دادن مهارتها
-هذیان گویی یا شکاکیت مانند باور به دزدیده شدن چیزها
مهارت های حفظی در بیماران آلزایمر
علیرغم تغییرات عمده در حافظه و مهارت ها، افراد مبتلا به بیماری آلزایمر می توانند برخی از مهارت ها را حتی با بدتر شدن علائم حفظ کنند. مهارت های حفظ شده ممکن است شامل خواندن یا گوش دادن به کتاب، گفتن داستان، به اشتراک گذاشتن خاطرات، آواز خواندن، گوش دادن به موسیقی، رقصیدن، کشیدن نقاشی، یا انجام کاردستی باشد.
این مهارتها ممکن است برای مدت طولانیتری حفظ شوند، زیرا توسط بخشهایی از مغز که در مراحل بعدی بیماری تحت تأثیر قرار میگیرند، کنترل میشوند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
تعدادی از شرایط می تواند منجر به از دست دادن حافظه یا سایر علائم زوال عقل شود. برخی از آن شرایط قابل درمان است. اگر نگران حافظه یا سایر مهارت های فکری خود هستید، با متخصص مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید.
اگر در مورد مهارت های فکری که در یکی از اعضای خانواده یا دوستان خود مشاهده می کنید نگران هستید، در مورد نگرانی های خود صحبت کنید و در مورد مراجعه حضوری همراه با نزدیکان و صحبت با یک متخصص مراقبت های بهداشتی سوال کنید.