تاریخ انتشار: ۰۹:۱۴ - ۰۷ بهمن ۱۳۹۵
محبعلی، مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت‎خارجه در گفت‎وگو با رویداد۲۴ ميانجي گري كويت را تحليل كرد:

رفتار عربستان نشان از موافقت برای همکاری بیشتر با ایران دارد

مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت امور خارجه درباره انگیزه عربستان از ارسال پیام برای ایران تأکید کرد که به نظر می‌رسد که طی چند ماه اخیر هر دو طرف ایران و عربستان از شدت تبلیغاتشان علیه یکدیگر کاسته‌اند و عربستانی‌ها به‌خصوص دریکی دو مورد نشان دادند که با همکاری بیشتر موافق هستند.
رویداد۲۴مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت امور خارجه درباره انگیزه عربستان از ارسال پیام برای ایران تأکید کرد که به نظر می‌رسد که طی چند ماه اخیر هر دو طرف ایران و عربستان از شدت تبلیغاتشان علیه یکدیگر کاسته‌اند و عربستانی‌ها به‌خصوص دریکی دو مورد نشان دادند که با همکاری بیشتر موافق هستند.

معاون وزیر خارجه کویت بعد از نشست سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌فارس در بحرین اعلام کرده بود که کویت مکلف به ارسال پیام کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌فارس به ایران است و به همین دلیل با مقامات این کشور تماس گرفته تا نظر کشورهای عرب خلیج‌فارس در مورد گفت‌وگو با ایران را به مقامات ایرانی برساند.

صبح ديروز، شیخ صباح الخالد الصباح، وزیر امور خارجه کویت به ایران آمد و با حضور در وزارت امور خارجه با محمدجواد ظریف دیدار و گفت‌وگو کرد. هنوز پيام ارسالي مشخص نيست و معلوم هم نيست كه واکنش ایران در برابر آن چیست، اما قدر مسلم کشورهایی مانند کویت مایل هستند دوستی با ایران به‌عنوان یک همسایه قدرتمند را برای خود حفظ کنند و آن را بی‌دلیل از دست ندهند.

قاسم محب علی، مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت امور خارجه در این رابطه به رویداد۲۴ گفت: کویت از اعضای شورای همکاری خلیج‌فارس است و با توجه به اینکه رابطه بین ایران و عربستان پس از حادثه منا قطع شد، طبیعی است که بخواهد نقش میانجی را داشته باشد. بر همین اساس وزیر امور خارجه آن چندی پیش اعلام کرده بود که حامل پیامی برای ایران است.

وی درباره کشور ارسال‌کننده این پیام، توضیح داد: احتمال می‌رود که این پیام از سوی کشور عربستان باشد که آن‌هم بابت بهبود و بازسازی روابط اقتصادی با ایران اقدام به ارسال کرده است. البته باید دید محتوا چه هست و پاسخ ایران به آنچه خواهد بود. آیا ایران پاسخ مثبت می‌دهد یا اینکه خیر؟ این‌ها مواردی است که الآن نمی‌توان درباره‌شان صحبت کرد.

محب علی درباره انگیزه عربستان از ارسال پیام احتمالی برای ایران، گفت: به نظر می‌رسد که طی چند ماه اخیر هر دو طرف ایران و عربستان از شدت تبلیغاتشان علیه یکدیگر کاسته‌اند و عربستانی‌ها به‌خصوص دریکی دو مورد نشان دادند که با همکاری بیشتر موافق هستند.

مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت امور خارجه در خصوص این همکاری‌ها توضیح داد: در مورد قضیه لبنان توافق شد که رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر بر سرکار آید از آن مهم‌تر درباره مسئله نفت بود که عربستان با همکاری روسیه کمک کردند در کنار کاهش تولید نفت خود و ایجاد محدودیت، ایران اجازه داشته باشد که به شرایط قبل از زمان تحریم بازگردد.

وی درباره تأثیر ریاست جمهوری جدید آمریکا بر چنین پیام‌هایی ابراز کرد: به‌طورمعمول روابط کشورهای غیر دموکراتیک با جمهوری خواهان در آمریکا نسبت به دموکرات‌ها بهتر بوده است؛ بنابراین به‌سادگی می‌توان پیش‌بینی کرد که با در دست گرفتن سکان ریاست جمهوری آمریکا توسط «دونالد ترامپ» رابطه آمریکا با کشورهایی مانند عربستان، اسرائیل، روسیه و مصر بهبود خواهد یافت.

محب علی افزود: عربستان ‌هم شاید منتظر است که پیام‌های مثبت‌تری از سوی آمریکا دریافت کند تا به سمت منافع بیشتری قدم بردارد، تاکنون پیامی از طرف ایالت متحده برای عربستان ارسال نشده است.

مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت امور خارجه در این رابطه تأکید کرد: باید این نکته را در نظر داشت که هنوز به‌طور دقیق معلوم نیست که کویت میانجی عربستان و حامل پیامی از سوی این کشور باشد، اما کویت کشوری است که علاقه ندارد روابطش با ایران به سمت تیرگی حرکت کند و تمایل دارد با ایران به‌عنوان یکی از همسایگان بزرگ روابط غیر تهدیدآمیز داشته باشد.

وی یادآور شد: کشورهایی مانند قطر و بحرین کمتر به چنین روابطی علاقه نشان می‌دهند، اما مجموعه شورای همکاری خلیج‌فارس مراوده با همسایه خود را به نوع دیگری از رفتار ترجیح می‌دهد و کویت با توجه به شرایطش در منطقه علاقه‌مند است که روابط خود را با کشورهای همسایه بالانس کند.

نظرات شما