عبدالرضا فرجی راد در گفتوگو با رویداد۲۴ اهداف سفر ژان ماک ایرو به تهران را تشریح کرد
توسعه روابط اقتصادی،سوریه،روسیه و برجام عوامل سفر فرانسویها به ایران
سفیر پیشین ایران در نروژ و مجارستان با تاکید بر اینکه گرچه هیات فرانسوی به ژان ماک ایرو ریاست وزیر خارجه این کشور در سفر به تهران به دنبال کار اقتصادی هستند، اما بخش سیاسی آن را نباید ندید گرفت، گفت: بررسی پرونده های سوریه، روسیه و برجام در کنار توسعه روابط اقتصادی را می توان از مهمترین دلایل سفر فرانسویها به ایران دانست.
رویداد۲۴- سفیر پیشین ایران در نروژ و مجارستان با تاکید بر اینکه گرچه هیات فرانسوی به ژان ماک ایرو ریاست وزیر خارجه این کشور در سفر به تهران به دنبال کار اقتصادی هستند، اما بخش سیاسی آن را نباید ندید گرفت، گفت: بررسی پرونده های سوریه، روسیه و برجام در کنار توسعه روابط اقتصادی را می توان از مهمترین دلایل سفر فرانسویها به ایران دانست.
بلافاصله پس از توافق هسته ای ایران و گروه 1+5 موسوم به برجام، مقامات عالی رتبه کشورهای مختلف جهان رایزنیهای خود را با مقامات کشورمان چه از طریق گفتوگوی تلفنی و چه از طریق حضور در کشورمان و چه از راه دعوت مقامات عالیرتبه جمهوری اسلامی ایران، آغاز کردند تا از قافله ارتباط با ایران و بهرهمندی از بازار آن عقب نمانند.
فرانسه از جمله کشورهایی بود که با وجود مخالفتها و سنگ اندازیهایی که در زمان مذاکرات داشت،پس از محقق شدن آن هیاتی سیاسی و اقتصادی بعد از 12سال به ایران فرستاد که این سفر منجر به انعقاد قراردادهایی شد. امروز نیز ژان ماک ایرو وزیر خارجه فرانسه بنا است تا برای دیدار و گفتوگو با حسن روحانی و محمد جواد ظریف به ایران آید، اما به نظر می رسد این بار بعد سیاسی سفر فوق با وجود همراهی او توسط یک تیم اقتصادی از بعد تجاری اش بیشتر باشد.
عبدالرضا فرجی راد، استاد ژئوپولتیک دانشگاه و سفیر پیشین جمهوری اسلامی در نروژ و مجارستان دراین باره در گفتوگو با رویداد۲۴ گفت: در سفر وزیر خارجه فرانسه به تهران همراه با مباحث اقتصادی، مسائل سیاسی نیز اهمیت خاصی برخوردار است.
وی در رابطه با مسائل اقتصادی توضیح داد: فرانسوی ها که در دوران تحریم به رابطه اقتصادی با ایران اشتیاقی از خود نشان نمی دادند، بعد از برجام در روابط دو کشور تاملاتی از این حیث به وجود آمد. به طور نمونه با شرکت نفتی قرارداد بسته شد و اولین هواپیما به ایران ورود پیدا کرد. اینها نکات مثبتی است در روابط بین دو کشورایران و فرانسه که باید دیده شود.
این استاد ژئوپلتیک دانشگاه درباره اهمیت بعد سیاسی سفر وزیر امور خارجه فرانسه به ایران بیان کرد: فرانسوی ها به عنوان یکی از اعضای اتحادیه ارپا نگران مسئله برجام هستند. به عبارتی دیگر تا قبل از ورود ترامپ به کاخ سفید بابت عکس العمل ایران نگرانی داشتند، اما اکنون به دولت جدید آمریکا هشداد داده اند که برجام باید باقی بماند. در واقع به نوعی در صدد برآمده اند تا از ایران در برابر تیم ترامپ حمایت کنند.
وی درباره اهمیت موضوع سوریه و ارتباط آن به این سفر افزود: تحولاتی که در رابطه با سوریه رخ داده را می توان دومین دلیل سیاسی این سفر دانست. روس ها به جد دنبال آتش بس دراز مدت در سوریه هستند، البته این خواست ترک ها و ایرانی ها هم هست و مایلند تا مسائل موجود هر چه سریع تر حل و فصل شود. با توجه به اینکه زمانی سوریه قدرت نفوذ فرانسوی ها بوده از طریق ایران می توانند از برنامه ریزی ها در این زمینه اطلاع یابند، زیرا روسیه در کل اروپایی ها را به دلیل تحریماتی که برعلیه این کشور صورت گرفت، کنار گذاشته است.
سفیر پیشین ایران در نروژ و مجارستان، روسیه را از دیگر موضوعات مورد توجه فرانسوی در این سفر دانست و تصریح کرد: نزدیکی ایران به روسیه به ویژه با روی کار آمدن ترامپ و خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا منجر به این شده که فرانسه و آلمان با هم متحد شوند و دوستانی در خارومیانه بیابند.
فرجی راد اضافه کرد: ترامپ درصدد برآمده تا فشارهایی به ایران وارد کند، به نحوی اروپایی ها را هم از این امر مستثنی ندانسته و کارهایی مانند تشویق بریتانیا در خارج شدن از اتحادیه اروپا و سخنان ضد و نقیضی که درباره ناتو می زند را می توان مورد توجه قرار داد. بنابراین ایران و اروپا از رابطه دو طرفه سود می برند و از این طریق می توانند فشارهای گروه ترامپ که به صورت غیر منطقی اعلام و اجرا می شود را خنثی سازند.
وی در خصوص آینده برجام اظهار داشت: برجام دست نخواهد خورد، اما به طرق دیگر به ایران فشار وارد می شود که در حال آماده کردن زمینه آن هستند و نتیجه این فشارها، تضعیف برجام خواهد بود. به عبارتی دیگر آمریکا با مصوباتی جدید تحت عنوان احتمالی حقوق بشر یا مسئله تروریست برای ایران مشکلاتی به وجود خواهد آورد یا اینکه در مورد موضوع مقاومت و حزب الله خواسته خود را عملی می کند و شاید یکی از دلایل نزدیکی اخیربه روسیه، ایران باشد.
این استاد ژئوپلتیک دانشگاه در ادامه یادآور شد: ایران در چنین شرایطی باید استراتژی نزدیکی به اروپا علاوه بر چین و روسیه و کشورهای همسایه را داشته باشد تا هم از حجم فشارها بکاهد و هم اینکه اقدامات اجرایی که احتمالا آمریکا بخواهد در روزهای آتی آنها را دنبال کند، خنثی شود.
فرجی راد دراین باره که با توجه به جنگ های منطقه، تا چه اندازه می توان به اروپایی ها اعتماد کرد، افزود: جنگ افغانستان همه با آمریکا متعهد بودند، امادر رابطه با عراق تفاوت هایی وجود داشت. بعضی از کشورهای اروپایی مانند آلمان و فرانسه همراهی نکردند رئیس جمهور وقت آمریکا هم این کشورها را" اروپا پیر" نامید که تحرک و نوآوری ندارند. البته فرانسوی ها به صدام نزدیک بودند و در عراق به سرمایه گذاری های بسیاری دست زده بودند که اگر وارد جنگ می شدند، حوزه نفوذ خود را از دست می دادند.
وی در پایان بیان کرد: درباره ایران داستان فرق می کند زیرا همه چیز به صورت شفاف وجود دارد و چنین نیست که شلوغ بازی هایی از این دست بتواند به دستاویزی برای حمله مبدل شود.