تاریخ انتشار: ۱۲:۱۶ - ۱۴ بهمن ۱۳۹۵
پولیتیکو:

آقای رئیس‌جمهور، توافق ایران را پاره نکن

نشریه پولیتیکو با توصیه به رئیس‌جمهور آمریکا مبنی بر اینکه توافق ایران را پاره نکند نوشت: ترامپ باید نسبت به تهران سختگیر باشد اما لغو توافق هسته‌ای یک فاجعه خواهد بود.
رویداد۲۴- نشریه پولیتیکو با توصیه به رئیس‌جمهور آمریکا مبنی بر اینکه توافق ایران را پاره نکند نوشت: ترامپ باید نسبت به تهران سختگیر باشد اما لغو توافق هسته‌ای یک فاجعه خواهد بود.

به گزارش رویداد۲۴، پولیتیکو نوشت: وقتی مقامات ایران روز یکشنبه یک موشک بالستیک را شلیک کردند، چیزی بیش از فناوری را آزمایش می‌کردند. آن‌ها در حال آزمایش این مسئله بودند و هستند که آیا دولت جدید ترامپ از هر بهانه‌ای برای برچیدن توافق هسته‌ای 2015 استفاده خواهد کرد یا خیر. تهران به‌خصوص می‌خواهد ببیند که اگر ایالات‌متحده تهدید به انجام چنین کاری کند، واکنش اتحادیه اروپا، روسیه و چین چه خواهد بود.

روز چهارشنبه مایکل فلین، مشاور امنیت ملی آمریکا پاسخ خود را مطرح کرد: «از امروز ما به‌طور رسمی ایران را زیر ذره‌بین قرار می‌دهیم». او پیامی شدیداللحن از اتاق کنفرانس کاخ سفید ارائه کرد، بااین‌حال به‌طور دقیق نگفت که اقدامات ایالات‌متحده چه خواهد بود.

آزمایش موشکی ایران به‌خودی‌خود ناقض توافق هسته‌ای که به‌طور رسمی با نام برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) شناخته می‌شود، نیست اما اگر دونالد ترامپ به دنبال بهانه‌ای برای پاره کردن آن باشد، مطمئناً او و تیمش آن‌قدر خلاق هستند که از این فرصت استفاده کنند. 

از سوی دیگر، ترامپ احتمالاً صحبت‌های خود در کنفرانس خبری اوت را مدنظر قرار داده، زمانی که گفت بجای پاره کردن برجام «آن‌قدر نسبت به آن سخت‌گیر خواهم بود که آن‌ها هیچ شانسی نداشته باشند.»

غریزه پلیسی ترامپ اینجا به کار می‌آید. اگر ترامپ باعث از بین رفتن توافق هسته‌ای ایران شود، دولت‌های دوست را با او بیگانه می‌کند و مخالفان او را متحد. چنین تغییر منفی در صف‌آرایی کشورها، قدرت بین‌المللی او را کاهش می‌دهد و چهره داخلی‌اش را تضعیف می‌کند. چنین شکست زودهنگامی می‌تواند قوت قلبی برای مخالفان ترامپ باشد اما تأثیرش بر امنیت بین‌الملل شدید خواهد بود. در مقابل، اجرای سخت‌کوشانه و منصفانه این توافق باعث تقویت موضع بین‌المللی این دولت جدید خواهد شد.

اکثر ناظران –حتی برخی از سرسخت‌ترین منتقدان آن- حال به این نتیجه رسیده‌اند که این توافق کارا است و باید حفظ شود. ترکی فیصل، سفیر سابق عربستان در واشنگتن و لندن چندی پس از انتخابات آمریکا گفت: «فکر می‌کنم ترامپ نباید این توافق را پاره کند.» اجماع عمومی در جهان و نه‌فقط در آمریکا، این است که توافق ایران به هدف خود رسیده است.

قدرت‌های اصلی خارج از خاورمیانه حتی تأکید بیشتری دارند که آمریکا نباید آغازگر یک بحران هسته‌ای با ایران باشد. این کره شمالی – نه ایران- است که مهم‌ترین تهدید هسته‌ای برای آمریکا و متحدانش ژاپن و کره جنوبی محسوب می‌شود. همان‌طور که ترامپ اشاره کرده همکاری چین برای متقاعد کردن پیونگ‌یانگ جهت پایان دادن به اقدامات تحریک‌آمیز لازم است. مطمئناً اگر آمریکا توافق ایران را لغو کند، چین از آن پیروی نخواهد کرد.

اگر ایران توافق هسته‌ای را نقض می‌کرد، به خشم آوردن کشورهای عربی، اروپایی و آسیایی نسبت به آمریکا می‌توانست ارزش خطر کردن را داشته باشد اما بر اساس گزارش اطلاعاتی آمریکا، اسرائیل و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی چنین اتفاقی رخ نداده است.

سال‌ها زمان و تلاش گسترده از سوی چندین دولت آمریکا هزینه شد تا توافق هسته‌ای ایران به سرانجام برسد. بردن یک سرمایه سیاسی سخت، از دست دادنش آسان و پس گرفتنش سخت‌تر است. قمار کردن روی این توافق کار احمقانه‌ای است. اگر برنامه هسته‌ای ایران محدودیتی نداشته باشد، مقابله با ایران سخت‌تر خواهد بود و جهان آمریکا را مقصر آن خواهد دانست. اگر فقط یک ریاست جمهوری در خطر بود، ارزش آن را داشت که ببینیم پایان این بازی چطور خواهد بود اما ریسک چنین اقدامی به‌مراتب بالاتر از این‌ها است.
نظرات شما