تاریخ انتشار: ۱۱:۳۸ - ۱۵ فروردين ۱۳۹۶
عبدالله رمضان‎زاده در گفت‌وگو با رویداد۲۴ تشریح کرد:

انتظارات اصلاح‎طلبان از روحانی/ اطلاع‌رسانی نقطه ضعف جدی دولت روحانی/ رقبای روحانی استراتژی ندارند

سخنگوی دولت سید محمد خاتمی، معتقد است که بهترین گزینه در شرایط فعلی برای حل‌وفصل مسائلی که در کشور وجود دارد روحانی است.
رویداد۲۴- حسن روحانی هنوز اعلام رسمی برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده نکرده است بااین‌حال اصلاح‌طلبان و اعتدال‌گرایان بر این نکته تأکید دارند که از او حمایت خواهند کرد و گرچه بحث‌هایی درباره نامزد پوششی برای کاندیداتوری ریاست جمهوری به میان آمده اما در نهایت اصلاح‌طلبان به این نتیجه رسیده‎اند که حسن روحانی به‌تنهایی از پس رقبایی که این روزها نام آنان شنیده می‌شود، بر خواهد آمد.
 علاوه بر این مسئله از آنجا که روحانی وعده‌هایی را داده که ناتمام مانده بنابراین اصلاح‌طلبان بر این اعتقاد هستند که بهتراست تا با حمایت از حسن روحانی در انتخابات آینده فرصت تکمیل وعده‌ها برای او فراهم شود که البته این کار بدون هیچ شرط و شروطی هم  صورت خواهد گرفت. سخنگوی دولت سید محمد خاتمی، معتقد است که بهترین گزینه در شرایط فعلی برای حل‌وفصل مسائلی که در کشور وجود دارد روحانی است.
عبدالله رمضان‎زاده، در گفت‎وگو با رویداد۲۴دلیل حمایت مجدد اصلاح طلبان از روحانی را هم به معنای نبود گزینه مناسب در اردوگاه اصلاح طلبان نمی داند. او با تاکید بر اینکه باید شرایط کشور می گوید: «وقتی تمام این موارد را کنار هم قرار می‌دهیم نیاز است تا برای انتخابات تاکتیک تعیین کنیم. البته این تاکتیک انتخابات خیلی اهمیت ندارد، مسئله مهم در این رابطه استراتژی مجموعه اصلاح‌طلبان و اعتدال‌گرایان برای اداره کشور است که برای این دوره به این نتیجه رسیده‌اند کاندیدای آنان «حسن روحانی» باشد.» 

***

سوتیتر

- بهترین دستاورد روحانی برگرداندن نظام عقلانیت و برنامه‌ریزی به ساختار دولت و اداره کشور است

- بهترین گزینه در شرایط فعلی برای حل‌وفصل مسائلی که در کشور وجود دارد روحانی است

- این گلایه به روحانی از سوی اصلاح‌طلبان وجود دارد که نگاهی باز برای انتخاب همکارهای خود نداشته است

- روحانی باید دایره نیروهای مورد استفاده خود را گسترش دهد و نیروهای ریسک‌پذیرتر و همراه‌تر از نظر موضع دولت را به خود نزدیک سازد

- سیلی آمده بود که اگر برجام به تحقق نمی‌انجامید کشور را با خود می‌برد

- رقیب جدی برای روحانی در میان اسامی که این روزها به چشم  می‌خورد مشاهده نمی‌کنم

 - مجموعه ناطق، روحانی، خاتمی و خمینی می‌توانند جای مرحوم هاشمی را با همدیگر پر کنند

- رهبری خیلی لطف کردند در حق احمدی‌نژاد که او را از حضور در انتخابات منع کردند

  
***

اگر بنا باشد در مورد مهم‌ترین دستاوردهای دولت حسن روحانی صحبت کنیم، به چه مواردی می‌توان اشاره کرد؟ 
 بهترین دستاورد روحانی برگرداندن نظام عقلانیت و برنامه‌ریزی به ساختار دولت و اداره کشور است. به‌عبارتی‌دیگر در دولت روحانی به‌مانند آنچه در گذشته شاهد بودیم، علاوه بر اینکه یک شبه تصمیم گرفته نمی‌شود درباره تصمیم‌گیری‌ها هم  مشورت صورت می‌گیرد. در کنار این مسئله احیا سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی نیز ازجمله مهم‌ترین دستاوردهای روحانی بعد از 8 سال بی‌تدبیری دولت گذشته بوده که باید به آن‌ها اشاره کرد، البته دیگر موارد هم هست اما اینکه دولتی درصدد برمی‌آید با برنامه پیش رود از اهمیت بیشتری برخوردار است.
 
به همین دلیل اصلاح‌طلبان برای انتخابات آینده از اجماع بر سر کاندیداتوری روحانی صحبت می‌کنند؟
 بهترین گزینه در شرایط فعلی برای حل‌وفصل مسائلی که در کشور وجود دارد آقای روحانی است. علاوه بر این روحانی وعده‌هایی داده که ناتمام مانده بنابراین باید به آن‌ها جامه عمل بپوشاند تا مشخص شود که این کار به صلاح بوده یا خیر. البته بحث فوق بدین معنا نیست که آقای روحانی همفکر اصلاح‌طلبان به‌حساب می‌آید.
 
انتظارات اصلاح‎طلبان از روحانی/ اطلاع‌رسانی نقطه ضعف جدی دولت روحانی/ رقبای روحانی استراتژی ندارند

پس چرا اصلاح‌طلبان یک نامزد هم فکر معرفی نمی‌کنند؟ آیا گزینه مناسب‌تر از روحانی در بین آنان وجود ندارد؟
 گزینه خوب و ایده‌آل در بین اصلاح‌طلبان وجود دارد، اما باید شرایط کشور و تائید صلاحیت‌ها را سنجید. وقتی تمام این موارد را کنار هم قرار می‌دهیم نیاز است تا برای انتخابات تاکتیک تعیین کنیم. البته این تاکتیک انتخابات خیلی اهمیت ندارد، مسئله مهم در این رابطه استراتژی مجموعه اصلاح‌طلبان و اعتدال‌گرایان برای اداره کشور است که برای این دوره به این نتیجه رسیده‌اند کاندیدای آنان «حسن روحانی» باشد. 
 بر اساس اخبار منتشر شده از جناح اصولگرا به نظر می‌رسد که رقیب آقای روحانی تعداد زیادی کاندیدا وارد میدان انتخابات خواهد کرد نه برای اینکه پیروز میدان شود، بلکه فقط برای حمله به آقای روحانی، بر فرض 5 نفر تنها برای اینکه از 5 فرصت برای از بین بردن زمان آقای روحانی استفاده کنند، به صحنه ورود پیدا می‌کنند، البته شاید برای اصلاح‌طلبان‌ هم این استراتژی در نظر گرفته شود یعنی آنان‌ هم با  4 یا 5 نامزد اصلاح‌طلب وارد عرصه رقابت انتخاباتی شوند و درباره دستاوردهای دولت و برنامه اصلاح‌طلبی به توضیح بپردازند.
 
شما بنا را بر این گذاشتید که از آقای روحانی در انتخابات بعدی به‌عنوان کاندیدا ریاست جمهوری حمایت کنید در انتخابات 92 هم آقای روحانی مورد حمایت اصلاح‌طلبان قرار گرفت، اما پس از اتمام آن و اعلام نتایج آقای روحانی در کابینه خود از هیچ اصلاح‌طلبی بهره نبرد. چرا؟
 باید محدودیت‌هایی که آقای روحانی برای تعیین کابینه با آن روبرو بود را در نظر بگیرید بعد درباره  آن به قضاوت بپردازید. در مجلس دوره قبل این امکان وجود نداشت که هیچ وزیر از سوی اصلاح‌طلبان موفق به کسب رأی اعتماد شود. البته در کنار مسئله فوق  این گلایه به روحانی از سوی اصلاح‌طلبان وجود دارد که نگاهی باز برای انتخاب همکارهای خود نداشته و در این رابطه از یک دید بسته استفاده شده است.
 اما همان‌طور که در بالا توضیح دادم باید محدودیت‌ها را در نظر گرفت. علاوه بر این نباید دور از نظر داشت که روحانی شناخت زیادی از اصلاح‌طلبان نداشته و البته وامدار آنان‌ هم نبوده است.
 
اینکه آقای روحانی وامدار اصلاح‌طلبان نیست، درست است، اما این سؤال پیش می‌آید درصورتی‌که اصلاح‌طلبان از او حمایت نمی‌کردند، آقای روحانی پیروز انتخابات بود؟ 
 درست است که اگر اصلاح‌طلبان حمایت‌های لازم را به سرانجام نمی‌رساندند، شاید آقای روحانی برای پیروزی در انتخابات دچار مشکلاتی می‌شد، اما در این حمایت‌ها شرط و شروطی بین اصلاح‌طلبان و آقای روحانی وجود نداشت، بنابراین وامدار اصلاح‌طلبان محسوب نمی‌شود.
 
 با توجه به اینکه شما بدون شروطی از آقای روحانی حمایت کردید، درکل چه انتظاراتی از او به‌عنوان رئیس‌جمهور دارید؟
 دارای انتظارات زیادی از روحانی به‌عنوان فردی که در مقام ریاست جمهوری قرار گرفته، هستیم اما شرطی نداریم. انتظارات اصلاح‌طلبان این است که رئیس‌جمهور با مجموعه نیروها کار کند تا دولت تواناتری داشته باشد حوزه تخصصی را به نیروهای متخصص واگذار کند، جامعه مدنی  را بیش از این مورد توجه قرار دهد و بر سیاست‌های درست خارجی که تا به امروز هم‌چنین بوده، تأکید بیشتری صورت گیرد.
علاوه بر این موارد مسائل معیشتی نیاز به توجه جدی دارد، البته تا امروز دولت کنترل تورم را به‌خوبی پیش برده و باید به تیم اقتصادی آن تبریک گفت و اگرچه حافظه جامعه اجازه نمی‌دهد، اما نیاز است تا یادآور شویم که اگر اکنون همچنان دوران دولت گذشته ادامه می‌یافت، در وضعیت خوبی  قرار نداشتیم.
 
انتظارات اصلاح‎طلبان از روحانی/ اطلاع‌رسانی نقطه ضعف جدی دولت روحانی/ رقبای روحانی استراتژی ندارند

اصلاح‌طلبان برای سال 1400 نامزد انتخاباتی برای ریاست جمهوری معرفی خواهند کرد؟
کشور آبستن حوادث و تحولات بسیار است از امروز نمی‌توان برای سال 1400 پیش‌بینی کرد، اما مسئله مهم در همین رابطه این است که اگرچه صددرصد با روی کار آمدن دولت آقای روحانی به اهداف خود دست پیدا نکردیم، اما کشور در میزانی از عقلانیت قرار گرفته که این خود جای امیدواری دارد.
 
 اصلاح‌طلبان از «آشتی ملی» صحبت کردند که در پاسخ به آن مطرح شد قهری در کار نبوده که الان آشتی صورت گیرد، بهتر نبود به‌جای «آشتی ملی» از «گفت‌وگوی ملی» یا واژه‌های دیگری صحبت می‌کردید؟  
 ما بر سر الفاظ با کسی دعوا نداریم نیاز طرح «آشتی ملی» احساس شده بود و دلیل آن به خاطر شرایط وضعیت اقتصادی و آسیب‌های اجتماعی، وضعیت سیاست خارجی و تحولات در سطح بین‌المللی که کشور در آن قرار گرفته، بود. هدف از طرح آن در کل این بود که با توجه به این اوضاع نباید نیرو و انرژی‎مان را صرف دعواهای داخلی کنیم. موضوع بیکاری از مسائل بسیار پراهمیت این روزهای کشور به‌حساب می‌آید،برای اینکه سطح فعلی نرخ بیکاری حفظ شود و برای افزایش آن مانعی به وجود نیاید سالانه بین 70 تا 100 میلیارد دلار سرمایه‎گذاری نیازمند هستیم، این در حالی است که درآمد نفتی کشور 35 میلیون دلار بوده و معنای رقم فوق این است که اگر دولت  هیچ کار دیگری نکند دو برابر یا سه برابر درآمد نفتی را باید برای حل معضل بیکاری به کار اندازد. در کنار این مسئله بحث آسیب‌های اجتماعی هم هست و در همین رابطه تعریف شده در حضور مقام رهبری وقتی درباره آن سخن به میان آمده، ایشان بغض کرده بودند. علاوه بر این موارد وقتی به مسائل بین‌المللی نگاه می‌اندازیم، مشاهده می‌شود که  یک آدم جنگ‌طلب بر سر کار آمده و  خطر کشور ما را تهدید می‌کند.
 هدف از بیان این طرح در کل با توجه به توضیحات داده شده، این بود که باید کشتی را جلو برد و با به جان‌ هم افتادن گره‎ای از مشکلات باز نمی‌شود. آقای خاتمی هم که دراین‌باره نظر دادند از سر دلسوزی بود، زیرا  تشخیصشان این بود که نیاز امروز جامعه ما طرح این موضوع است. البته بحث "آشتی ملی" یک پیشنهاد بود که پسندیده هم نشد.
 
بهتر نبود برای طرح آن منتظر زمان دیگری می‌شدید و یا الان اساسا موقعیت مناسبی برای طرح آن بود؟ بهتر نبود این کار را بر عهده رئیس‌جمهور می‌گذاشتید زیرا یکی از شعارهای حسن روحانی رفع حصر بود و «آشتی ملی» هم در همین راستا قرار می گرفت؟ 
 طرح «آشتی ملی» مسئله‌ای بود که به ذهن ما رسید و  باید مطرح می‌شد، زیرا از نظر اصلاح‌طلبان ضروری بود. اتفاقاً این پیشنهاد را برای اولین بار پس از برگشت از مراسم تشییع جنازه آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، من مطرح کردم زیرا در آنجا مشاهده کردم باوجودآنکه حاضران در مراسم شعار می‌دادند و خواست‌های خود را مطرح می‌کردند اما در پاسخ به آن هیچ جنگ و دعوایی صورت نگرفت. به‌عبارتی‌دیگر تشییع جنازه آیت‌الله هاشمی رفسنجانی به وحدت ملی تبدیل شده بود که بعد از آن در اینستاگرام هم پستی گذاشتم که «دیروز مشق مدارا و وحدت بود و مردم جهت‌گیری مناسبی داشتند هر کسی با گرایش خود آمده  بود و یک مراسم بسیار خوبی برگزار شد.»
 
اما در همان مراسم هم برخی از مردم خواست‌های سیاسی خود را مطرح می‌کردند؟
 بحث آشتی ملی به‌عنوان فراموش کردن مواضع سیاسی نیست، اولویت‌بندی در نیازها است در آن روز هم مردم شعارهای سیاسی را دادند مهم این بود که  همدیگر را تحمل کردند ما همین را دنبال می‌کنیم که در فضای سیاسی کشور هر گروهی نظر خود را مطرح سازد و گروه دیگر آن را تحمل کند.
 
پیشنهاد شما به آقای روحانی برای ریاست جمهوری آینده در صورت موفقیت چیست و چه انتقادی به او دارید؟
 آقای روحانی باید دایره نیروهای مورد استفاده خود را گسترش دهد و نیروهای ریسک‌پذیرتر و همراه‌تر از نظر موضع دولت را به خود نزدیک سازد. 
 
مهم‌ترین انتقادی که به دولت دارید، چیست؟
دستاوردهای اقتصادی روحانی بسیار قابل دفاع است، اما یک مشکل وجود دارد و آن‌هم در تیم اطلاع‌رسانی او بود که ضعیف است. با این حجم کار آنچه روی می‌دهد به اطلاع مردمی نمی‌رسد. نرخ تورم 44 درصد بوده و این امر بدین معنا است درصورتی‌که روزهای ابتدایی سال کالایی خریداری می‌شد 100 تومان، آخر سال مردم باید 1500 تومان بابت خرید مجدد آن هزینه پرداخت می‌کردند همین بی‌تدبیری دولت گذشته صدای مردم را در آورده بود و درصورتی‌که این امر افزایش پیدا می‌کرد و بر آن کنترلی صورت نمی‌گرفت نرخ تورم به 700 درصد می‌رسید و در نتیجه آن مردم باید دم مرز افغانستان نان خریداری می‌کردند. 
 اما کار به این مهمی را دولت به‌درستی انعکاس نمی‌دهد و به گوش مردم نمی‌رساند که اگر تیم اقتصادی او با هوشمندی ورود پیدا نمی‌کرد چه آینده‌ای برای کشور متصور بود. این ضعف در اطلاع‌رسانی از نقاط ضعف جدی و قابل نقد دولت روحانی به‌حساب می‌آید. 
 
شما الان توضیح دادید که در رابطه با مسائل اقتصادی کارهایی انجام شد، اما اطلاع‌رسانی صورت نمی‌گیرد و این روزها هم دیده می‌شود که مردم خیلی از شرایط اقتصادی رضایت ندارند. زمانی مطرح می‌شد که برجام برگ برنده روحانی برای انتخابات سال آینده است و مردم به درست یا نادرست بر این تصور بودند که با محقق شدن آن شرایط اقتصادی تغییر خواهد کرد آیا هنوز هم همین‌گونه است و برجام برگ برنده روحانی با توجه به این توضیحات  محسوب می‌شود؟ 
برجام دستاورد مشخص آقای روحانی محسوب می‌شود و کسب موفقیت در این رابطه به‌قدری دارای اهمیت بود که مقام رهبری تیم احمدی‌نژاد و جلیلی را در زمان ریاست جمهوری او کنار گذاشت و تا روی کار آمدن دولت روحانی خود آن را هدایت می‌کرد. بنابراین دستاوردهای برجام کاملاً مشخص است و آقای روحانی کارهای جدی‌ای در این خصوص انجام داده که هنوز نتیجه آن کامل نشده و در واقع باید گفت سیلی آمده بود که اگر برجام به تحقق نمی‌انجامید کشور را با خود می‌برد، البته فعلاً جلوی آن گرفته شده، اما با تمام این‌ها قبول دارم که  مردم کشور ما انتظارات بیشتری نسبت به آنچه باید اتفاق می‌افتاد از برجام داشتند. 
 در این خصوص گندم را مثال می‌زنم در دولت روحانی رقم خرید گندم از کشاورزان به چهارده هزار و 700 میلیارد تومان رسید که رشد حدود چهار برابری خرید  نسبت به سه سال گذشته را نشان می‌دهد. درباره مسکن مهر و نرخ تورم هم کشور به همین شکل پیش رفته است و درصورتی‌که برجام به نتیجه نمی‌رسید تولید نفت کشور امروز به کمتر از 500 هزار بشکه می‌رسید. تمام این اتفاقات اقتصادی در نتیجه محقق شدن برجام به وقع پیوسته، اما متأسفانه همان‌طور که در بالا توضیح دادم دولت اطلاع‌رسانی بسیار ضعیفی در این رابطه انجام می‌دهد.
 
 مهم‌ترین رقیب روحانی برای انتخابات آینده را چه کس یا کسانی می‌دانید؟
رقبای روحانی استراتژی ندارند، بنابراین نمی‌توانند به توافق دست یابند زیرا مدل ثابتی برای وحدت مد نظرشان نیست گرچه دراین‌باره زیاد نظر می‌دهند. در چنین شرایطی رقیب جدی برای روحانی در میان اسامی که این روزها به چشم  می‌خورد مشاهده نمی‌کنم علاوه بر این مردم جهت‌گیری‌های خود را دارند و بر اساس آن حرکت می‌کنند، البته تحولات در هفته‌های آتی خود را نشان می‌دهد و نمی‌توان از اکنون آن را مورد پیش‌بینی قرار داد.

انتظارات اصلاح‎طلبان از روحانی/ اطلاع‌رسانی نقطه ضعف جدی دولت روحانی/ رقبای روحانی استراتژی ندارند
 
شما در گفت‌وگویی مطرح کردید که رحلت آیت‌الله هاشمی خسارت زیادی به اصلاح‌طلبان زده است، این خسارت را چگونه و با جایگزینی چه کسی می‌خواهید جبران کنید؟ شنیده‌هایی در مورد جایگزینی آقای ناطق نوری مطرح شده، سؤال این است که آیا آقای ناطق نوری اساساً می‌تواند جایگزین هاشمی شود و با هر طیف و گروه و جناحی نشست‌وبرخاست داشته باشد؟
 کسی جای آقای هاشمی را نمی‌گیرد زیرا او با تمام نقاط ضعف و قوتش رفتار خاص خود را داشت آقای ناطق نوری البته از شخصیت‌های  معقول هستند که در سال‌های اخیر توانستند طیف‌ها را همراه خود کنند. تصورم بر این است که مجموعه ناطق، روحانی، خاتمی و خمینی می‌توانند جای مرحوم هاشمی را با همدیگر پر کنند.
 
 شما در گفت‌وگویی مطرح کردید که احمدی‌نژاد به انتخابات باز‌نمی‌گردد، حمید بقایی نماد احمدی‌نژاد محسوب می‌شود و حتی می‌توان گفت در واقع خود او وارد عرصه انتخابات شده، هنوز هم معتقدید که احمدی‌نژاد به انتخابات باز‌نمی‌گردد؟ 
 احمدی نزاد کارهایی کرده که پاسخگو نبوده و می‌داند اگر بیاید باید پاسخگو باشد، بنابراین فکر می‌کنم رهبری خیلی لطف کردند در حق احمدی‌نژاد که او را از حضور در انتخابات منع کردند.
 
 بقایی چطور؟
 در مورد بقایی مایل به صحبت نیستم، بالاخره آدم این حق را دارد درباره برخی نظر ندهد.
نظرات شما