پرونده آمران حمله به مطهری در دادسرای نظامی
رویداد24- وعده يكساله علي مطهري براي شناسايي و به دادگاه كشاندن «آمران» حمله شيراز، با پيگيري و عزم او به مرحلهاي تازه رسيد؛ «ارسال پرونده شكايت از آمران به دادسراي نظامي شيراز.»
فرزند علامه مطهري كه در اسفندماه ٩٣ با حمله عدهاي موتورسوار از رسيدن به دانشگاه شيراز و سخن گفتن از «اسلام و آزادي» بازمانده بود، حالا در اسفندماه ٩٤ پرونده شكايت از آمران آن حمله را به دادسراي نظامي شيراز برده است. او كه از همان روز حمله، بر نقش «آمران» تاكيد داشت، حالا پس از محاكمه موتورسواران، «گام دوم» را براي روشن شدن ابعاد آن حمله برداشته است و ظاهرا تا «آمران» محاكمه نشوند؛ مطهري «دوشنبه سياه شيراز» را فراموش نخواهد كرد.
مصطفي ترك همداني نيز خواسته موكلش را «محاكمه» و «محكوميت» آمران ميداند و در گفتوگو با «اعتماد» خبر ميدهد كه دادسراي نظامي شيراز حدود يكماه است مرحله تحقيقات مقدماتي خود را براي محاكمه آمران حمله ١٨ اسفندماه ٩٣ در خيابانهاي شيراز آغاز كرده است.
حملهاي كه افزون بر فضاي سياسي كشور، يكسال است بر شهر شيراز نيز سايه افكنده و البته به قول مطهري «منشا بركات بسيار خوبي» براي اين شهر شده است؛ «فضاي تندي كه وجود داشت، تا حد زيادي شكسته شد.» مطهري و وكيلش اما يكسال است كه پيگير آن حمله هستند، براي رسيدن به اين منظور، آنها ابتدا پرونده «عاملان» را به جريان انداختند و موتورسواران مهاجم را در چهار نوبت به دادگاه كشاندند.
دادگاه نيز مهاجمان را به حبس و شلاق «تعليقي» محكوم كرد و مطهري هم به آن حكم اعتراض نكرد. حالا مصطفي تركهمداني دليل عدم اعتراض موكلش به احكام تعليقي مهاجمان را «وعده» مطهري به آنها عنوان ميكند: «آقاي مطهري وعده داده بود كه اگر حملهكنندگان نام آمران را اعلام كنند (و آنها نيز اين همكاري را داشتند)، ايشان نسبت به حكم دادگاه اعتراض نخواهد كرد.» اما علي مطهري به مردم نيز «وعده»اي داده بود و عدم اعتراضش به حكم مهاجمان نيز، نيل به «وعده دوم» بود؛ وعده پيگيري شكايت از آمرانِ حمله. شكايتي كه حالا يكماه است در دادسراي نظامي شيراز است و در مرحله رسيدگي قرار دارد. در ادامه گفتوگوي «اعتماد» را با مصطفي تركهمداني ميخوانيد.
ظاهرا پرونده حمله به آقاي مطهري وارد مرحلهدوم شده است.
بله. دادسراي نظامي شيراز رسيدگي به بخش ديگري از پرونده حمله به علي مطهري را آغاز كرده است.
كمي بيشتر توضيح ميدهيد.
ما بر اين باوريم كه خطاي چند پرسنل به هيچوجه نافي خدمات ارزشمند پاسداران و نظاميان نيروهاي مسلح كه يقينا سوابق درخشاني در حفظ و پاسداري از كيان و مرز و بوم كشور دارند، نيست. به همين منظور و براي جلوگيري از كوچكترين خدشه به نيروهاي مسلح كشور، دادسرا و دادگستري شيراز با دستورات قضايي لازم و تشكيل پرونده، نسبت به شناسايي، دستگيري و محاكمه حملهكنندگان به آقاي مطهري اقدام لازم و ستودني را براي تعدادي از متهمان انجام داد كه از نظر ما اين بخش از پرونده مختومه است. اما در حين رسيدگي به پرونده دلايلي به دستآمد كه نشان ميداد تعدادي از متهمان نظامي بوده و از مافوق خود دستور گرفتهاند. از همين رو پرونده جديدي در دادسراي نيروهاي مسلح استان فارس گشوده شد و با دستور دادستان محترم نظامي شيراز رسيدگي به اين پرونده آغاز شد.
چرا آقاي مطهري به احكام تعليقي مهاجمان اعتراض نكرد؟
در مورد پرونده مهاجمان، آقاي مطهري وعده داده بود كه اگر حملهكنندگان نام آمران را اعلام كنند (و آنها نيز اين همكاري را داشتند)، ايشان نسبت به حكم دادگاه اعتراضي نخواهد كرد. اين اتفاق رخ داد و آقاي مطهري بعد از صدور راي دادگاه اعتراضي به آن احكام نكرد و اعلام داشت كه همينقدر كه عاملان مشخص شدند؛ كفايت ميكند. اما آقاي مطهري مطابق با وعده قبليشان در خصوص پيگيري شكايت از آمران، مرا موظف كردند كه به شيراز بيايم و در دادسراي نظامي اقامه دعوي كنم. من هم اين كار را انجام دادم و در حال حاضر حدود يك ماه است كه اين پرونده تشكيل شده و در حال رسيدگي است.
شكايت از آمران را تا كجا پيگيري خواهيد كرد؟
همانطور كه آقاي مطهري وعده داده بود، قصد او ريشهيابي و جلوگيري از ادامه چنين اتفاقاتي است، بنابراين پيگيري اين موضوع نيز تا جايي خواهد بود كه پرونده محاكماتي تشكيل شود، دستوردهندگان مطابق راي دادگاه محاكمه شوند و محكوميت نيز حاصل شود. به نظر ما تا همين اندازه نيز براي موارد مشابه بازدارندهخواهد بود.
آقاي مطهري در جلسه آخر دادگاه در شيراز (١٩ آبان ٩٤)، به «اعتماد» گفت كه حمله به ايشان «حتما سازماني بوده است». حال با توجه به اينكه پرونده آمران حمله نيز در دادسراي نظامي تشكيل شده است، ميتوانيد بگوييد متهمان پرونده جديد در چه رده يا سمتي هستند؟
من از بيان جزييات پرونده معذورم. البته با توجه به اينكه پرونده در دادسراي نظامي در حال رسيدگي است، اين حدس و گمان شما نزديك به واقعيت است.
گفتيد پرونده فعلا در مرحله مقدماتي است. مشخص است كه كيفرخواست چه زماني صادر ميشود و نخستين جلسه دادگاه كي خواهد بود؟
در حال حاضر پرونده در مرحله تحقيقات مقدماتي است و ضابط دادگستري كه از طرف دادسراي نظامي تعيين شده، بايد اقدامات خود را انجام دهد و پرونده را به دادسرا بازگرداند؛ سپس دادسرا ادامه اقدامات قضايي خود را انجام ميدهد. الان نميتوانم زمان مشخصي را اعلام كنم.
همكاري و عزم دادسراي نظامي شيراز در مورد اين پرونده چگونه است؟
در اين زمينه دادسراي شيراز، بهويژه دادستان شهر شيراز و همچنين دادگستري استان فارس و دادسراي نيروهاي مسلح اين استان، اقدامات خوبي را انجام دادهاند.
پس شما و آقاي مطهري اميدواريد كه اين دادگاه تشكيل شود و متهمان نيز احضار و حتي محاكمه شوند؟
سابقه امر در شهر شيراز چنين نشان داده كه اين اتفاق درباره حملهكنندگان رخ داده است. بنابراين ما خيلي اميدواريم كه درباره دستوردهندگان نيز اين اتفاق تكرار شود.
حمله به مطهري از آغاز تا امروز
اما حمله به علي مطهري چرا و چگونه صورت گرفت؟ دوشنبه ١٨ اسفندماه ٩٣ علي مطهري به دعوت انجمن «فرهنگ و سياست» دانشگاه شيراز براي انجام سخنراني درباره «اسلام و آزادي» به شيراز سفر كرد. «ساعت ۵/۴ بعدازظهر روز دوشنبه ۱۸ اسفند وارد فرودگاه شيراز شدم. طبق معمول چند تن از دانشجويان دعوتكننده به استقبال آمدند و از سالن فرودگاه خارج شديم. حدود ١٠٠ متر كه جلو آمديم، ديدم عدهاي بين ٣٠ تا ٤٠ نفر روبهروي ما هستند و كمي جلوتر سنگ و آجر و گوجهفرنگي بود كه به سمت ما ميآمد.
شيشه عقب و شيشههاي دو طرف خودرو كاملا خرد و پودر شد و ذرات آن به سر و صورت و دست ما پاشيد و برخي فرو رفت. گاز فلفل هم سلاح ديگر آنها بود كه از نزديك استفاده كردند و حدود يك دقيقه نفسم بند آمده بود. اگر يكي از آن ضربات آجر و سنگ به من اصابت كرده بود معلوم نبود كه اكنون زنده بودم. ظاهرا به قصد كشتن يا ناقص كردن آمده بودند.» اين حمله تبعات فراواني داشت و مهمترينش، «تغيير استاندار وقت فارس» و «به دادگاه كشاندن گروه فشار شيراز» بود. علي مطهري اما در اين مورد نيز همانند ماجراي «شنود» دفترش كوتاه نيامد و با پيگيري خود و وكيلش، عاملان آن حمله را به دادگاه كشاند.
دادگاه اول ١٣ مردادماه ٩٤ در در شعبه ١٠١ دادگاه كيفري دو شيراز برگزار شد، دادگاه دوم ٢٦ مرداد، دادگاه سوم ١٥ مهر و دادگاه نهايي نيز ١٩ آبان. علي مطهري خود در سه دادگاه نخست حاضر نبود و وكيلش در دادگاه حضور داشت، اما براي دادگاه چهارم تصميم گرفت پس از هشت ماه به شيراز سفر كند. پس در شامگاه ١٨ آبانماه همراه با پسرش سوار هواپيما شد و هواپيما نيز ساعتي بعد در فرودگاه شهيد دستغيب شيراز بر زمين نشست. اينبار اما در فرودگاه به جاي موتورسوار و چماق و گاز فلفل، تعدادي از مقامات استان با دستهگل به پيشواز فرزند علامه مطهري آمده بودند. مطهري نيز اينبار بيدغدغه و «خيلي عادي» سوار ماشين شد و از فرودگاه دستغيب به هتل هما رفت.
فرداي آن روز نيز در دادگاه شركت كرد، با مهاجمانش روبهرو شد، حرفهاشان را شنيد، آنها را نبخشيد و سپس از دادگاه به دانشگاه شيراز رفت. در دانشگاه نيز دانشجويان برايش سنگتمام گذاشتند و اينبار مطابق با مهماننوازي شيرازيها از او استقبال كردند. مطهري نيز براي دانشجويان از «حسينبنعلي(ع) و اصلاح امت» گفت، در صحبتهايش از «پشيماني» مهاجمان خبر داد و پس از ٢٤ ساعت به تهران بازگشت.
چندي بعد هشت موتورسوار حملهكننده به مطهري به احكام تعليقي «حبس» و «شلاق» محكوم شدند و رييس دانشگاه شيراز، قائممقام دانشگاه و دبير انجمن فرهنگوسياست (كه مطهري از آنها شكايتي نداشت) نيز به احكام «قطعي». حالا اما پس از محاكمه عاملان، نوبت رسيده است به آمران؛ و علي مطهري همچنان پيگير «خشكانيدن ريشه اتفاقات مشابه» حمله ١٨ اسفندماه ٩٣ است.
منبع: روزنامه اعتماد