تاریخ انتشار: ۱۲:۱۷ - ۱۱ مهر ۱۳۹۷
چینش تازۀ سیاسی عراق؛

سیاستمداران متفاوت در بغداد/ پیروزی صالح به حساب ایران نوشته خواهد شد یا آمریکا؟

برهم احمد صالح کاندیدای اتحادیه میهنی کردستان، پس از انصراف فواد حسین نامزد حزب دمکرات، رئیس جمهور جدید عراق شد.
شکستی دیگر برای جناح بارزانی/ پیروزی صالح بیشتر به حساب ایران نوشته خواهد شد تا آمریکا
رویداد۲۴ روز گذشته بالاخره پس از ماه‌ها کشمکش سیاسی بر سر تعیین رئیس جمهور و نخست وزیر، چنش سیاسی عراق تکمیل شد. برهم صالح با ۱۲۰ رای موافق از اتحادیه میهنی کردستان عراق سکان ریاست جمهوری را به دست گرفت و بالاخره مهر پایان بر نتایج انتخابات عراق زد. طی پیروزی برهم صالح، عادل عبدالمهدی نیز مامور به تشکیل کابینه دولت شد.
 
برخی تحلیلگران معتقدند چینش سیاسی عراق به نفع واشنگتن نیست و این نتیجه کاملا به نفع ایران تمام شده است. چرا که گروه‌های مقاومت فتح و سائرون در برابر العبادی که تنها گزینه واشنگتن بود، قد علم کرد.

یک روزنامه‌نگار عراقی معتقد است که برهم صالح صدای اعتدال است. سیدرضا قزوینی‌الغرابی در تحلیل خود می‌گوید: «برهم صالح با فاصله زیادی از نامزد خاندان بارزانی یعنی دکتر فؤاد حسین به ریاست جمهوری عراق رسید تا امیدوارانه شاهد آن باشیم که در چهار سال آینده شخصیت قدرتمندی مانند صالح جایگاه ریاست جمهوری را از حالت انفعال دوران فؤاد معصوم خارج کند و نقش مهمی در روابط بغداد با اربیل و همینطور عراق با جهان ایفا مند.»
شکستی دیگر برای جناح بارزانی/ پیروزی صالح بیشتر به حساب ایران نوشته خواهد شد تا آمریکا
وی در ادامه می‌گوید: «این انتخاب شکستی برای بارزانی و جدایی طلبان تندرو کرد عراق بود. در حقیقت بارزانی که در انتخابات اول همین هفته برنده انتخابات پارلمانی کردستان شده بود نتوانست طعم کامل پیروزی را بچشد.

فشار‌ها و مذاکرات بارزانی با بغداد هیچ نتیجه‌ای نداشت و این نمایندگان پارلمان بودند که برای نخستین بار خارج از اراده رهبران احزاب خود در یک رأی گیری در چنین سطح بالایی مستقل و آزاد به میل خود عمل کردند.

برهم صالح سیاستمدار کهنه کار، کرد است که روابط خوبی با عرب‌ها دارد. او با اینکه عمیقا به حقوق کرد‌ها اعتقاد دارد، اما تحقق این حقوق را در چارچوب یک عراق قوی می‌داند درست برعکس بارزانی که حقوق کرد‌ها را در یک عراق ضعیف می‌بیند. این انتخاب یک اتفاق خوب برای عراق بود شاید بهتر از شخص نخست وزیر.»

این روزنامه نگار عراقی درباره انتخاب نخست وزیری معتقد است که انتخاب عبدالمهدی را نمی‌توان به معنای ناکامی آمریکا دانست. او روابط خوبی با دو محور دارد و اساسا فضای منطقه و بین الملل به گونه‌ای است که بخشی از سیاستمداران عراقی دیگر تمایلی به قرار گیری در کفه یک محور ندارند.

در همین رابطه صابر گل عنبری پژوهشگر و کارشناس خاورمیانه و غرب آسیا معتقد است که اوضاع دو هیچ به نفع ایران است.

وی در گفتگو با خبرآنلاین گفت: «بعد از حمله آمریکا به عراق و سرنگونی دولت صدام حسین و در طول ۱۵ سال گذشته، هیچ وقت به اندازه این دوره انتخاباتی رقابت نفس‌گیری میان تهران و واشنگتن در عراق شکل نگرفته بود و در این میان، اختلاف بی‌سابقه در جبهه شیعیان کار را برای تهران بسیار سخت کرد.
در مجموع، اختلافات و شکاف در میان همه گروه‌های سیاسی و مذهبی عراق و در راس آن‌ها شیعیان و کرد‌ها در این دوره بسیار پررنگ بود.

اهل سنت عراق که در دوره‌های قبل متشتت‌تر بودند، در این دوره پس از انتخابات ماه می‌گذشته و نه قبل از آن، به شکلی نسبتا متحد در محور ملی ائتلاف کردند؛ اما خبری از ائتلافات واحد میان کرد‌ها از یک سو و میان شیعیان از سوی دیگر تا این لحظه نیست و به همین دلیل انتخاب نخست‌وزیری و تشکیل دولت به تاخیر افتاده است و رئیس جمهور این دوره عراق بدون توافق میان کُرد‌ها انتخاب شد.»

این کارشناس مسائل عرب درباره چینش سیاسی عراق می‌گوید: «انتخاب دو چهره نسبتا نزدیک به ایران به عنوان رئیس پارلمان و ریاست جمهوری عراق نشان می‌دهد که تا اینجای کار رقابت ایران و آمریکا و به عبارتی دیگر دوئل مک گورک فرستاده ویژه ترامپ و سردار سلیمانی در عراق دو بر هیچ به نفع تهران بوده است.

آرای چشمگیر برهم صالح (۱۶۵ رای) نامزد اتحادیه میهنی کردستان عراق برای احراز پست رئیس جمهوری در دور اول رای‌گیری و پیروزی او در دور دوم رای‌گیری با کسب ۲۱۹ رای بر این نکته تاکید دارد که کفه ترازوی ایران در پارلمان عراق تا حدودی سنگین‌تر شده است و می‌رود با انتخاب نخست‌وزیری مورد قبول تهران نتیجه رقابت سه بر هیچ شود.»

گل عنبری در ادامه می‌نویسد: «به نظر می‌رسد موضع حمایتی فواد حسین نامزد حزب دمکرات از همه‌پرسی استقلال کردستان عراق تاثیر زیادی در عدم موفقیت وی و پیروزی برهم صالح داشته است. البته ناگفته نماند که برهم صالح رابطه خیلی خوبی هم با آمریکا دارد و اساسا بنیانگذار دانشگاه آمریکایی در سلیمانیه است، اما در عین حال پیروزی او بیشتر به حساب ایران نوشته خواهد شد تا آمریکا. همچنین نباید از نظر دور داشت که در کل خروجی سیاست عراق برای دولت آمریکا حائز اهمیت است تا بودن یا نبودن فلان شخص در قدرت.»
شکستی دیگر برای جناح بارزانی/ پیروزی صالح بیشتر به حساب ایران نوشته خواهد شد تا آمریکا
برخلاف پاره‌ای تحلیل‌ها که پس از انتخابات عراق از آغاز افول نفوذ ایران در عراق می‌گفتند، روند تحولات نشان داد که تهران با ظرافت نفوذ خود را مدیریت می‌کند و پیش می‌برد، اما با این حال چالش‌های فراروی ایران در عراق در آینده بیشتر از سالیان پیش خواهد بود و این امر علیرغم این نفوذ، کار را تا حدودی در آینده سخت‌تر می‌کند.»

برهم صالح ادای سوگند کرد
به گزارش سومریه نیوز، برهم صالح بعد از پیروزی بر فواد حسین، رقیب خود در دور دوم رأی‌گیری پارلمان عراق برای انتخاب رئیس‌جمهوری این کشور، ادای سوگند کرد.

صالح در اولین اظهار نظر پس از این انتخاب به عنوان رییس‌جمهوری عراق، گفت: من رئیس‌جمهوری برای عراق و نه برای گروه یا طرف مشخصی هستم.

او پس از شرکت در مراسم تحلیف در حضور در حضور رئیس دادگاه فدرال عراق، تصریح کرد، وحدت و استقلال این کشور را حفظ خواهد کرد.

رئیس‌جمهوری جدید عراق بیان کرد: بر اساس سیستم دموکراتیک فدرال فعالیت خواهم کرد.
 
شکستی دیگر برای جناح بارزانی/ پیروزی صالح بیشتر به حساب ایران نوشته خواهد شد تا آمریکا
این سیاستمدار کرد و میراث دار طالبانی را بهتر بشناسیم
برهم صالح، از رهبران اتحادیه میهنی کردستان در سایه اختلافات بین دو حزب عمده کُرد که به تعویق چندین جلسه رأی‌گیری پارلمان انجامید، سرانجام با رأی نمایندگان رئیس‌جمهوری جدید عراق شد.

شبکه خبری العالم گزارش داد: برهم احمد صالح در سال ۱۹۶۰ میلادی در شهر سلیمانیه به دنیا آمد و از سال ۱۹۷۶ نیز به عضویت اتحادیه میهنی کردستان درآمد؛ جایی که در سال ۱۹۹۲ به عنوان عضو شورای رهبری این حزب انتخاب شد و در حال حاضر نیز به عنوان عضو دفتر سیاسی و معاون دوم دبیرکل حزب فعالیت می‌کند.

رئیس‌جمهوری جدید عراق که در سال ۱۹۸۷ میلادی مدرک دکتری آمار و کاربرد‌های کامپیوتر در مهندسی را از دانشگاه لیورپول بریتانیا دریافت کرده، بنیانگذار دانشگاه آمریکایی در شهر سلیمانیه بوده و در حال حاضر نیز ریاست هیأت امنای این دانشگاه را بر عهده دارد.

برهم صالح همچنین از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۴ میلادی به عنوان نخست‌وزیر دولت تحت رهبری اتحادیه میهنی کردستان در سلیمانیه و طی سال‌های ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۲ نیز به عنوان نخست‌وزیر اقلیم کردستان فعالیت کرده است.

رئیس‌جمهوری جدید عراق همچنین سابقه فعالیت به عنوان معاون نخست‌وزیر عراق طی سال‌های ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۵ و ۲۰۰۶ تا ۲۰۰۹ را در کارنامه خود دارد و در حد فاصل این دو دوره نیز وزیر برنامه‌ریزی این کشور بود.

استقبال ایران
شب گذشته پس از انتخاب برهم صالح به عنوان رئیس جمهور عراق، سخنگوی وزارت امور خارجه از انتخاب «برهم صالح» به عنوان رئیس جمهور عراق استقبال کرد.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، بهرام قاسمی با استقبال از انتخاب «برهم صالح» به عنوان رئیس جمهور جدید عراق از سوی پارلمان این کشور و ضمن تبریک به رئیس جمهور جدید، ابراز امیدواری کرد: روابط دیرینه، محکم و برادرانه دو کشور همسایه ایران و عراق در دوران جدید بیش از پیش توسعه و تعمیق یافته و موجب رونق و رفاه اقتصادی و گسترش دوستی دو ملت و تقویت همکاری‌های دو کشور در سطوح منطقه‌ای و بین المللی شود.

شکستی دیگر برای جناح بارزانی/ پیروزی صالح بیشتر به حساب ایران نوشته خواهد شد تا آمریکا
تبریک عمار حکیم
رهبر جریان حکمت ملی عراق اولین شخصیت سیاسی و شیعه بود که انتخاب برهم صالح به عنوان رئیس‌جمهوری این کشور را تبریک گفت.

سید عمار حکیم، رهبر جریان حکمت ملی عراق انتخاب برهم صالح به عنوان رئیس‌جمهوری عراق را صمیمانه تبریک گفت و تأکید کرد که این مسأله گامی مهم در روند تکمیل فرآیند قانون اساسی عراق به شمار می‌رود.

دفتر رسانه‌ای جریان حکمت ملی عراق گزارش داد، حکیم ابراز امیدواری کرد که برهم صالح در مسیر حمایت از قانون اساسی گام بردارد و کاری را که روسای‌جمهوری پیش از او در این زمینه آغاز کرده بودند، تکمیل کند.

رهبر جریان حکمت ملی عراق ابراز امیدواری کرده که در دوران برهم صالح دولت، ریاست‌جمهوری و پارلمان عراق با هم متحد شوند و ضمن جلوگیری از ایجاد شکاف، شرکا و طرف‌های جریان سیاسی را برای داشتن روحیه کار تیمی و منسجم تشویق کنند.

وی تأکید کرده است که این مساله می‌تواند روند دموکراسی عراق را تقویت کرده و همه طیف‌های عراقی در سایه عراقی آزاد می‌توانند از خیر و برکت آن بهره‌مند شوند.

سفیر ایران در عراق
سفیر جمهوری اسلامی ایران در پیامی به "برهم صالح" انتخاب وی را به عنوان رئیس‌جمهور عراق تبریک گفت.

در پیام ایرج مسجدی خطاب به رئیس‌جمهور جدید عراق آمده است:

«با کمال مسرت انتخاب جنابعالی را از سوی نمایندگان محترم پارلمان به عنوان رئیس‌جمهور عراق صمیمانه تبریک و تهنیت می‌گویم. روابط جمهوری اسلامی ایران با جمهوری عراق از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است؛ فرصت را مغتنم شمرده ضمن استقبال از این انتخاب بر سیاست اصولی کشورم در حمایت از تمامیت ارضی، گسترش دموکراسی، بالندگی، ثبات و امنیت در کشور همسایه، دوست و برادر عراق تاکید می‌کنم.

امیدوارم در زمان ریاست جنابعالی شاهد گسترش و تعمیق بیش از پیش روابط فی‌مابین و ارتقا همکاری‌ها در زمینه‌های مختلف باشیم.

از خداوند متعال برای جنابعالی توفیق روزافزون و برای ملت و دولت جمهوری عراق عزت و سربلندی آرزومندم.»

حکم تشکیل دولت به عادل عبدالهمدی از سوی برهم صالح

استقبال رهبران سیاسی عراق از انتخاب عبدالمهدی به عنوان نخست‌وزیر مکلف
در همین حال پس از انتخاب عادل عبدالهمدی به عنوان نخست وزیر این کشور، رهبران سیاسی عراق به عادل عبدالمهدی به عنوان نخست‌وزیر مکلف را به او و مردم عراق تبریک گفتند.

حیدر العبادی، نخست وزیر عراق در این پیام ابراز امیدواری کرد که عبدالمهدی در تشکیل کابینه و اختیار اشخاص اصلح برای پست‌های دولتی و ارائه بهترین خدمات به شهروندان موفق باشد.

پارلمان عراق روز سه‌شنبه برهم صالح را به عنوان رییس جمهور عراق انتخاب کرد و صالح نیز عبدالمهدی را مسئول تشکیل کابینه جدید کرد.

هادی العامری، رییس ائتلاف فتح نیز به مردم عراق انتخاب رییس جمهور و تعیین عبدالمهدی به عنوان نخست وزیر مکلف را تبریک گفت.

العامری در بیانیه‌ای کوتاه برای عبدالمهدی آرزوی موفقیت کرد و گفت: امیدوارم دولتی تشکیل شود که بتواند خدمات مناسبی به شهروندان ارائه دهد.

نوری مالکی، رییس ائتلاف دولت قانون نیز به عبدالمهدی تبریک گفته و ابراز امیدواری کرد که عراق به سرعت در مسیر تشکیل دولتی قرار بگیرد که بتواند به مردم خدمات رسانی کند.

وی ضمن آرزوی موفقیت برای عبدالمهدی ابراز امیدواری کرد که او بتواند به روند سر و سامان دادن نهاد‌های دولتی ادامه داده و خواسته‌های مردم عراق را بر آورده کند.

وی افزود: ما همگی امیدواریم که این اتفاقات خوب ادامه پیدا کند و عراق به سرعت در مسیر تشکیل دولتی که قادر به ارائه خدمات و بازسازی عراق باشد، قرار بگیرد.

مقتدی صدر، رهبر صدر عراق نیز در بیانیه‌ای کوتاه به برهم صالح بابت انتخابش به عنوان رییس جمهور عراق تبریک گفت و برای او آرزوی موفقیت کرد.
شکستی دیگر برای جناح بارزانی/ پیروزی صالح بیشتر به حساب ایران نوشته خواهد شد تا آمریکا
نخست وزیر عراق کیست؟
عادل عبدالمهدی متولد ۱۹۴۲ در بغداد است، این سیاستمدار و اقتصاددان، وزیر نفت سابق دولت عراق به شمار می‌رود، عادل عبدالمهدی که از رهبران برجسته مجلس اعلا به شمار می‌رفته است، طی سال‌های ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۱ یکی از دو معاون رئیس جمهور عراق بوده است، وی در دولت موقت پس از سرنگونی رژیم صدام معدوم، مسئولیت وزارت دارایی را برعهده داشت، عبدالمهدی از نامزد‌های تصدی نخست‌وزیری پس از انتخابات پارلمانی ۲۰۰۵ به شمار می‌رفت که البته در رای‌گیری داخلی ائتلاف ملی عراق با یک رای کمتر از نوری المالکی از تصدی این سمت بازماند.
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما