تاریخ انتشار: ۰۹:۱۹ - ۱۱ آبان ۱۳۹۷
رویداد۲۴ بررسی کرد؛

تکاپوی مشتریان نفتی ایران برای گرفتن معافیت از آمریکا/ علت تغییر رفتار هند و چین با ایران چیست؟

باوجودآنکه یک هفته دیگر تا آغاز تحریم‌های نفتی باقی نمانده است و با آنکه مسئولان حوزه انرژی بار‌ها یادآوری کرده اند که آمریکا قدرت به صفر رساندن صادرات نفت ایران را ندارد، اما تغییر رفتار مشتریان نفت ایران تحلیل این حوزه را  با مشکل مواجه می کند. 
تکاپوی مشتریان نفتی ایران برای گرفتن معافیت از آمریکا/ علت تغییر رفتار هند و چین با ایران چیست؟
رویداد۲۴ المیرابابایی: سرنوشت فروش نفت ایران، این روز‌ها به بحث مهم اقتصادی جهان تبدیل شده است؛ از خط ونشان کشیدن‌های ترامپ برای کشور‌هایی که همکاری خود را به هرنحوی با ایران حفظ کنند تا تحت فشارگذاشتن عربستان برای جایگزینی نفت ایران همه بحث‌هایی هستند که به دنبال تحریم نفت ایران ایجاد شده است. این در حالی است که برخی مشتریان قدیمی نفت ایران سعی دارند تحریم‌ها را دور بزنند و با گرفتن معافیت از آمریکا به همکاری خود ادامه دهند به همین دلیل تکاپوی جدیدی در بازار جهانی نفت از ترامپ راه انداخته شده است که گفته می‌شود شرط آن کاهش محسوس حجم سفارش‌ها از ایران است.

اتحادیه اروپا هم که این بار درکنار ایران و مقابل آمریکا صف‌آرایی کرده است در تلاش است سازوکاری ایجاد کند که ایران قادر به دریافت پول نفت خود شود و مجبور به تهاتر نفت با کالا نشود، اما جبهه‌گیری آمریکا مقابل ایران همچنان ادامه دارد و در تلاش است تا حد ممکن مشتریان نفتی ایران را به عقب نشینی خرید وا دارد تا ازطریق آن بتواند اقتصاد ایران را که وابستگی شدیدی به درآمد نفتی دارد آسیب‌پذیر کند.

مسئله مهم دیگر این است که با وجود دادن احتمال خرید نفت ایران توسط برخی کشور‌ها و ادامه قراردادها، تغییر رفتار ناگهانی برخی شرکت‌های هندی و چینی شرایط را به ضرر ایران به پیش می‌راند و چنانچه این دو کشور که بزرگترین مشتریان ایران هستند به هردلیلی با ایران قطع همکاری کنند مشخص نیست وضعیت درآمد کشور چه خواهد شد.

هفته گذشته همزمانی چند اتفاق مهم به منزله زنگ خطری برای ایران بود؛ اول آنکه دولت چین به دو شرکت نفتی خود دستور قطع همکاری با ایران را داد به دنبال آن قطع همکاری بانک کونلون پکن با ایران و توقف واردات شرکت ملی پترولیوم چین و سینوپک سیگنال‌های منفی است که نشان از دست به عصا راه رفتن چین برای ادامه همکاری‌ها با ایران است. هند نیز که تصور می‌شد جایگزین بهتری برای خرید با قیمت مناسب جز ایران نخواهد داشت با عدم سفارش نفت از ایران در ماه نوامبر ادامه همکاری هایش را با علامت سوال مواجه کرد.

وزیرنفت عربستان اقرار کرد نمی‌تواند جایگزین تولید نفت ایران باشد

محمد علی خطیبی مدیر سابق امور بین‌المللی نفت درگفتگو با رویداد۲۴ در مورد امکان به صفر رسیدن صادرات نفت ایران گفت: طرح صفر شدن صادارت نفتی ایران شکست خورد و حتی خود آمریکایی‌ها هم به شکست این طرح اقرار کردند همچنین معافیت‌هایی که مشتریان نفتی ایران درحال گرفتن از آمریکا هستند گویای این مسئله است که آمریکا نتوانست به طور کامل در اجرای این طرح موفق شود از سوی دیگر اقرار وزیر نفت عربستان به این مسئله که نمی‌تواند جوابگوی تولید نفت ایران باشد نیز دلیل دیگری بر شکست برنامه به صفررساندن صادرات نفت ایران شد.

شرط آمریکا به کشور‌ها برای گرفتن معافیت

این کارشناس انرژی معتقد است: در حال حاضر آمریکا با دادن معافیت به برخی از کشور‌ها تا حدودی از مواضع سخت گیرانه خود پایین آمده است و شرط معافیت را براین گذاشته است که میزان واردات خود را کم کنند تا شامل جریمه‌های اعمالی ازسوی واشنگتن نشوند.

اگر درآمد نفتی ایران کاهش یابد دچار بحران خواهیم شد

رضا پدیدار عضو هیات نمایندگان اتاق ایران در همین رابطه به رویداد۲۴ گفته است: ۵۷ درصد از درآمد‌های ملی کشور در ۶ ماهه اول سال ۹۷ به واسطه نفت و مواد هیدوکربنی بوده است و مسلم است که اگر درآمد صادرات نفتی ایران کاهش یابد اقتصاد کشور دچار بحران خواهد شد و این به این معناست که روند اجرایی طرح‌های عمرانی و توسعه‌ای دچار اخلال خواهد شد.

اگر اروپا به تعهدات خرید خود پایبند بماند، ۷۰۰ هزار بشکه فروش می‌رود
 
پدیدار درباره تعهد اروپایی‌ها به خرید نفت از ایران گفته است: اگر اروپا به تعهدات خرید خود پایبند بماند حدود ۷۲۰ تا ۷۸۰ هزار بشکه را تامین خواهد کرد که به ۷ کشور اروپا نظیر اسپانیا، یونان، فرانسه، کرواسی، آلمان و ایتالیا از طریق خط مستقیم تهران بروکسل انجام خواهد شد البته آقای ظریف درحاشیه روز ملی صادارت اعلام کردند که هند به تعهدات خود پایبند است و قرار بر این شده است که روش پرداخت آن‌ها به این صورت باشد که ۵۰ درصد ارز محلی ارائه شود و ۵۰ درصد مابقی یورو باشد که البته درحساب نگه داشته شده و درچارچوب تهاتر با سفارش‌های دیگر صورت گیرد.

عضو هیات نمایندگان اتاق ایران معتقد است: به صورت کلی حجم صادرات نفت به طور حداقل ۵۰ درصد کاهش خواهد یافت که البته لازم است دولت برای این کاهش چشمگیر برنامه‌ریزی انجام دهد تا اقتصاد دچار آسیب‌پذیری نشود.

به گفته پدیدار هیچ کس نمی‌تواند پیش بینی کند که مشتریان نفتی ایران پس از آغاز تحریم‌های جدید در قرارداد با ایران می‌مانند یا خیر، اما آنچه واضح است این است که ۵ کشور سنتی مشتریان ایران (چین، هند، ژاپن، کره جنوبی و ترکیه) درحال گرفتن معافیت‌هایی از آمریکا هستند که ارتباطشان با ایران به طور کامل قطع نشود البته مشروط به آنکه حجم سفارش‌های خود را به طور چشمگیری کاهش دهند مقلا از ۲۸۰ هزار بشکه درروز به ۱۰۰ هزار بشکه برسانند.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما