انرژی ارزان و تخصص، دو مزیت صادراتی صنعت قطعه
رویداد۲۴ صنعت قطعه یکی از صنایعی است که در ماههای اخیر و همزمان با افزایش نرخ ارز صادرات را به عنوان یکی از راهبردهای خود انتخاب کرده و واحدهایی که از توان صادراتی برخوردار هستند توانسته اند در این مدت کمبود نقدینگی خود را با تکیه بر این درآمدها جبران کنند.
فعالان این حوزه معتقدند هم اکنون در برخی از قطعات توان صادراتی و ماشین آلات مهیا است و این درآمد میتواند شرایط قطعه سازان را بهبود ببخشد.
احمدرضا رعنایی، عضو هیات مدیره انجممن تخصصی صنایع همگن، نیرومحرکه و قطعه سازی در خصوص ظرفیتهای صادراتی صنعت قطعه میگوید: هم اکنون تعدادی از قطعات که فناوری پیشرفتهای نداشته و بر پایه پتروشیمی و فولادی هستند و همچنین نیاز به ریخته گری دارند و مواد اولیه آن در ایران بوده و بخشی از آن نیز از صنایع پتروشیمی تامین میشود، صددرصد امکان رقابت و صادرات دارند.
وی با تاکید بر این که ماشین آلات داخلی توان تولید این قطعات را دارند و به دلیل کیفیت مناسب برای تولید این قطعات مشکلی از نظر تولید وجود ندارد، میافزاید: این شرایط در حالی است که در زمینه تولید سایر قطعات نیز قسمتی از طریق قطعات واسطهای وارد و تبدیل به مجموعه میشود، اما در سایر زمینهها که نیاز به واردات و ساخت قطعهای خاص است، مشکلاتی وجود دارد.
این فعال صنعت قطعه ادامه میدهد: هم اکنون برای تامین مواد اولیه قطعات خاص که از طریق واردات تامین میشود مشکلاتی وجود دارد، زیرا حدود ۷۰ درصد مواد اولیه مورد نیاز کالاهای واسطهای وارد و با کار بر روی آن به محصول صادراتی تبدیل میشود که در صورت حل مشکل بانکی، موانع موجود بر سر راه واردات و همچنین محدودیتهای ناشی از تحریمها به دلیل نیروی کار و همچنین انرژی ارزان و تخصص موجود در صنعت قطعه، توانایی حرکت به سمت صادرات قطعه وجود خواهد داشت و مشکلی نیز در این زمینه وجود ندارد.
رعنایی با بیان این که این شرایط در حالیست که هم اکنون با توجه به شرایط مواد اولیه فولادی و پتروشیمی و همچنین ماشین الات موجود در کشور، در زمینه صادرات محصولات و قطعات مشکلی وجود ندارد و شرکتهایی هستند که هم اکنون در حال تولید و صادر هستند، اظهار میکند: در چند وقت اخیر به دلیل محدودیت در فروش بازار داخلی، حجم صادرات قطعه سازان افزایش یافته و تمایل برای صادرات نیز بیشتر شده است.
عضو هیات مدیره انجمن تخصصی صنایع همگن، نیرومحرکه و قطعه سازی با تاکید بر این که با افزایش نرخ ارز بازار داخلی تحت شعاع قرار گرفته و این امر بر واردات نیز تاثیرگذار بوده است، میگوید: با این حال افزایش نرخ ارز بازار را تحت شعاع قرار داده و نیاز داخل افزایش یافته که این نیاز از واحدهای داخلی تامین میشود چرا که امکان واردات و تامین کالا از سوی بازرگانان و تجار وجود ندارد و واحدها به سمت تولید داخل روی آورده اند که این فرصت پتانسیل خوبی برای قطعه سازان بوده و از آن جا که قابلیت خوبی در این زمینه وجود دارد باید از این ظرفیت استفاده کرد.
وی در عین حال افزایش نرخ ارز را از اصلیترین دلایل استقبال از صادرات اعلام میکند و میافزاید: در چند وقت اخیر که قطعه سازان با مشکل تامین نقدینگی مواجه بودند و توان صادراتی داشتند به این سمت حرکت کردند و با تولید کالای صادراتی بخشی از نقدینگی مورد نیاز خود را تامین کردند، اما در عین حال واحدهایی که توان صادرات ندارند با مشکلاتی روبرو بوده و همچنان با مشکل کمبود نقدینگی دست به گریبان هستند.
هرچند افزایش نرخ ارز معایبی برای بنگاههای اقتصادی دارد، اما از آن جا که صادرات را به صرفه میکند میتواند منبع درامد خوبی برای قطعه سازان باشد.
در شرایطی که قطعه سازان داخلی به بهانه گران شدن ارز از یک سو و موانع موجود بر سر راه واردات، ترجیح میدهند نیاز خود را از طریق بازار داخل تامین کنند با این حال با تکیه بر توان صادراتی میتوان نگرانی از کسب درآمد حتی در شرایط نامساعد داخلی نداشت.