روحانی در انتظار تغییر شرایط/ اختلاف ایران و آمریکا برای آغاز مذاکره چیست؟
رویداد۲۴ نه تنها مکرون که شینزو آبه رییس جمهور ژاپن، عمران خان نخست وزیر پاکستان و هیچ کس دیگری نمیتوانند ایران را قانع کنند که دست از درخواستش برای برداشته شدن تحریمها بردارد. به نظر میرسد ایران منتظر دو معجزه است؛ نتیجه استیضاح ترامپ یا پیروزی دموکراتها در انتخابات.
روز گذشته ویدئویی از حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل توجه زیادی را به خود جلب کرد. ویدئویی که در آن روحانی در محاصره سران دو کشور قدرتمند اروپایی، در حالی لبخند بر لب دارد که امانوئل مکرون همتای فرانسوی و بوریس جانسون همتای بریتانیاییاش به شدت تلاش میکنند او را قانع کنند بدون دیدار با ترامپ، نیویورک را ترک نکند.
فیلم دیدار مکرون و بوریس جانسون با حسن روحانی (کلیک کنید)
به گزارش رویداد۲۴ ساعاتی بعد در جریان سخنرانی روحانی در مجمع، بخش مغفول مانده این ویدئو که پاسخ روحانی به سران دو کشور اروپایی است، منتشر شد. روحانی در سخنرانی خود هرگونه مذاکره را منوط به برداشته شدن تحریمها خواند و از آمریکا خواست حتی اگر به اسم برجام حساسیت دارد به رسم آن احترام بگذارد و اگر عکس یادگاری میخواهد، به میز مذاکره برگردد.
به نظر میرسد احتمال مذاکره مستقیم روحانی و ترامپ در نیویورک به کلی از بین رفته است. ترامپ دست از کمپین حداکثر فشار خود برنداشته و روحانی نیز بر درخواست برای لغو تحریمها به عنوان پیش شرط اصرار دارد.
شب گذشته ترامپ اقدام جدیدی علیه ایران انجام داد و ورود مقامات ایرانی و اقوام نزدیک آنها را به آمریکا ممنوع کرد.
ترامپ همزمان کشتیهای چینی که نفت ایران را حمل میکنند محکوم به نقض تحریمهای آمریکا کرده و تحت تحریم قرار داد. این دو اقدام ترامپ نشان داد هنوز کفگیر تحریمهای آمریکا علیه ایران به ته دیگ نخورده است.
یکی از مقامات دولت آمریکا درباره تحریمهای جدید به رویترز گفته چندین سال است که مقامات ایرانی علیه آمریکا کار میکنند، حمله میکنند و آمریکا را مورد نقد قرار میدهند. همزمان سران رژیم ایران و اعضای خانوادههایشان از آزادی و امنیت آمریکا بهره میبرند. آنها به آمریکا میآیند تا مدرسه بروند، کار کنند و از سرگرمیها استفاده کنند. مقامات ایرانی و خانوادههای آنها نباید زندگی لوکس در آمریکا را داشته باشند.
ترامپ قدرت تصمیم گیری درمورد اینکه چه کسانی تحت پوشش این ابلاغیه جدید هستند را به عهده وزارت خارجه گذاشته است. او همچنین استثناءهایی را در نظر گرفته و گفته کسانی که به آنها پناهندگی داده شده یا اکنون در آمریکا پذیرفته شدهاند مشمول این ابلاغیه نیستند. او همچنین افرادی که ورود آنها برای اهداف قانونی آمریکا مهم است را نیز مشمول این ابلاغیه ندانسته است.
ایندیپندنت انگلیسی در گزارشی نوشت: روحانی و ترامپ هر کدام مذاکره را از نقطه نظر خاص خود بررسی میکنند. ترامپ به عنوان یک کاسب، مذاکره رو در رو را نقطه آغاز میداند. این روشی است که او بلد است با دیگران ارتباط برقرار کند و سپس برای رسیدن به معامله چانه بزند. روحانی که یک دولتمرد با سابقه است، مذاکره رو در رو را نقطه پایان میداند. او میخواهد به یک توافق سفت و سخت برسد قبل از اینکه روبروی دوربین با طرف مقابلش دست بدهد.
باربارا سالوین رییس بخش آینده پژوهی ایران در شورای آتلانتیک واشنگتن درباره احتمال مذاکره ایران و آمریکا گفته: هیچ شانسی مطلقا برای دیدار ترامپ-روحانی در حاشیه نشست مجمع عمومی وجود ندارد. ایران احساس میکند با خروج آمریکا از برجام مورد هجوم قرار گرفته است. ایران در باره لغو بخشی از تحریمها بسیار شفاف بوده است.
او به اصرارهای مکرر رییس جمهور فرانسه نیز اشاره کرده و گفته نه فقط مکرون که شینزو آبه رییس جمهور ژاپن، عمران خان نخست وزیر پاکستان و هیچ کس دیگری نمیتوانند بر این درخواست ایران غلبه کنند. به عقیده من ایران کنار میایستد تا نتیجه استیضاح ترامپ یا انتخابات دور بعدی را نظاره کند.
نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان ایالات متحده آمریکا، روز سه شنبه ۲۴ سپتامبر اعلام کرد که کنگره این کشور تحقیقات رسمی برای استیضاح دونالد ترامپ را آغاز خواهد کرد.
به گزارش رویداد۲۴ به نوشته یورو نیوز، نانسی پلوسی رو گذشته گفته خود او هدایت شش کمیته قضایی ویژه استیضاح را در مجلس برعهده میگیرد تا تمام رویه بازپرسی و تحقیق را زیر یک چتر واحد جمع کند.
از مجموع ادعاهایی که صورت گرفته، و پارهای از آنها که با تایید ترامپ همراه بوده است، میدانیم که وی در تماسی تلفنی با رئیسجمهور اوکراین به صحبت درباره جو بایدن و پسرش پرداخته و کمک دولتی به دولت اوکراین را معلق نگه داشته است. حدس و گمانها البته بسیار هستند.
گفته میشود ترامپ قصد داشته اطلاعاتی درباره جو بایدن، نامزد دموکراتها در انتخابات پیش روی ریاست جمهوری آمریکا، دریافت کند؛ اطلاعاتی درباره اینکه آیا جو بایدن پیش از این در مقام معاون رئیسجمهور آمریکا از قدرتش سوء استفاده کرده است یا خیر.
برخی بر این گمان هستند که جو بایدن با سوء استفاده از قدرت خود، دولت اوکراین را تهدید کرده بود دادستانی را که در حال تحقیق دربارۀ شرکت گازی او در اوکراین بوده اخراج کند؛ در غیر اینصورت کمکهای آمریکا به اوکراین معلق خواهد شد.
بزرگترین اتهامی که میتواند در این فرایند متوجه رئیسجمهور شود، روایتی است که دموکراتها به دست دادهاند. آنها میگویند امتناع ترامپ از تسلیم شکایت افشاگر دولتی به کنگره، که در قانون نسبت به آن تصریح شده است، همزمان با احتمال داخل کردن یک دولت خارجی و معلق نگاه داشتن کمک نظامی آمریکا به عنوان برگ برندهای برای زدن رقیب سیاسی از سوی وی، میتواند شاهدی بر عدم کفایت ترامپ باشد.