بیانیه انجمن اسلامی دانشگاه تهران؛ میخواهند دانشجو و استاد و محتوای درسی را مطابق خواست قدرت سیاسی یکدست کنند
رویداد۲۴ انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران به مناسبت آغاز سال تحصیلی ۱۴۰۰ بیانیهای منتشر کرده است. به گزارش رویداد۲۴ در قسمتهایی از این بیانیه آمده است:
در یک دهه گذشته جریان دانشجویی همگام با ملت ایران رخدادهایی از جمله اعتراضات سال ۸۸، دی ماه ۹۶ و آبان ۹۸ و اعتراضات گوناگون پس از آن تاریخ را به چشم دیده است. این وقایع همچون حکم تصدیقی بر اعداد و ارقامی بودند که سالها نوک کوه یخ بحرانها را نمایندگی میکردند. اعداد و ارقام مولفههای زیستی و حیاتی جامعهی ایرانی از جمله آمار بیکاری، تورم، فقر و اعتیاد، گسترش حاشیه نشینی و بحرانهای زیستمحیطی و آبی و ... که در سالیان اخیر رنگ واقعیتی بیرون از صفحات کتابها و ژورنالها و محیطهای علمی و دانشگاهی را به خود گرفته و هرگاه فرصتی بیابند از نو هیبت و عظمت خود را به رخ میکشند. همچنانکه بسیاری از اقشار گوناگون جامعه ایرانی از صبح علیالطلوع که از خواب برمیخیزند تا شبهنگام و موعد خواب با آنها دست و پنجه نرم میکنند.
قریب به دو سال می شود که کلاس های درس، رنگ و بوی حقیقی خود را باختهاند و جای خود را به کلاسهایی مجازی دادهاند. در این شرایط، بسیاری از دانشجویان به علت عدم دسترسی به اینترنت یا گرانی تعرفهها و همچنین عدم کیفیت آموزش، از تحصیل مجازی باز ماندهاند. از دیگر سو، این تغییر وضعیت آموزشی موجب دور شدن دانشجو از فضای عمومی، این عطیه گرانبها، گشته است.
دانشگاه در جامعه ما با وجود مشکلات فراوان و کالبد معطوف به چارتهای درسی، به واسطهی سرکوب نهادهای مدنی، محفل مناسبی را برای گفتگوی عمومی مهیا میکند. اما دریغا که این فضای محدود نیز برای عدهای غیر قابل تحمل است. از یک سو سیطره نهادهای امنیتی بر دانشگاه و از سوی دیگر وادادگی مدیران دانشگاهی موجب شده که مجال کافی برای سرکوب و تضعیف نهادهای مستقل دانشجویی که رسالت تقویت فضای عمومی دانشگاه را داشتند به دست جریانهای مذکور فراهم شود. این مهم در نهایت باعث به حاشیه رفتن فعالیتهای مستقل دانشجویی و سکوت و انفعال در دانشگاه شده است. انکارناپذیر است که پاندمی کرونا با وجود تمامی مصائبش برای آن جریانهای بنیادگرایی که دل در گرو دانشگاهی خاموش و عاری از فضای عمومی دانشجویی داشتند، همچون باران رحمت مینمود.
بیشتر بخوانید: دانشگاه در تسخیر اصولگرایان
۲- شورای صنفی دانشگاه نیز پس از اعتراضات دی ماه ۹۶ و آبان ۹۸ و با سرکوب و ستارهدار شدن اغلب اعضای آن، امروز به دلیل دخالت بعضی از نهادهای بالادستی در برخی انتخاباتهای شوراهای صنفی و نیز دیکته شدن «حکم» فعالیتهای فرمایشی به این شوراها، اعتبار و شایستگی کسبشده برای مطالبهگری صنفی طی سالها را از دست داده است.
در این حالت، امید به مرتفع شدن بسیاری از مسائل و مشکلات کلان دانشگاه همچون پولی شدن دانشگاه و کمرنگ شدن آموزش رایگان، پذیرش جنسیت محور و بومی محور، ناعدالتی در پذیرش دانشجویان با اعمال سهمیههای خاص، امنیتی شدن اتمسفر دانشگاه و توهین به ساحت دانشجویان از طریق ضرب و شتم آنها در تجمعات داخل دانشگاه و دستگیری آنان یا مشکلاتی که از حیث ادامهی تحصیل پیش روی دانشجویان بازداشتی و ستارهدار است و بسیاری مصائب دیگر رنگ خواهد باخت، به اصلاحات جزئی و «مسئول پسندانه» و «گام به گام» بسنده خواهد شد و از این جهت جای خالی نهادهای صنفی مستقل از ارگانهای نظامی، امنیتی، حزبی، حاکمیتی و البته دولتی بیش از پیش عیان خواهد شد.
۳- اگرچه در سالیان اخیر، انجمن اسلامی نیز متاسفانه خواسته یا ناخواسته از مسیر خود، به عنوان یک نهاد مستقل دانشجویی، به سمت جریانات سیاسی خارج از دانشگاه، مشخصا جریان موسوم به اصلاحطلبان، متمایل شده بود و گاهی به دید ناظرین عمومی به عنوان نهادی وابسته به این جریان نگریسته میشد؛ اما در واقعیت امر ضمن پذیرش این بیراهگیها و فراز و فرودها و دوری و نزدیکی به رسالتهای مهم این نهاد، شایان ذکر است که انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران، دغدغهای جز تعمیق فضای عمومی در دانشگاه و به تبع آن در جامعه و نگریستن به آیندهی میهن و تلاش در راه آبادانی و سربلندی آن و کوشش در راستای گذار به دموکراسی در فضای رسمی، در حد توان و بضاعت خود، رسالت دیگری ندارد و هر آن چه غیر از آن است با رسالت های این نهاد سنخیتی نخواهد داشت.
با وجود برچسبهایی چون قشر فرهیخته، نخبگان دانشگاهی، فعالان آرمانخواه و... ما نیز در حال آزمون و خطا هستیم، عشق به میهن داریم و اولویتمان اعتلای سرزمینمان است؛ اما در سالیان گذشته اتفاقاتی افتاده که از اذهان و حافظه جمعی دانشجویان و متعاقب آن مجموعه ما غیرقابل چشمپوشی است. از جمله: عدم حفظ شأنیت دانشجو در دانشگاه به خصوص در تجمعات مربوط به دی ماه ۹۶ و آبان ۹۸ یا یادمانهای برگزار شده سقوط هواپیمای ps752 و کشته شدن ۱۷۶ انسان بیگناه، که تاکنون پرونده رسیدگی به دعوی حقوقی ایشان مانند دیگر پروندهها به سرانجام مشخصی نرسیده است.
هر چه فراتر میرویم، چشمانداز پیش روی دانشگاه را با روندها و رویههای موجود، تیرهتر و ترسناکتر مییابیم. اتفاقی عظیمتر همچون آتشفشانی از مواد مذاب در کمین بنیان دانشگاه نشسته است. جریانهایی ابر پروژههای مهندسی بافت دانشگاه را دارند؛ اما این پروژه آغازی دیرپا از بدو انقلاب را در کارنامه خود دارد، که تا روزنهای در دولتهای مختلف مییابد بر تلاش خود در تغییر بافت دانشگاه و یکدستسازی عناصر وجودی آن، یعنی دانشجو و استاد و محتوای درسی، مطابق خواست قدرت سیاسی میکوشد.