اگر ماهیت متن جدید تفاوتی با متن قبلی نداشته باشد، مذاکرات برجامی به نتیجه نخواهد رسید
رویداد۲۴ حسین مالکی در گفتگو با در ارزیابی خود از نتیجه آخرین دور مذاکرات احیای برجام، عنوان کرد: «هنوز تغییری در روند مذاکرات، رد این دور جدید، نمیبینیم، چرا که متن پیشنهادی جدید هنوز منتشر نشده است. آنچه مسلم و تا کنون مشخص شده، این است که در حال حاضر مهمترین گرفتاری امریکا جنگ اوکراین است. امریکا خواسته یا ناخواسته، که قطعا خواسته هم بوده، گرفتار جنگ روسیه و اوکراین شده است. شاید خواسته روسها هم همین باشد که با این جنگ آنها را گرفتار کند؛ بنابراین آنها میخواهند که سریعتر بساط برجام جمع شود و مذاکرات به نتیجه برسد.»
این نماینده مجلس ضمن بیان اینکه ایران در تحرکات و اقدامات امریکاییها تغییری ندیده است که بخواهیم خوشبین باشیم، گفت: «مواضع ایران مشخص است و از آن هم دفاع میکند. آخرین صحبتی که در کمیسیون امنیت ملی با آقای باقری داشتیم در باره همین موضوعات بود. به هر حال منتظر هستیم که متن جدید غربیها مشخص شود تا ابعادش را بررسی کنیم.»
مالکی درباره پیشنویس جدید مذاکرات، اظهار کرد: «دو طرف مذاکرات بر روی متنی که از گذشته تا به حال بوده است، مباحث زیادی داشتهاند. ایران هم نسبت به برخی از مفاد متن قدیمی نظر مثبت داشت. متن جدیدی که آقای مورا و غربیها پیشنهاد دادهاند، هنوز مشخص نشده که شامل چه مواردی است. اگر ماهیت متن جدید تفاوتی با متن قبلی نداشته باشد، از الان مشخص است که مذاکرات نتیجه نخواهد گرفت، ولی اگر نرمشی در کار نشان داده شود، میتوان امیدوار بود.»
وی خاطرنشان کرد: «آقای اولیانوف هم بر اساس صحبتی که با دو طرف ایرانی و امریکایی داشت، گفت که من خوشبین هستم، ولی میزانش ۵۰ درصد بیشتر نیست. به نظرم ایشان واقعیت را بیان کرده است. اینطور هم که پیش میرود، ممکن است باز هم مذاکرات به بنبست برسد.»
مالکی درباره علت امکان به بنبست رسیدن مذاکرات، گفت: «به دلیل ا
ینکه نرمش کمتری را در امریکاییها میبینیم. واقعیت این است که آنها در جنگ اوکراین گرفتار شدهاند و باید سریعتر امتیازاتی به جمهوری اسلامی بدهند تا به سمت رهایی از این جنگ بروند. همچنین نگاه غربیها نسبت به مذاکرات قبلی متفاوت شده است. تهدیدی که پوتین نسبت به غربیها درمورد انتقال فراوردههای نفتی و سوخت داشته، یک تهدید جدی است؛ بنابراین امریکاییها به دنبال این هستند که هرچه سریعتر مذاکرات را تمام کنند و به نتیجه مطلوب برسانند تا از نفت و انرژی ایران استفاده کنند.»
بیشتر بخوانید: موضوعاتی که در مذاکرات احیای برجام باقیمانده است، چیست؟
این نماینده مجلس همچنین درباره خارج کردن سپاه از لیست تحریمها، عنوان کرد: «این امر قبلا هم از دستور کار جمهوری اسلامی خارج شد. یعنی اینکه طرف غربی این مباحث را نباید مطرح کند. طبیعی است سپاه یک ارگان نظامی در قانون اساسی کشورماست و معمولا یک کشور یا حتی سازمان بینالمللی نمیتواند به کشور دیگری بگوید که ارگان نظامی خود را از گردانه خارج کنید. این هم یک توهین است و هم اینکه خودشان نسبت به قوانین اساسی کشورها بیگانهاند، چرا که نمیتوانند رکن نظامی یک کشور را تحریم کنند.»
مالکی در پاسخ به این پرسش که منظور از خارج شدن بحث سپاه از دستور کار جمهوری اسلامی، همان موکول شدن بحث بر سر ان بعد از توافق است، گفت: «اصلا ایران روی این موضوع بحث نمیکند. چون آنها نمیتوانند یک ارگان نظامی را تحریم کنند.»