ثروتمندان ۱۸ برابر طبقات فرودست از یارانه استفاده میکنند/ دولت از اجرای طرح کالابرگ الکترونیکی هیچ اطلاعاتی به مجلس نمیدهد
رویداد۲۴ زهرا ظهروند: معاون اقتصادی وزارت اقتصاد گفته طرح کالابرگ الکترونیکی از مهرماه به صورت آزمایشی اجرا میشود. از زمانی که مجلس تصمیمگیری حذف ارز یارانهای را بر عهده دولت گذاشت، دولت تصمیمهای مختلفی در این خصوص گرفت.
هر چند طبق شروط مجلس عمل نکرد و نارضایتیهای بسیاری در برداشت و سطح معیشت مردم از قبل هم سختتر و حتی رنج آور شد. وقتی ارز یارانهای کالاهای اساسی حذف شد، فقط قرار بود قیمت ۴ قلم کالا افزایش یاید، اما کدام عقل سلیم و اندک اقتصاد دانی میداند که قیمتها و اقتصاد به مثابه یک چرخه هستند و همگی روی یکدیگر اثر میگذارند و شد آنچه نباید میشد.
قیمتها هر روز گرانتر و حتی در برخی موارد نایاب شدند و مجدد با افزایش بیشتر، سر از بازارهای فروش درآوردند. از همان ابتدا صحبت از ارائه کالابرگ الکترونیکی برای تعادل بازار بود که به دلیل عدم ایجاد زیرساخت، اجرایی شند. طرحی که مثل همان کوپنهای سالهای نه چندان دور است و برخی از کارشناسان معتقدند فسادزا بوده و اجرای این طرح هم میتواند فسادآفرین باشد. جلیل رحیمی جهان آبادی در همین خصوص به رویداد۲۴ گفته دولت درباره اجرای این طرح خیلی ارتباطی با ما نمایندهها نگرفته و خیلی اطلاعاتی نیز در اختیار ما قرار نداده است.
او گفته اقتصاد ما در پرداخت یارانه، مسیر اشتباهی رفته و میرود. در حال حاضر یارانهها به صورت کلی پرداخت میشود؛ به عنوان مثال یارانهای برای بنزین و برق، آب و خیلی از امور دیگر داده میشود، اما افرادی که از این یارانهها استفاده میکنند، به صورت عادلانه از آنها بهره مند نمیشوند. به عنوان نمونه یارانهای برای بنزین پرداخت میشود، سوال اینجاست یارانه افرادی که خودرو ندارند، کجا میرود؟ که این نشان میدهد پرداخت یارانه عادلانه نیست.
بیشتر بخوانید: دولت هیچ گزارشی درباره ارائه کالابرگ الکترونیکی به مجلس نداده است/ مصرف سرانه گوشت به یک سوم رسیده است
این نماینده مجلس اظهار کرد: اگر بخواهیم مثال دیگری از غیرعادلانه بودن پرداخت یارانهها بگویم درخصوص یارانه برق است؛ مثلا در این مدل یارانه مشخص شده به افرادی که تا یک اندازهای برق مصرف میکنند، یارانه برق تعلق میگیرد که این سوال مطرح میشود یارانه کسانی که همین مقدار برق هم مصرف نمیکنند، به جیب چه کسانی میرود.
رحیمی جهان آبادی تصریح کرد: بخشهایی از جامعه، ۱۷ الی ۱۸ برابر طبقات فرودست یارانه استفاده میکنند، چه یارانه آب، برق، بنزین و چه یارانههای دیگر. نظر من این است اگر به طریقی بتوان یارانهها را به صورت مستقیم به دست افراد فرودست جامعه رساند، بسیار عادلانهتر خواهد بود و آثار آن مثبتتر خواهد بود.
وی گفت: درباره طرح کالابرگ الکترونیک هم باید بگویم از آنجایی که دولت جلسهای با کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نداشته است و نمیدانیم چه تصمیمی گرفتهاند، اطلاعاتی از جزئیات طرح نداریم.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با اشاره به ایجاد زیرساختهای لازم این طرح، اظهار کرد: به هر حال در کشور ما شب میخوابید و صبح بیدار میشوید و میبینید قیمت بنزین را تغییر داده اند و زیرساخت آن را هم آماده داشته اند، لذا حتما زیرساخت لازم برای این طرح دارند که اجرای آن را را عنوان میکنند.
وی گفت: اقتصاد ما یک اقتصاد بیمار، دولتی و رانت است و بعید هم نیست در اجرای طرح کالابرگ مشکلاتی به وجود نیاید، اما فکر میکنم باید از اجرای هر طرحی که کمک به توزیع عادلانهها میکند، حمایت کنیم، مخصوصا اینکه افراد فرودست به شدت تحت فشار هستند.
رحیمی جهان آبادی خاطرنشان کرد: اگر زیرساختهای اجرای این طرح آماده باشد، میتواند طرح خوبی باشد و بخشی از فشار را از اقشار پایین جامعه جبران کند و به آنها فرصت دهد با استفاده از همان کالابرگ، بخشی از مایحتاج خود را با نرخ دولتی تامین کنند و بخشی از فسادی که در حال حاضر در بحث توزیع یارانهها حاکم است، برطرف شود.