طرز تهیه کوکو سبزی مجلسی
رویداد۲۴ نازنین احمدی: کوکو سبزی به شکلهای گوناگون و ترکیبات متفاوت در شهرهای مختلف پخت میشود، ولی سادهترین و متداولترین نوع کوکو سبزی که مواد آن را در هر کجا به راحتی میتوان تهیه کرد را در زیر بیان میکنیم.
ترکیب اصلی و پایهی کوکو سبزی، سبزی و تخم مرغ است. ولی به دلخواه به آن یک عدد سیبزمینی و برای مجلسی شدن از زرشک و گردو نیز استفاده میکنند.
در این مقاله به انواع کوکو سبزی شهرهای مختلف ایران میپردازیم.
کوکو سبزی چیست؟
کوکو سبزی همانطور که از نامش پیداست، کوکویی است که اصلیترین بخش آن را سبزی تشکیل میدهد. البته نوع و اندازه سبزیها هم مهم است و همینطور نمیتوان از هر نوع و اندازه سبزی استفاده کرد.
شهرهای شمالی برای درست کردن کوکو سبزی از سبزیهای معطر شهر خود در ترکیب این کوکو استفاده میکنند. ولی این سبزیها در همه شهرها یافت نمیشود. در این مقاله به یک ترکیب پایه از سبزی کوکو میپردازیم که بتوان در هرکجا و هر شهری از طعم سبزی کوکو لذت ببرید.
سبزیهای اصلی کوکو سبزی
طرز تهیه سبزی کوکو برای ۵ نفر
تره ۳۰۰ گرم (۲ دسته)
جعفری ۸۰ گرم (یک دسته)
جعفری ۱۵۰ گرم (۵/۱)
برگ سیر و یا موسیر به دلخواه (یک بوته)
اسفناج ۵۰ گرم
اگر به سبزی فروشی نزدیک منزل خود بروید و بگویید سبزی کوکو میخواهید، حتما مقداری ریحان و کمی شنبلیله نیز همراه سبزیها برای شما میگذارند. باید بدانید که از این سبزیها را به مقدار کم و بیشتر به عنوان چاشنی در کوکو استفاده کنید.
انواع کوکو سبزی
در اینجا میخواهیم به چند مورد کوکو سبزی پرطرفدار دیگر نیر بپردازیم:
کوکو سبزی شمالی
کوکو سبزی تبریزی
کوکوی تره
کوکو سبزی مازندران
کسانی که به شمال سفر میکنند احتمالا حداقل یک بار مزهی کوکو سبزی شمالی را چشیدهاند. کوکو سبزی شمالی به خاطر سبزیهای معطر شمالی طعم و بویی بینظیری دارد.
سبزی کوکوی اصل
مواد لازم:
تره دو دسته
گشنیز یک دسته
جعفری یک دسته
اسفناج یک دسته
شوید یک دسته و نیم
سیر یا برگ سیر دو بوته
این سبزیها به زبان محلی به این نامها شناخته میشوند.
سبزی کوکوی شمالی برای ۴ نفر
زولنگ (ایه) ۱ دسته
اناریژه ۳ دسته
تره و یا سیر محلی ۱ دسته
بادرنجبویه (وارنگبو یا کوکالت) نصف دسته
اوجی (پونه شمالی) ۲ دسته کوچک
جعفری محلی ۱ دسته
شمبلیله ۲ دسته کوچک
گیاه زولنگ
این گیاه به زبان فارسی شش شاخ شناخته شده است. در مازندران به این گیاه زولنگ، درشهسوار شاشک در رامسر شوشاخ و در گیلان آن را چوچاق مینامند.
بیشتر بخوانید: انواع خوراکی و غذای مناسب برای پذیرایی از مهمانها
خواص گیاه زولنگ (چوچاق)
گیاه چوچاق (زولنگ) ترکیباتی مثل لیمونن و اسید فولیک در آن یافت میشود. گیاه چوچاق خواصهای زیادی دارند که میتوان به آن اشاره کرد نظیر نمونههای زیر هستند:
تسکین دهنده دردهای روماتیسمی
کاهش التهاب در بدن
آرامبخش اعصاب
ادرارآور
و نمونههای دیگر.
طریقه مصرف گیاه زولنگ
خواص دارویی اصلی این گیاه در ریشه آن است. در مازندران و گیلان از برگهای تازه این گیاه در غذاهای محلی مانند سبزی پلو ماهی، کوکو سبزی، زیتون پرورده، ترشی هفت بیجار، دوغ و ماست استفاده میشود.
از خشک کرده این گیاه به عنوان چاشنی میتوان استفاده کرد. از شاخههای جوان این گیاه میتوان جایگزینی برای مارچوبه استفاده کرد.
اوجی (پونه)
پونه گیاهی است علفی و بوتهای، این گیاه از خانواده نعناعیان و گیاهی خوشبو و معطر است که در زمینههای نمناک میروید. این گیاه کاربردهای فراوانی دارد و حتی در زمینه عطر سازی از آن استفاده میشود.
پونه در زمستان برای درمان سرماخوردگی و چرک خشککن استفاده بسیار بالایی دارد. این گیاه از قدیم به گیاه چرک خشککن معروف بوده است.
این گیاه به دلیل طعم معطر آن و خواص درمانی که دارد آن را در غذاهایی نظیر انواع کوکو، آش ترش، و در تهیه انواع ترشیجات استفاده میکنند.
اناریجه (اناریژه)
اناریجه سبزی است که از اواخر فصل زمستان و اوایل بهار میروید و تا اواخر اردیبهشت ما میتوان از آن استفاده کرد.
به گزارش رویداد۲۴ این سبزی وحشی کاربردهای زیادی دارد در تهیه انواع غذاهای محلی از جمله: آش ترش، آش دوغ، سبزی پلو، سبزی شکم پر، کوکو سبزی، و در انواع ترشی نیز از آن استفاده میشود.
کوکو سبزی تبریزی
مواد لازم برای کوکو سبزی تره:
تره
پیازچه به همراه ساقه
اندازهها به تعداد مساوی است.
این کوکو با اینکه مواد کمی دارد، ولی طرفداران زیادی دارد و به کوکوی تره نیز معروف است.
نکات خوشمزه شدن سبزی کوکو
با اینکه در نگاه اول کوکو سبزی یک غذای بسیار ساده به نظر میآید. اما همین غذای ساده نکات ریزی دارد که موجب خوشمزهتر شدن آن میشود.
سعی کنید سبزی آن را تا حد امکان ساطوری خورد کنید.
برای مجلسیتر شدن آن از کمی گردو و زرشک حتما استفاده کنید.
اگر میخواهید کوکو را یکجا در ماهیتابه قرار دهید و سعی کنید به قطر آن دقت کنید. قطر آن اگر بیش از حد باشد خوب مغز پخت نمیشود.
بعضی افراد از طعم خالص سبزی لذت نمیبرند پس میتوان از یک یا دو سیبزمینی متوسط استفاده کرد. آن هم فوق العاده خوشمزه میشود.
حتما از سیر در ترکیب سبزیها استفاده کنید، چون بو و طعم خاصی میدهد.
برای پف بیشتر در کوکو سبزی بعضیها از ماست کمک میگیرند، ولی اگر دوست ندارید تخم مرغ را خوب هم بزنید.
بعد از پشت و رو کردن یک طرف کوکو درب آن را نگذارید تا ترد شود.
ماهیتابه و یا ظرف مورد نظر اگر داغ نباشد حتما کوکو وا میرود.
میتوانید برای جذب کودکان به کوکو سبزی، کوکو سبزی را در قالبهای شکلدار سرخ کنید.
نکاتی در مورد فریز کردن سبزی کوکو
برای فریز کردن سبزی باید از ظرفها یا کیسه فریزرهای مخصوص مواد غذایی استفاده شود.
چاقویی که برای خرد کردن سبزی استفاده میکنید باید تیز باشد تا بافت سبزی از بین نرود.
سبزی را با حجم کم و برای مصرف یک بار بسته بندی و فریز کنید.
خواص کوکو سبزی
کوکو سبزی به علت وجود موادی که دارد گرم کننده معده است؛ و یک غذای مناسب برای وعده شام است.
وجود سبزی هایی، چون جعفری، تره، گشنیز، سیرو؛ و تخم مرغ موجب شده کوکو سبزی یک غذای با کالری مناسب و در عین حال سبک باشد؛ که سرشار از مواد معدنی و فیبر است.
کوکو سبزی میتوان به عنوان یک میان وعده مناسب و سریع برای مدرسهی فرزندان شما باشد.
حتی بعضی مادران برای کودکان خود که وزن کمی دارند، در مرحله آخر مقداری پنیر ورقهای روی قالبها گذاشته که هم کالری بیشتری دارد و هم برای کودکان جذابتر است.
نکته: زنان شمالی سبزی کوکو را در فصلی فراوان سبزی آنها را خشک کرده و به عنوان چاشنی در کوکوهای دیگر استفاده میکنند. وجود سبزیهای معطر خشک شده طعم بی نظیر و متفاوتی با ترکیب کوکوهای دیگر میدهد.