افشار سلیمانی، سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان در گفتوگو با رویداد۲۴:
واکنش ایران به ترکیه چه باید باشد؟
سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان تاکید کرد: ترکیه کشوری است که به لحاظ اقتصادی با ایران بده، بستان دارد، اما درباره عراق و سوریه با کشورمان همیشه مشکل داشته و این مسئلهای نیست که حل شود تا آخر ادامه پیدا میکند زیرا نگاهها درباره آینده سوریه بسیار متفاوت است.
رویداد۲۴- سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان تاکید کرد: ترکیه کشوری است که به لحاظ اقتصادی با ایران بده، بستان دارد، اما درباره عراق و سوریه با کشورمان همیشه مشکل داشته و این مسئلهای نیست که حل شود تا آخر ادامه پیدا میکند زیرا نگاهها درباره آینده سوریه بسیار متفاوت است.
در حاشیه نشست امنیتی مونیخ نمایندگان کشورهای عربستان و ترکیه با معاون رئیس جمهور آمریکا هم کلام شدند و ایران را تهدیدی برای منطقه خطاب کردند. عجیب آنکه عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان پیش از برگزاری این نشست درباره همکاریهای بیشتر با ایران سخن گفته بود و ترکیه نیز در نشست مربوط به سوریه با ایران و روسیه بر سر یک میز به مذاکره پرداخته بود. نکته اینجاست ایران همچنان با این کشورها به ویژه ترکیه با مماشات رفتار میکند.
افشار سلیمانی، سفیر اسبق جمهوری اسلامی ایران در جمهوری آذربایجان و کارشناس معاونت آسیا و اقیانوسیه وزارت خارجه در گفتوگو با رویداد۲۴ درباره اتهامات وزیر خارجه ترکیه علیه ایران و چرایی مماشات تهران با آنکار گفت: خلاء استراتژیک در سیاست خارجی ایران مشکل مهم کشورمان به حساب میآید زیرا در نتیجه نبود آن توازن در سیاست خارجی ایجاد نمیشود.
وی در ادامه اضافه کرد: تا به امروز چندینبار به همین دلیل آسیب دیدهایم، زیرا از روی اجبار و بحث رویکردها با وجود آنکه دیگر کشورها مستقیم با آمریکا وارد مذاکره میشوند، تمام تخم مرغ ها را در سبد روسیه چیدهایم و در کنار آن با کشورهایی که مشکل آفرین و غیر قابل اعتماد هستند، مماشات به خرج دادهایم.
سفیر اسبق ایران در جمهوری آذربایجان درباره این رفتار ترکیه، توضیح داد: ترکیه از همان زمان که قرار شد برای برقراری آتش بس در سوریه با ایران و روسیه بر سر یک میز بنشیند، آمد و هماهنگ هم شد، اما اتفاق مدنظر ایران از سوی ترکیه روی نداد و نخواهد داد، زیرا نگاه ایران و ترکیه در خصوص کشور سوریه با هم متفاوت است حتی در صورتی که ترکیه با ایران بر سر سوریه به توافق هم برسد، شکننده خواهد بود.
سلیمانی تاکید کرد: ترکیه کشوری است که روزی براساس منافع ملی، قرارهایی را میگذارد و روز دیگر برخلاف همان رویه حرکت میکند این نوع از رفتار بدین دلیل است که این کشور رویکرد غربگرایانه دارد، بطوریکه پایگاه ناتو هم در آنجا واقع شده است.
سفیر اسبق ایران در جمهوری آذربایجان تصریح کرد: در چنین وضعیتی که کشورهایی مانند ترکیه براساس منافع خود قدم بر میدارند و روسیه هم حتی با وجود تحریمهایی از سوی آمریکا با این کشور وارد مذاکره میشود، ما با کشورهایی مانند روسیه هماهنگ میشویم که این نشان دهنده ضعف در سیاست خارجی است.
وی درباره مشکل ترکیه با ایران توضیح داد: ترکیه به دنبال منافع کشور خود است. البته این مسئله خاص آنها نیست تمام بازیگران سیاست خارجی چنین هستند و با نگاهی به رفتار آنها متوجه میشویم که برای دستیابی به اهدافشان در بین کشورهای دنیا یارگیری میکنند.
این کارشناس معاونت آسیا و اقیانوسیه وزارت خارجه در ادامه افزود: منافع هر کشوری بر این نکته تاکید دارد که دوست و دشمن ثابت نیست، تنها منافع ملی یک کشورثابت است. ملاحظه کردیم که ترکیه منجر به سقوط هواپیمای روسیه شد و بعد با آنها به مذاکره پرداخت.
سلیمانی در ادامه اظهار داشت: ترکیه کشوری است که به لحاظ اقتصادی با ایران بده، بستان دارد، اما درباره عراق و سوریه با کشورمان همیشه مشکل داشته و این مسئلهای نیست که حل شود تا آخر ادامه پیدا میکند زیرا نگاهها درباره آینده سوریه بسیار متفاوت است.
وی در رابطه با اینکه ایران چه راهکاری باید در پیش گیرد، تصریح کرد: ایران چارهای جز باز گذاشتن درها به روی تمام کشورها ندارد و نمیتواند تا ابد با فلان کشور در قطع رابطه و با فلان کشور دوست و برادر باشد.
موقعييت ها دارد به سرعت از بين ميرود خطر تركيه فقط درباره عراق و سوريه نيست حتي مهم تر از آن منابع آبي است كه بايد با قدرت جلوي زيادي خواهي تركيه را گرفت بهر حال بحث سوريه و عراق تمام ميشود يا به نفع ما يا به ضرر ما ولي فاجعه سدهاي تركيه ميتواند تا ابد براي ما مشكل ساز شود ما بايد دشمنان خودمان را به دوستان واقعي تبديل كنيم وگرنه شرايط سختي خواهيم داشت