مراقب غافلگیری اومیکرون باشید/ سرماخوردگی میتواند خطرناک شود!
رویداد۲۴ بر اساس آمارهای روزانه وزارت بهداشت، روز گذشته ۲۱۲۸ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شد. در حالی که روز قبل از آن، این تعداد ۱۹۶۷ بیمار بوده است.
به نظر میرسد در شرایطی که این روزها نقشه کرونایی کشور تقریباً آبی رنگ شده و کمتر نقطه زرد رنگی را میبینیم، باید مراقب باشیم این بار اومیکرون ما را غافلگیر نکند و همان تجربه تلخ دلتا تکرار نشود.
آنچه مسلم است، در طول این دو سال که از پاندمی کرونا در جهان میگذرد، ایران همواره با تأخیر یکی دو ماهه از اروپا درگیر سویه ها و جهشهای جدید کووید ۱۹ شده است و اگر چنین فرضی را درست بدانیم، باید منتظر پیک بیماری با شیوع اومیکرون باشیم. البته ناگفته نماند که با توجه به ویژگی اومیکرون که سرعت انتقال و سرایت است، باید انتظار داشت خیلی زودتر درگیر پیک جدید بیماری در کشور شویم.
آمارهای وزارت بهداشت نشان میدهد که در روزهای اخیر سویه اومیکرون در تعداد زیادی از شهرها و استانهای کشور گزارش شده و این روند با توجه به افزایش موارد مشکوک، ادامه دارد.
علیرضا بیگلری عضو کمیته علمی کشوری کووید ۱۹، با عنوان این مطلب که سرایتپذیری و انتقال اومیکرون نسبت به واریانتهای پیشین خیلی بیشتر است و اصلاً با سویههای قبلی قابل مقایسه نیست، گفت: علائمی مانند سرفه، عطسه، بدن درد، تب و غیره میتواند علامت اومیکرون باشد و وقتی فردی این علائم را دارد فرض کند اومیکرون است و خود را قرنطینه کند.
در همین حال، طلعت مختاری آزاد استاد ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران، با عنوان این مطلب که تعداد موارد اومیکرون در حال افزایش است، تاکید کرد: با توجه به واکسیناسیون مناسبی که در کشور انجام شد، امیدواریم شرایطی همانند کشورهای اروپایی نداشته باشیم.
وی خاطرنشان کرد: برای کرونا و همه جهشهای آن، توصیهها یکسان است. استفاده از ماسک، رعایت فاصله گذاری و عدم حضور در تجمعات بزرگ و تزریق واکسن، بهترین راههای مقابله با کرونا است.
بیشتر بخوایند: ناگفتههایی از اومیکرون و دلمیکرون/ قدرت سرایت پذیری سویه جدید
علیرضا ناجی استاد تمام ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با اشاره به این موضوع که اومیکرون با قدرت سرایت پذیری بالا، به واریانت غالب در اکثر مناطق جغرافیایی تبدیل شده است، افزود: گفته میشود علائم آن در حال حاضر خفیفتر از نوع دلتا است و مرگ و میر آن هم کمتر گزارش شده است.
وی ضمن مقایسه جهش دلتا با اومیکرون، ادامه داد: در حالی که گونه دلتا علامتهای شدیدتری از بیماری را به همراه دارد ولی جهش اومیکرون قابلیت سرایت پذیری بسیار بالاتری دارد.
ناجی ادامه داد: بر اساس اطلاعات منتشر شده بیشتر افرادی که مبتلا به نقص سیستم ایمنی هستند میتوانند دو گونه اومیکرون و دلتا را همزمان در بدن خود جای دهند.
وی، تسریع در روند واکسیناسیون علیه کرونا و رعایت پروتکلهای بهداشتی با هدف قطع زنجیره انتقال را خواستار شد و یادآوری کرد: اقدامات قاطع در خاموش کردن شعله چرخش کرونا در سراسر دنیا با وضع محدودیتهای شدید و واکسیناسیون وسیع ضرورت دارد.
در همین حال، حمید سوری استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با اشاره به ویژگیهای اومیکرون در مقایسه با سویه های قبلی، گفت: علائم اومیکرون شبیه سرماخوردگی است و از همین رو، بایستی به افراد سرماخورده مشکوک بود.
وی با عنوان این مطلب که اومیکرون پی سی آر گریز است، افزود: با توجه به اینکه اومیکرون در آزمایشهای پی سی آر، تا حدودی منفی نشان میدهد، از همین رو میتوان متصور شد که در حال حاضر نیز این بیماری در سراسر کشور وجود دارد.
با توجه به نگرانیهایی که از بابت سویه اومیکرون وجود دارد و اینکه هنوز چهره واقعی آن برای دنیا شناخته نشده است، باید مراقب غافلگیری اومیکرون بود. زیرا، در روزهای سرد سال قرار داریم و در این فصل شاهد افزایش افراد سرماخورده هستیم. بنابراین، باید نسبت به شیوع اومیکرون در غالب سرماخوردگی، هوشیار بود.