هشدار؛ زیرسویه جدید اومیکرون سرایتپذیری بیشتری دارد
رویداد۲۴ مسعود یونسیان دبیر کمیته اپیدمولوژی و پژوهش کرونا در وزارت بهداشت، درباره آخرین وضعیت شیوع کرونا در کشور افزود: وضعیت فعلی کرونا در کشور ناپایدار است، از این جهت که در دنیا یکی از زیرسویههای امیکرون تحت عنوان BA۲ در حال شیوع است و نشان داده شده که سرایت پذیری این سویه بیشتر است. البته کیتهای تشخیصی این سویه کاملا متفاوت از سویههای دیگر خواهد بود. برخی از کشورها که قله موج اول را پشت سر گذاشته بودند با فاصله چند هفته وارد این پیک شدند و ممکن است دوباره در آمار ابتلا رو به بالا برگردند. از آنجا که نتایج توالی یابی ویروس در کشور ما اصلا منتشر نمیشود، نمیدانیم آنچه که در جامعه داریم چه زیرسویهای است. اگر زیرسویه جدید امیکرون وارد کشور ما نشود، به نظر میرسد قله را پشت سر گذاشتیم.
یونسیان اظهار کرد: اما همانطور که گفته شد وضعیت شکننده و نامشخص است زیرا تکلیف زیرسویه جدید امیکرون را نمیدانیم. از طرفی از آنجا که رعایت اصول پیشگیری را هم تقریبا در کشور نداریم، اگر این سویه وارد کشور شود آمارها دوباره افزایش پیدا خواهد کرد.
وی افزود: علیرغم اینکه تعداد موارد بیماری در جامعه ما در حال کم شدن است، این مساله همیشه رخ خواهد داد که اول تعداد موارد بیماری بالا میرود و با فاصله و تاخیر، مرگها بالا نیز بالا خواهد رفت و بالعکس. بنابراین طبیعی است که تا یک هفته دیگر کماکان همان تعداد مرگ و یا بیشتر را داشته باشیم و سپس آمار شروع به پایین آمدن میکند و مجددا دو رقمی میشود.
یونسیان در ارتباط با سویه BA۲ گفت: براساس اطلاعاتی که طی هفته گذشته جمعبندی شده بود، در زمینه سرایت پذیری سویه امیکرون شواهد معتبری حاکی از افزایش آن بود، اما در زمینه شدت بیماری و مرگ و میر و همینطور فرار این سویه از واکسن و تستهای تشخیصی، شواهد تا هفته گذشته هیچگونه تفاوتی را نشان نمیداد. اینکه در آینده نتایج دیگری مشخص شود را نمیشود صددرصد پیش بینی کرد.
یونسیان در پاسخ به این سوال که آیا میتوان احتمال داد کاهش آمار ابتلا در کشور در روزهای اخیر ناشی از محدودیت تستگیری کرونا در کشور باشد، بیان کرد: من شخصا یکی از افرادی بودم که این احتمال را مطرح کردم. زیرا وزیر بهداشت نیز اعلام کردند که ضرورت ندارد از همه افراد مبتلا تست گیری شود. اما این استراتژی عملیاتی نشده و تعداد تستها چندان کاهش نیافته است. به ویژه اینکه تعداد مراجعان سرپایی مراکز درمانی هم کم شده و قله را پشت سر گذاشتیم، براساس دو داده آمار تستهای روزانه و همینطور اطلاعات سامانههای وزارت بهداشت از مراجعات به مراکز درمانی و همینطور پرس و جو از پزشکانی که در مراکز ارائه دهنده خدمات درمانی است.
بیشتربخوانید: شیوع جهش جدیدی بهنام اومیکرون پنهان؛ کشنده مانند دلتا
وی درپاسخ به این سوال که آیا ضرورتی وجود دارد تعداد تستهای روزانه در کشور برای ثبت دقیقتر آمار افزایش یابد، گفت: وزارت بهداشت برنامهای برای این مساله دارد و پیشنهاد من هم به وزارت خانه همین بود که در شرایط فعلی به نظر میرسد به جای اینکه از همه افراد تست گرفته شود و پس از آن براساس نتیجه عملا تغییری در تصمیمگیری ما صورت نگیرد، شاید منطقیتر و درستتر این باشد که فقط از افرادی که در پایگاههای مشخصی تحت عنوان پایگاههای دیدهور حضور دارند تست بگیریم. ممکن است برخی به دلایل شغلی نیاز به تست گیریهای هرچند وقت یکبار داشته باشند. اما ما آن تستها را از سامانه گزارشدهیمان خارج میکنیم و فقط پایگاههای خاصی در کل کشور به عنوان نماینده کل کشور در نظر میگیریم. بنابراین سیستم ثبت و گزارشدهی خودمان را محدود به یکسری پایگاههایی میکنیم و مابقی را براساس درخواست افراد تست گرفته میشود.
یونسیان ادامه داد: به این ترتیب هم میتوانیم هزینه تست را برای کشور کاهش دهیم و هم با این مشکل که در زمان اوج مراجعات تعداد تستهای ما کم میشد و دچار کمشماری میشدیم مقابله کنیم و هم ارائه خدمات را به مردم مختل نکنیم. پیشنهادی که ما داده بودیم به شکل مستقل و موازی از سوی وزارت بهداشت گرفته و ظاهرا ابلاغ هم شده است اما از اینکه تا چه حد عملیاتی شده باشد اطلاع ندارم.
وی در پایان گفت: درحال حاضر زمان طلایی را برای اینکه بتوانیم شدت موج ششم را کم کنیم از دست دادهایم و باید این اقدامات را در دی و حداکثر در نیمه بهمن انجام میدادیم. درحال حاضر شاهد چیزی هستیم که پیش از این به آن مبادرت شده است. مهمترین کار در شرایط فعلی حمایت از بیمارستانها از نظر تجهیزات، دارو، پرسنل تازه نفس است برای اینکه بتوانند به بیماران خدمتدهی مناسب داشته باشند. کماکان باید نکات پیش گیرانه رعایت شود و همینطور مدیریت هوشمند کرونا که متاسفانه عملیاتی نشد را درنظر بگیریم تا اگر موج دومی بخواهد به دلیل ورود زیرسویه جدید ایجاد شود بتوانیم آن را کنترل کنیم.