تاریخ انتشار: ۱۸:۵۷ - ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۶

آنچه به خاطر افراطی گری از دست می دهیم

سیاست خارجی یک اصل جدانشدنی از حوزه اجرایی کشور است. رئیس جمهور یک کشور در تببین مواضع در این حوزه و در راستای تقویت دیپلماسی عمومی می تواند نگاه جوامع به فرهنگ کشور را تحت تاثیر قرار دهد.
رویداد۲۴-به گزارش خبرنگار سیاسی پانا، این مساله که در دوره مسئولیت هر رئیس جمهوری چه گروهی قدرت را به دست می گیرد؛ مساله ای است که در کشورهایی مانند ایران، با توجه به عدم وجود ساختار تشکیل یافته حزبی در انتخابات ها، از اهمیت بالایی برخوردار است.

شاید آنچه بیش از هر چیز دیگر در عرصه دیپلماسی می تواند بر منافع ملی اثر گذار باشد؛ بهره مندی از مدیریت معقول، کارآمد، غیر انفعالی و معتدل در حوزه سیاست خارجی است. ما پیش تر طعم تندروی را در کشور چشیده ایم.

محمد قیصری کارشناس مسائل بین الملل در خصوص تندروی ها و آثار مخرب آن بر سیاست خارجی و منافع یک کشور به خبرنگار سیاسی پانا گفت: حمله به سفارت عربستان ظرف چند ساعت باعث شد تا ما ظرفیت های زیادی را برای مانور علیه عربستان در زمینه حقوق بشر از دست بدهیم. مسئله اعدام زندانیان که شاخص ترین آنها شیخ محمدباقر النمر بود و مسائل دیگری که در منا و جده رخ داده بود می توانست موجی را علیه سعودی ها به راه بیاندازد اما حمله به سفارت تمام این معادلات را بهم زد .

وی افزود: البته بحث حمله به سفارت کشورها بحث مفصلی است که جز معاهدات نظام بین الملل است و به نوعی ورود به سفارت دیگر کشورها، ورود بدون اجازه به خاک آن کشورها محسوب می شود و ما می توانستیم از حقوق مظلومان که مورد ظلم حکومت سعودی قرار گرفته بودند دفاع کنیم و تحرکات خوبی در سطح بین الملل برعلیه سیاست های عربستان سعودی داشته باشیم .

حمله به سفارت عربستان زمینه ساز حرکت های عربی اسلامی علیه ایران شد

کارشناس مسائل خاورمیانه ادامه داد: بطور مثال اگر شخصی خلافی می کند و ما آن را گزارش بدهیم وخود مرتکب خلاف بزرگتری بشویم نمی توانیم احقاق حقوق کنیم همانطور که می دانید ایران و عربستان جز دو قدرت بزرگ منطقه هستند و یکی از کانال هایی که ما می توانستیم با عربستان سعودی با توجه به فضایی که به وجود آمده بود انجام بدهیم فضای دیپلماتیک بود و همین حرکت حمله به سفارت عربستان جرقه ای بود تا حرکت های عربی اسلامی علیه کشورمان ایجاد شود.

نباید کشور های را به خاطر کوچکی مورد تمسخر قرار دهیم

قیصری افزود: بسیاری از کشورهای آفریقایی و عربی در مواجهه با این مسئله سفارت خود را در ایران تعطیل کردند مانند سودان و جیبوتی و بسیاری از کارشناسان نیز به اشتباه برخی از این کشورها را به تمسخر گرفتند به طور مثال جیبوتی کشور کوچک اما مهمی است و از لحاظ موقعیت جغرافیایی، در نقطه مهمی قرار گرفته است و ما روابط جدی با آنها را آغاز کرده بودیم و همین باعث شد تا اجماعی در جبهه سعودی صورت گیرد و تبلیغات زیادی علیه دولتمردان و کشور ما انجام شد.

حمله به سفارت را نمی توان با هیچ حرکتی توجیه کرد

وی گفت: در همه کشورها مشکلات و مسائلی بین کشورها وجود دارد به طور مثال در کشور لیبی سفارت آمریکا وجود داشت و آمریکائیان لیبی را بمباران کردند؛ اما هیچوقت سفارت آمریکا در لیبی مورد اشغال قرار نگرفت و این از نظر عرف حقوق بین الملل و حقوق دیپلماتیک بسیار بد است. زیرا از درب سفارتخانه جزء خاک آن کشور محسوب می شود و قوانین آن کشور بر سفارتخانه حکمفرماست.

مسائل بزرگی را می توانستیم با حرکت های دیپلماتیک حل و فصل کنیم

کارشناس مسائل خاورمیانه افزود: این حرکت بسیار زشت و حساب نشده بود و ما می توانستیم از مجراهای ظریفی که به وجود آمده بود پرونده هایی که در رابطه با عربستان سعودی وجود داشت پشت میز مذاکره حل و فصل کنیم و دولت آمریکا نیز در آن زمان فشاری به عربستان سعودی وارد کرده بود که مسائلی نظیر مشکلات یمن، سوریه و .. را پشت میز مذاکره با ما حل و فصل کند اما این حرکت تمام روزنه های امید را در خصوص حرکت های دیپلماتیک بر ما بست.

وی در خاتمه تاکید کرد: سیاست خارجی و ارتباط با دنیای بین الملل یکی از اصول سیاسی در دنیای امروز است و چه خوب است برخورد کارشناسی با این موضوع از اهمیت بالایی برخوردار است.

به گزارش پانا، قطع روابط دیپلماتیک با کشورهای انگلیس، کانادا و عربستان، حاصل تندروی گروهی اقلیت و ضربه به منافع اکثریت بود. حال باید به این مساله اندیشید که اگر زمام اداره کشور به دست این اقلیت بیافتد چه بر سر منافع ملی می آید.
نظرات شما