تاریخ انتشار: ۰۹:۱۲ - ۰۴ خرداد ۱۳۹۶
حسین ایمانی جاجرمی، جامعه‎شناس شهری گفت‌وگو با رویداد۲۴ تشریح کرد

چه کسی می‎تواند شهردار تهران شود؟

یک جامعه‎شناس شهری معتقد است، برای انتخاب شهردار بالاتر از شخص، تیم شهرداری و برنامه اهمیت دارد. او می‎گوید: مردم برای مدیریت شهر فردی با کاراکتر شهردار می‎خواهند، شهرداری یک حرفه است و کسی که مسئولیت قبول می‎کند باید از سیاست، جامعه‎شناسی، روان‎شناسی اجتماعی، حسابداری، مدیریت شهری و... اطلاع داشته باشد.
رویداد۲۴یک جامعه‎شناس شهری معتقد است، برای انتخاب شهردار بالاتر از شخص، تیم شهرداری و برنامه اهمیت دارد. او می‎گوید: مردم  برای مدیریت شهر فردی با کاراکتر شهردار می‎خواهند، شهرداری یک حرفه است و کسی که مسئولیت قبول می‎کند باید از سیاست، جامعه‎شناسی، روان‎شناسی اجتماعی، حسابداری، مدیریت شهری و... اطلاع داشته باشد.

یکی از اصلی‎ترین مسائل مطرح  پس از شروع کار پنجمین دوره شورای شهر انتخاب شهردار است، محمدباقرقالیباف بیش از یک دهه است که بر مسند شهرداری تهران تکیه زده که در این یک دهه تخلفات زیادی در شهرداری صورت گرفته است. املاک نجومی، قراردادهای نجومی، استخدام‎های نجومی، تراکم‎فروشی، واگذاری بانک شهر و شهر آفتاب به جای بدهی‎های شهرداری، ساختمان سازی‎ها و... چند نمونه از این  تخلفات است.

این که شهردار بعدی چه کسی باشد که از یک طرف بتواند اوضاع آشفته شهر را که طی این12سال به شهری ورشکسته  تبدیل شده است سامان دهد و از طرف دیگر بتواند کلان‎شهری مثل تهران را مدیریت  کند بسیار حائز اهمیت است. 

جدا از جدال‎های سیاسی بین احزاب و گروه‎های مختلف و قدرت‎طلبی اشخاص مختلف مردم بیشتر می‎خواهند شهرداری کارآمد و متخصص امور شهر را در دست بگیرد.
 
حسین ایمانی جاجرمی، جامعه‎شناس شهری و استاد دانشگاه تهران در  تشریح ویژگی‎های یک شهردار خوب به رویداد۲۴ گفت: این اشتباه است که همه به یک شخص مشخص فکر می‎کنند درحالی‎که مساله حائز اهمیت تیم شهرداری است. باید به جای شخص به دنبال یک تیم بود چون یک نفر نمی‎تواند شهر تهران را اداره کند،«شهرهای بزرگ را سوپر من هم نمی‎تواند اداره کند.»

او ادامه داد: نکته دوم که اهمیت دارد، مساله برنامه است، ما همیشه دنبال شخص می‎گردیم درحالی‎که برنامه مهم‎تر از شخص است. باید دید افرادی که می‏‎خواهند شهردار شوند برنامه‎شان چیست. باید قبل از شهردار شدن به چند سوال مهم پاسخ دهند، می‎خواهد  درآمدهای شهرداری را از چه منبعی تامین کند، می‎خواهد دوباره تراکم‎فروشی کند یا از محل دیگری اعتبارات مورد نیاز را تامین کند؟ با تورم نیروی انسانی در شهرداری تهران باید چه کند؟ عاقبت طرح جامع و طرح تفصیلی چه خواهد شد؟ آیا همچنان در کمیسیون ماده 5تغییر کاربری خواهد داد؟ برای مشارکت مردم در امور شهر چه  برنامه‎ای دارد؟برنامه‎اش برای محیط‎زیست تهران و حمل‌ونقل عمومی چیست؟

ایمانی جاجرمی اظهار داشت:بهتر است شورای شهر جدید یک فراخوان بدهد، از یک تیم داوری متخصص و با تجربه هم دعوت کند، هرکس می‎خواهد شهردار شود براساس این فراخوان برنامه‌ها و رزومه خود را در اختیار داوران قرار دهد، برنامه‎ها توسط کمیته داوران ارزیابی شود و نتیجه در اختیار شورا قرار گیرد.
 
او بیان کرد: همچنین شهردار باید در گفت‎وگو با دولت تعیین شود و دولت باید این امکان را در اختیار شهرداری بگذارد که شهردار بتواند در جلسات دولت که مربوط به شهر است شرکت کند. برای انتخاب شهردار باید با همه مراجع گفت‎وگو کرد. تهران مراجع قدرت زیاد دارد، همه این مراجع باید به نوعی در انتخاب شهردار سهیم باشند.
 
این جامعه‎شناس شهری با اشاره به اینکه مدیریت شهرداری تهران کار بسیار سختی است افزود: هر کس با وضعیت فعلی برای شهرداری تهران بیاید عاقبت خوبی در انتظارش نخواهد بود. شهردار باید دیدگاه روشن اجتماعی- فرهنگی داشته باشد، کسی که از این مسائل درک درستی نداشته باشد نمی‎تواند شهردار شود. اگر مکانیزم روشن و واضح برای شهردار و تیم شهرداری تعریف نشود تغییر خاصی در مدیریت شهری صورت نمی‎گیرد. 

ایمانی جاجرمی در خصوص اینکه شهردار باید سیاسی باشد یا متخصص شهری گفت: شهردار باید همه این ویژگی‎ها را داشته باشد، باید حساسیت‎های سیاسی کشور را درک کند اما، نباید از شهرداری به عنوان پله برای رسیدن به مقام و قدرت بالاتر استفاده کند، چون این آدم دیگر شهردار نیست، مردم برای مدیریت شهر فردی با کاراکتر شهردار می‎خواهند، شهرداری یک حرفه است و کسی که مسئولیت قبول می‎کند باید از سیاست، جامعه‎شناسی، روان‎شناسی اجتماعی، حسابداری، مدیریت شهری و... اطلاع داشته باشد.

او در پایان گفت: همچنین باید روشن باشد شهردار چه تیمی برای شهرداری انتخاب می‎کند باید دید افراد متخصص شهری یا فنی‎هایی که برای به کارگیری در شهرداری مناسب هستند؛ گزینه‎ مطرح برای شهردار شدن را قبول دارند و حاضرند با او کار کنند با نه؟
نظرات شما