وزیر خارجه انگلیس: خروج از برجام یک اشتباه بزرگ است/ ایران تنها طرفی است که از لغو برجام سود میبرد
رویداد۲۴-من بر این باورم که حفظ این محدودیتها در برنامه هستهای ایران به مهار رفتار منطقهای این کشور کمک خواهد کرد. وزیر خارجه بریتانیا در یادداشتی تحت عنوان «از توافق هستهای ایران عقبنشینی نکنید» نوشت: در این شرایط حساس خروج از توافق هستهای و حذف محدودیتهایی که این توافق بر ایران اعمال کرده است، یک اشتباه خواهد بود.
«بوریس جانسون»، وزیرخارجه انگلیس، در یادداشتی در «نیویورک تایمز» خواستار عدم خروج از توافق هستهای شد.
وی در این یادداشت نوشت: در سال ۱۹۳۱ وینستون چرچیل بیش از هر عضو دیگری از پارلمان بریتانیا برای صندوقهای رای مبارزه کرد. قول معروف چرچیل این است که دموکراسی به جز بقیه فرمها که قبلا امتحان شدهاند، بدترین فرم دولت است. او بدبین نبود بلکه برعکس با گزینههای بدی مواجه میشد که یک آگاهی و خرد عمیق برای انتخاب از میان این گزینهها نیاز داشت که بعد بتواند محدودیتهای این گزینه را ترمیم کند.
جانسون با این مقدمه نوشت: «همین وضعیت برای توافق هستهای ایران هم متبادر است؛ توافقی که رییسجمهور آمریکا ترامپ امروز خواستار بازبینی در آن است. در میان همه گزینهها ما گزینهای داریم که مطمئن باشیم ایران به بمب اتم دست پیدا نمیکند. این توافق برای این هدف کمترین مضرات را در پی داشته است.»
وی ادامه داد: به طور قطع این توافق نقاط ضعفی دارد اما من متقاعد شدهام که این موضوعات میتواند اصلاح شود. در حقیقت در این برهه زمانی انگلیس با دولت ترامپ و متحدان فرانسوی و آلمان تلاش میکند تا تضمین کند که آنها هستند.
جانسون با بیان این ادعا که این توافق از وقوع یک فاجعه جلوگیری کرده است، مدعی شد: «بنیامین نتانیاهو در نطقی در سال ۲۰۱۲ به خوبی نسبت ایجاد یک ایران هستهای هشدار داد. در آن زمان نیروگاههای هستهای ایران ۱۱. ۵۰۰ سانتریفیوژ داشتند و نزدیک به هفت تن اورانیوم غنی سازی شده را نگهداری میکردند. این میزان تا ۲۰ هزار سانتریفیوژ و هشت تن اورانیوم افزایش یافت. اگر مقامات ایران تصمیم میگرفتند که به سمت یک زرادخانه هستهای بروند تنها چند ماه با ساخت اورانیوم لازم با درجه لازم برای ساخت اولین بمب اتم فاصله داشتند. »
وی در ادامه این ادعاها نوشت: «وضعیت از این هم نگرانکنندهتر بود چرا که ماه به ماه ایران سانتریفیوژهای بیشتر و انبارهای اورانیوم بیشتری میساخت. اما در توافق هستهای ایران دو سوم سانتریفیوژها و ۹۵ درصد انبار اورانیومش را جابه جا کرد. زمان لازم برای ساخت بمب اتم به یک سال افزایش یافت و بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی دسترسی بیشتری برای نظارت بر تاسیسات هستهای ایران پیدا کردند. »
جانسون نوشت: «این محدودیتها امروز اعمال شده و من هیچ سودی در کنار زدن آنها نمیبینم. ایران تنها کسی است که از حذف این محدودیتهای وارده بر برنامه هستهای سود میبرد. آژانس انرژی اتمی بارها پایبندی ایران به برجام را تایید کرده است. بهترین راه این است که نظارتی با دقت بیشتر داشته باشیم و با هم همکاری کنیم و با رفتارهای ایران در منطقه مقابله کنیم.»
وی با طرح این سوال که از توافق هستهای چه چیزی عاید شده است، نوشت: « همه جنگهای داخلی مسری و کشتارهای متقابل امروز در سراسر خاورمیانه را تصور کنید. حال به این وضعیت یک رقابت تسلیحاتی هستهای هم که توسط تولید یک بمب از سوی ایران ایجاد میشد را اضافه کنید. این سناریویی است که توافق هستهای مانع از بروز آن شد.»
وزیر خارجه بریتانیا با اشاره به بیانیه ۱۲ ژوئن ترامپ مدعی شد: « او به خوبی اقدامات ایران در خاورمیانه را تعریف کرد. بریتانیا هم نگرانی خود را درباره حمایت ایران از برخی گروهها و رفتارهای این کشور در فضای سایبری و برنامه موشکهای بالستیک اعلام کرده است. ما هم موافقیم که ایران نباید به سلاح هستهای دست پیدا کند. در واقع یکی از تعهدهای ایران این است که نه دنبال بمب اتم برود نه دنبال توسعه و دست پیدا کردن به آن باشد. »
جانسون مدعی شد: « از زمان سخنرانی ترامپ، دیپلماتهای آمریکا و انگلیس با هم در کنار همتایان فرانسوی و آلمانی خود برای رسیدن به یک رویکرد مشترک در قبال ایران با تمرکز بر رفتارهای ایران در منطقه و کاهش تهدیدهای موشکی و اطمینان از عدم دستیابی این کشور به بمب اتم تلاش کردهاند. »
وی با بیان اینکه همه ما به دولت ترامپ کمک کردیم که فشارها بر کره شمالی را افزایش دهد، نوشت: «این استراتژی است که به ثمر نشسته است. ما نگرانی مشابهی در قبال ایران داریم. من معتقدم ما مواضع بسیار نزدیکی داریم که میتواند نگرانیهای ترامپ را پوشش دهد و اتحاد ما را تقویت کند.»
وزیر خارجه بریتانیا در این یادداشت مدعی شد: «در این شرایط حساس خروج از توافق هستهای و حذف محدودیتهایی که این توافق بر ایران اعمال کرده است، یک اشتباه خواهد بود. نتانیاهو اخیرا از یک پروژه محرمانه ایران بین سالهای ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۳ پرده برداشت. اما این پروژه امروز در واقع اهمیت حفظ برجام و محدودیتهای ناشی از آن از طریق نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی بر تاسیسات کلیدی را پررنگتر کرده است.»
وی مدعی شد: « من بر این باورم که حفظ این محدودیتها در برنامه هستهای ایران به مهار رفتار منطقهای این کشور کمک خواهد کرد. من از یک چیز مطمئنم: همه آلترناتیوهای دیگر بدتر است. خردمندانهترین گزینه تقویت این محدودیتهاست نه شکستن آن.»