مرحله اول تزریق واکسن کرونا ازهفته آینده
رویداد۲۴ حسین کرمانپور در گفتگو با برنامه «تهران ما سلامت» رادیو تهران درباره واردات بخشی از واکسن اسپوتنیک به کشورمان اظهار داشت: تولیدکنندگان واکسن کرونا با حجم انبوهی از پیش خریدها روبرو هستند. دو میلیون دوز واکسن اسپوتنیک توسط ایران از روسیه پیش خرید شده است، ولی با توجه به اینکه این شرکت باید به دیگر خریداران هم پاسخگو باشد میزان واکسن وارداتی ما بسیار کمتر از آن چیزی است که پیش خرید شده است و فکر میکنم حتی کمتر از ۵۰۰ هزار دوز هم باشد.
وی درباره واردات مابقی این واکسنها گفت: واکسنهای سبد کواکس به ترتیب به کشور وارد میشود، ولی بحث اصلی به مدیریت چالاک هر کشور باز میگردد که در کوتاهترین زمان بتواند این واکسن را وارد کرده و واکسیناسیون را انجام دهد.
کرمانپور با اشاره به اینکه واردات این واکسن بدون پروتکل است گفت: واردات این واکسن به نفوذ و سرعت عمل کشورها و نبودن تحریمها و رد و بدلهای مالی مناسب باز میگردد. متاسفانه کشور ما به دلیل مشکلاتی که با آنها روبرو است، خرید راحت واکسن را سخت میکند. کشورهای برخوردار و دیگر کشورهایی که مشکلات ما را ندارند، شرایط را پیش بینی کرده اند و حتی واکسن به کشورشان وارد شده است. تبعیض جهانی در این بین چشمگیر است.
مدیرکل روابط عمومی سازمان نظام پزشکی کشور با اعلام این خبر که زمان واردات محمولههای دیگر واکسن مشخص نیست اظهار داشت: تمام توان وزارت بهداشت و حتی شرکتهای خصوصی بر این است که صحبت کنند تا این واکسن وارد شود، ولی ما هم به عنوان سازمان نظام پزشکی که میخواستیم به وزارت کشور در این راستا کمک کنیم در انتقال ارز مشکلات زیادی را پیش رو دیدیم. گارانتی انتقال ارز از ایران به بانکهای دیگر کشورها با وجود تحریمها ما را با مشکلات عدیدهای روبرو کرده است.
وی افزود: در بخشنامهای که به تازگی داده شده است فقط همکارانی که در بخش آی سی یوهای کرونا در بخشهای مختلف دولتی و خصوصی هستند مورد تزریق قرار میگیرند. تعداد این همکاران زیر ۵۰ هزار نفر است.
کرمانپور در ادامه با اشاره به اینکه برای تزریق واکسن، مراحلی باید پشت سرگذاشته شود خاطرنشان کرد: اگر آمار زودتر جمع آوری شود. واکسنهای وارداتی برای بررسی به آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو منتقل میشوند. در این بین پس از بررسیهای صورت گرفته گارانتی و وارانتی تعدادی واکسن هم از بین میرود و پس از بررسیهای لازم و مجوز رسمی تزریق داده میشود که در خوشبینانهترین حالت واکسیناسیون، اواخر این هفته یا اول هفته آینده خواهد بود. اگر محموله دوم واکسن برسد مرحله دوم تزریق برای اورژانسهای کووید و بخشهای بستری انجام خواهد شد.
این مقام مسئول در سازمان نظام پزشکی کشور درباره آغاز واکسیناسیون برای گروههای غیر از کادر درمان تصریح کرد: اگر سازمان بهداشت جهانی به ما کمک کند و بخش خصوصی بتواند واکسن را به تعداد کافی تامین کند، واکسیناسیون انجام خواهد شد. واکسیناسیون عمومی باید در بازه زمانی مشخصی انجام شود. طی ۳ تا ۴ ماه حدود ۷۰ درصد مردم باید واکسینه شوند در غیر این صورت واکسیناسیون کارآیی لازم را برای کنترل این بیماری نخواهد داشت. این بازه باید کوتاه باشد و برای گروههای هدفی که مبتلا به کرونا نشده اند انجام شود. اگر واکسن به حد کافی وارد شود این دوره کوتاهتر خواهد شد. کشور ما به عنوان یکی از مطرحترین کشورها در سطح واکسیناسیون عمومی تجربهای بسیار خوب دارد و میتواند با استفاده از امکاناتی همچون خانههای بهداشت واکسیناسیون میلیونی را به سرعت انجام دهد.
وی تاکید کرد: ما عوارض این واکسن را نمیدانیم به همین دلیل احتمالا تزریق در داروخانهها انجام نخواهد شد.
مدیرکل روابط عمومی سازمان نظام پزشکی کشور در ادامه این گفتگو اظهار داشت: یکی از واکسنهایی که در سبد کواکس است و درخواست خرید آن انجام گرفته بهارات کشور هند است. واکسن غذا و دارو مدارک علمی این واکسن را دریافت کرده و پرونده آن کامل است و ما منتظریم اطلاعات آن در یک مرجع علمی منتشر شود. همانگونه که پذیرش واکسن روسی هم پس از انتشار در مراجع علمی پذیرش شد.
کرمانپورخاطرنشان کرد: مرحله سوم واکسن کوبایی که با همکاری انستیتو پاستور ایران ساخته میشود در حال انجام و تکنولوژی آن با بقیه واکسنها کمی متفاوت است، اما واکسنی که پرونده آن در معاونت غذا و دارو تشکیل شده واکسن آسترانکای آکسفورد است که در کشوری غیر انگلیسی ساخته میشود.
مدیرکل روابط عمومی سازمان نظام پزشکی کشور در انتهای این گفتگوی رادیویی معلولانی را که با بیماریهای خاص دچار معلولیت شده اند را در گروه اولویت دار تزریق واکسن خوانده و اظهار داشت: معلولانی که با تروما و تصادف دچار معلولیت شده اند مثل افراد عادی هستند مگر اینکه معلولیت آنها زندگیشان را تقلیل داده باشد. معلولان مد نظر ما کسانی است که دچار بیماریهای اتوایمیون و بیماریهای خودایمنی باشند.