نگرانی سهامداران؛ بورس به روزهای خوبش برمیگردد؟
رویداد۲۴ با وجود اینکه امروز شاخص کل در ابتدای معاملات رشد خوبی داشت، در نیمه دوم معاملات با افزایش فشار عرضهها رو به پایین حرکت کرد، اما دامنه نوسان نامتقارن باعث شد که شاخص کل بیش از حد سقوط نکند.
امروز در حالی که سهامداران بازار سرمایه لباس سبز را به تن داشت، نتوانست چندان اثری روی جو روانی بازار بگذارد. در ابتدای معاملات امروز، دوباره حقوقیها در صدد حمایت از بازار سرمایه قدم برداشتند، اما بعد از نیمه اول معاملات، حقوقیهای بازار هم سهمهای ارزنده را به فروش گذاشتند و دوباره شاخص کل سر خود را پایین انداخت. به گفته کارشناسان بازار سرمایه، کاهش قیمت ارز و کاهش نرخهای جهانی باعث افت بازار در نیمه دوم شده است.
با هر حال، امروز نماگر اصلی بورس در ۴۵ دقیقه ابتدایی معاملات با استقبال خوب سهامداران از سهمهای ارزنده بازار مواجه شد و در این دقایق، نزدیک ۹ هزار واحد رشد کرد، اما باز هم عرضه شدید سهامداران در گروههای خودروی و فرآوردههای نفتی این شاخص را پایین کشید به گونهای که میتوان گفت این دامنه نوسان نامتقارن بورس بود که باعث شد بازار دوباره قرمز نشود و سبز بماند. در انتهای معاملات، شاخص کل با رشد ۴ هزار و ۶۴۵ واحدی توانست روی رقم یک میلیون و ۱۸۶ هزار و ۲۸۶ واحدی قرار بگیرد.
شاخص کل هموزن که نشانگر معاملات در سهمهای کوچک است تقریبا شبیه شاخص کل بازار حرکت کرد و ابتدا با بیشتر شدن خریدها، رشد خوبی را پشت سر گذاشت، اما با بیشتر شدن فروش سهام، دچار افت شد، اما این شاخص هم با ۰.۰۴ درصد رشد سبز باقی ماند و در انتهای معاملات رکورد ۱۸۸ واحد رشد را بر جای گذاشت تا رقم ۴۳۱ هزار و ۶۱۳ واحد را نشان دهد. شاخص فلزات اساسی هم با درخشش سبزرنگ «فولاد» و «فخوز» امروز ۹ هزار و ۱۶۰ واحد رشد کرد و به ۸۸۶ هزار و ۷۰ واحد رسید، ولی این شاخص هم رفتاری شبیه به دو نماگر اصلی تالار شیشهای داشت.
در معاملات روز جاری، نمادهای «شستا»، «برکت»، «شپنا»، «خساپا»، «فملی»، «ثامید» و «خودرو» پرتراکنشهای معاملات امروز بودند و در این میان، نمادهای «کگل»، «فولاد»، «کچاد»، «شبندر»، «فخوز»، «فخوز» و «اپال» بیشترین تأثیر مثبت و نماد «فملی» هم تحت تأثیر کاهش قیمت مس در جهان بیشترین اثر منفی را روی روند حرکت بورس داشتند.
بیشتر بخوانید: بورس قربانی قهرمان بازی دولت و ماجراجویی مجلس
نمادهای فولادی امروز هم مثبت دنبال میشدند و هم منفی، اما اکثر نمادهای اثرگذار روی شاخص کل فولادی بودند. در معاملات روز جاری، نمادهای «فجر»، «فخوز»، «فولاد»، «فولاژ» و «کاوه» نسبت به دیگر همگروهیهای خود رشد قیمت خوبی داشتند. دو نماد معدنی «کگل» و «کچاد» نیز رشد ۳ تا ۴ درصدی داشتند، ولی نماد «ذوب» حدود ۲ درصد افت قیمت سهام را تجربه کرد.
مهدی قلیپور، کارشناس بازار سرمایه در رابطه با روند معاملات امروز این بازار اظهار کرد: در کل تحرکات و جهت بازار بیشتر بعد از ساعت ۱۰ مشخص میشود. این رفتار تغییر روند در طول بازار هم مدتی است در بورس وجود دارد و نیمه دوم بازار به خصوص بعد از بازگشایی بازار ارز و طلا از ساعت ۱۱ اتفاق میافتد.
وی در ادامه گفت: با توجه به الزام صندوقهای با درآمد ثابت برای افزایش موجودی سهام به حداقل ۱۵ درصد دارایی، انتظار میرفت موج مثبت ایجاد شود، ولی هنوز بخشی از فروشندگان که به خاطر دامنه نوسان نامتقارن موفق به فروش نشده بودند به خاطر نگرانیهایی که دارند، نقد کردند و علیرغم جومثبت، پانصد میلیارد تومان حقیقیها خارج نمودند که نشان میدهد هنوز نگران هستند.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه ابراز امیدواری ایالات متحده به ادامه مذاکرات علی رغم تنش های اخیر با بازار ارز و بورس اثرگذار بودند، تصریح کرد: حرف و حدیثهای راجع به تصویب FATF هم در تأیید و تکذیب آن بر چشمانداز بازارها سایه افکنده است چراکه گشایشهای احتمالی با غرب منوط به تصویب این قوانین شده است؛ البته، معتقدم این اتفاق در دولت بعدی روی خواهد داد و فعلا برای مدتی به مسالهای روزانه در بده بستان ایران و غرب تا بعد انتخابات ۱۴۰۰ تبدیل خواهد شد. در کل تصویب این لایحه احتمالا ریال را تقویت و بورس را تصعیف میکند.
قلیپور درباره روند رشد امروز شاخص کل گفت: شاخص کل با رشد ۰.۴ درصدی صرفا نشان از توقف روند نزولی بازار داشت، شاخص هموزن هم همین مقدار تغییر داشت، یعنی بازار به طور متوازن از مسیر نزولی برگشته است و تحولات بازار ارز ومصوبات بودجه طی آخر هفته میزان استحکام این تغییر روند را مشخص خواهد نمود.
وی در پایان خاطر نشان کرد: الزام صندوقهای درآمد ثابت برای خرید سهام در بازار طرف تقاضا را برای مدتی تقویت خواهد کرد ولی اگر سایر متغیرهای اقتصادی از جمله ارز و سود بانکی حمایت نکنند، این تقویت تقاضا تا رسیدن صندوقها به حداقل اعلامی سازمان بورس ادامه و سپس دوباره به شرایط قبلی باز خواهیم گشت.