تاریخ انتشار: ۱۷:۱۲ - ۱۲ اسفند ۱۳۹۹

تب سرمایه‎ گذاری در بیت‌کوین بالا رفت

بر اساس اعلام مرکز ملی فضای مجازی؛ رمزارز‌هایی مانند بیت‌کوین از هیچ‌گونه پشتوانه و تضمینی برخوردار نیستند.

بازار ارزهای دیجیتالرویداد۲۴ در تقریبا از نیمه دوم سال و به دنبال نوسانات بازارهای ارز و سکه و طلا و همچنین ریزش‌های مکرر شاخص بورس، برخی از سرمایه‌گذاران خرد ترجیح دادند، سرمایه‌های اندک خود را وارد بازارهای دیگر کنند.

خبر مهم معاون اداره نظام‌های پرداخت بانک مرکزی: ممنوعیت مبادله رمز ارزها در کشور

یکی از این بازارها، رمز ارزهاست که با توجه به سیر صعودی برخی از ارزهای دیجیتال مانند بیت‌کوین و اتریوم و ... سبب جذب بسیاری از سرمایه‌گذاران شده است.

با توجه به مشخص نبودن قوانین این بازار و همچنین نداشتن سقف و کف قیمتی، احتمال ضرر سرمایه‌گذاران در این بازار نسبت به بازارهای موازی بیشتر است. در ماه‌های گذشته و تحت تاثیر جهش خیره کننده قیمت رمزارزها، هر روز بر تعداد سایت‌ها و صفحات تبلیغ کننده این ارزهای دیجیتال افزوده شده اما در این فضا منع قانونی بر خرید و فروش این ارزها در کشور وجود دارد و بیم آن میرود که با ریزش قیمت رمزارزها در بازارهای جهانی ، بحرانی جدی بر ای سرمایه‌گذاران این حوزه پدید آید.

تب گرایش به بازار رمز ارزها آنچنان تند شده و بالا رفته که مرکز ملی فضای مجازی نسبت به صدور اطلاعیه درباره وضعیت معاملات رمز ارزها هشدارهایی را داده است.

در اطلاعیه این مرکز آمده است: با توجه به عرضه انواع رمزارزها در فضای مجازی و مواجه شدن بسیاری از افراد با تبعات منفی و مشکلات متعدد بوجودآمده دراین زمینه، به اطلاع می رساند این نوع شبه دارایی‌ها از هیچ گونه پشتوانه و تضمینی برخوردار نیستند و علاوه برآن بطور دائم دچار نوسانات قیمتی خارج از مناسبات اقتصادی متعارف شده و بیم ازدست رفتن ثروت و دارایی خریداران همواره وجود دارد.

در ادامه این اطلاعیه آمده است: درکنار این موارد گزارش‌های فراوانی از طرف مردم و نهادهای نظارتی در زمینه سرقت و کلاهبرداری در این بازار وجود دارد که بررسی آنها مویّد سیر صعودی فعالیت‌های مجرمانه در این زمینه است.

حضور بازیگران و عوامل فعال ناشناخته و غیرقابل شناسایی در بازار خرید و فروش این نوع شبه دارایی‌های فاقد پشتوانه، موجب شده است که این فضای خرید و فروش بسیار غیرقابل اعتماد بوده و قدرت هرگونه پیگیری برای جبران زیان های احتمالی و ارائه اسناد و ادله، از نهادهای حمایتی و صیانتی مرتبط با حفظ حقوق مردم سلب شده است.

شرایط فعالیت در بازار این نوع ارزهای دیجیتالی شفاف نیست و علاوه بر خروج سرمایه از کشور، هیچ نشانه‌ ای از وجود سازوکارهای حفظ دارایی های مردم توسط گردانندگان پشت پرده آنها ارائه نشده است. از این رو اکیداً توصیه می­‌شود همگان در این زمینه احتیاط‌های لازم را بخرج داده و در دام تبلیغات سوداگران این بازار غیرشفاف نیافتند.

تجربه از دست رفتن دارایی‌های مردم در جریان‌های مشابه مانند شبکه‌های هرمی در ایران و جهان وجود دارد و انتظار می‌رود همه نهادها و صاحبان رسانه، مسئولانه نسبت به آگاهی بخشی صحیح به شهروندان عزیر تلاش کنند. در این زمینه تاکید می‌شود تاکنون هیچ‌گونه تصمیمی برای اعطای مجوز به درگاه‌ها و سایت‌های فعال خرید و فروش رمزارزها و بیت‌کوین در کشور گرفته نشده است و لازم است همگان مراقبت‌های لازم در این خصوص را به عمل آورند.

سوخت شدن سرمایه‌ها در کمین بازار رمز ارزها

یک کارشناس بازار سرمایه درباره احتمال از بین رفتن سرمایه ها در بازار رمز ارزها به خبرآنلاین گفت: در رمزارزها شرایط به گونه‌ای است که سرمایه‌ها قاعدتا سوخت شده و منجر به خروج سرمایه از کشور می‌شود مگر اینکه افراد حرفه‌ای بتوانند کسب بازدهی کنند و در معاملات به سودآوری برسند و وجه خود را طلب کرده و دریافت کنند در این حالت می توان گفت تا حدودی همراه با بازدهی و رشد معاملات است و می تواند منجر به ورود ارز شود. بیشتر سرمایه گذاران اکنون با تومان و ریال دست به معامله می زنند و حداقل این است که ورودی پول می تواند نسبت به خروجی پول از این بازار بیشتر باشد.

مجید محمدعلیزاده آرانی اظهار کرد: زمانی که افرادی با ضرر و زیان مواجه شده و یا رمز ارزها با کاهش قیمت همراه شود به حتم می تواند منابع ارزی کشور را به هدر دهند و در اصل این سرمایه ها و منابع سوخت می شود.

وی درباره تاثیر حضور در بازار رمز ارزها بر خروج پول و سرمایه از کشور توضیح داد: ‌قطعا این مساله رخ می‌دهد و به طور طبیعی بخشی از خروج پول ناشی از ضرر و زیان‌هایی است که افراد آماتور و غیر حرفه‌ای وارد این بازارها می شوند و نمی توانند خود را همپای افراد حرفه‌ای برسانند لذا در مقطعی سرمایه این افراد سوخت شده و تمام می شود.

وی تاکید کرد: در این مساله که بازار رمزارزها با ریزش مواجه خواهد شد اصلا نمی‌توان شک کرد؛ این طبیعت، ذات و قانون بازارهای مالی است به طوری که هر رشد و هر افزایش قیمتی و صعودی قطعا به دنبال خود کاهش و افت قیمت را نیز تجربه خواهد کرد. در رمز ارزها شرایط به گونه ای است که سرمایه ها قاعدتا سوخت شده و منجر به خروج سرمایه از کشور می شود

وی تاکید کرد: این موضوع به هوش و هوشیاری سرمایه‌گذاران بستگی دارد که در اوج از سرمایه گذاری که کرده اند، اقناع شده و طمع نکنند و از بازار خارج شوند و دوباره به پایین بیایند و از آنجا سرمایه‌گذاری خود را تجدید کنند و با سود و بازدهی مطلوب همراه شوند.

ممنوعیت مبادله رمز ارزها در ایران

مانی یکتا، معاون اداره نظام‌های پرداخت بانک مرکزی اظهار کرد: مردم بدانند خطرهای این رمز ارزها بسیار زیاد است و پرونده‌های بسیاری در زمینه کلاهبرداری، سرقت از کیف پول و مسدود شدن کیف پول رمز ارزها تشکیل شده است. البته میزان مبادلات رمز ارزها قابل مقایسه با بازارهای دیگر مانند سهام و طلا نیست.

وی ادامه داد: هیچ پشتوانه دولتی و حاکمیتی در دنیا برای رمز ارزها وجود ندارد و به این علت مبادلات جهانی آن از سال ۲۰۱۶ افزایش نداشته است. در سال ۲۰۱۶ میزان مبادلات روزانه رمز ارزها ۱۳۰ میلیارد دلار بوده که همچنان این رقم حفظ شده و به دلیل غیر مجاز بودن این حوزه برآورد دقیقی از مبادلات آن در کشور وجود ندارد.

معاون اداره نظام‌های پرداخت بانک مرکزی بیان کرد: ۶ هزار رمز ارز در دنیا وجود دارد که ۶۰ درصد سهم این بازار در اختیار بیت‌کوین است.به علت پشتوانه نداشتن رمز ارزها نوسانات قابل ملاحظه‌ای در حد ۱۵ تا ۲۰ درصد در روز برای آن وجود دارد. به عنوان نمونه در سال ۲۰۱۶ بیت کوین ۲۰ هزار دلار افزایش قیمت داشت، اما در چند ساعت بهای آن کاهش بسیار زیادی داشت.

مانی یکتا تصریح کرد: شبکه تراکنش‌های بیت کوین کامل شفاف است، اما برعکس بازارهای سرمایه‌ای در فضای مبادلات رمز ارزها نهاد ناظری وجود ندارد و عرضه گسترده و ناگهانی آن موجب افزایش یا کاهش شدید قیمت رمز ارزها می‌شود.

معاون اداره نظام‌های پرداخت بانک مرکزی با بیان اینکه آینده رمز ارزها قابل تحلیل نیست ،گفت: حدود سه و نیم درصد از کل قدرت پردازش شبکه بیت کوین جهانی در کشور ماست و چون ملاحظات گسترده‌ای دارد و میزان تولید رمز ارزها بر اساس قدرت شبکه مشخص می‌شود میزان استخراج آن پرنوسان و متغیر است.

مانی یکتا گفت: دستورالعمل استخراج کنندگان رسمی رمز ارزها و صرافی‌های مجاز این هفته در بانک مرکزی نهایی شد و نام صرافی‌های مجاز در اختیار استخراج کنندگان رسمی رمز ارزها قرار می‌گیرد.

نظر همتی درباره رمز ارزها

عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی نیز تاکید کرده است: براساس نظر کارگروهی، در مصوبه هیئت وزیران مبنی بر غیر مجاز بودن مبادلات رمز ارزها اصلاحاتی انجام و قرار شد کسانی که رسمی رمز ارز استخراج می‌کنند بتوانند برای واردات از آن استفاده کنند.

وی افزود: بنابراین مقررات آن را آماده و به زودی چند صرافی مشخص می‌کنیم تا ثبت سفارش‌هایی که به صرافی‌ها داده می‌شوند بتوانند برای واردات از طریق رمز ارزها، تأمین ارز کنند. همتی گفت: خرید و فروش رمز ارزها فقط برای کسانی است که رسمی تولید می‌کنند و فقط باید برای واردات کالا از آن استفاده شود و مبادله رمز ارزها بین یکدیگر مجاز نیست.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما