تاریخ انتشار: ۲۰:۱۰ - ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۰

فاجعه انفجار نیروگاه هسته‌ای چرنوبیل

فاجعه انفجار نیروگاه هسته‌ای چرنوبیل ۳۵ سال پیش در روز ۶ اردیبهشت ۱۳۶۵ در شمال کشور اوکراین اتفاق افتاد. در اثر فاجعه چرنوبیل قریب به ۵ میلیون نفر آسیب دیدند، حدود ۵ هزار مرکز مسکونی در بلاروس، اوکراین و فدراسیون روسیه با ذرات رادیو اکتیو آلوده شدند.

فاجعه چرنوبیلنیروگاه هسته‌ای چرنوبیل، پریپیات، جمهوری شوروی سوسیالیستی اوکراین، شوروی

رویداد۲۴ مژده کریمی: در ۲۶ ماه آوریل سال ۱۹۸۶ در پی انفجاری مهیب در راکتور چهارم نیروگاه اتمی چرنوبیل در اوکراین به دلیل خطای انسانی، مواد رادیواکتیو فراوانی آزاد شدند.

حادثه ای که بدترین فاجعه غیرنظامی تاریخ جهان نام گرفت. میخائیل گورباچف که در آن زمان رهبر نیرومند شوروی بود، روزها از گفتن حقیقت به افکار عمومی خودداری کرد.

این پنهانکاری فضایی از عدم اطمینان به رهبران حزب کمونیست شوروی را به دنبال داشت.

فاجعهٔ چرنوبیل یک حادثهٔ هسته‌ای بود که ۳۵ سال پیش در چنین روزی در تاریخ ۲۶ آوریل ۱۹۸۶ (۶ اردیبهشت ۱۳۶۵) در رآکتور هسته‌ای شمارهٔ ۴ در نیروگاه چرنوبیل، در نزدیکی شهر پریپیات در شمال اوکراین، رخ داد.

 این فاجعه یکی از دو بحران هسته‌ای است که بر اساس مقیاس‌گر رویداد‌های بین‌المللی هسته‌ای و رادیولوژیک، در گروه شمارهٔ ۷ یعنی بالاترین مقیاس طبقه‌بندی شده است.

فاجعه چرنوبیلماه می 1986تصویر هوایی از نیروگاه هسته ای چرنوبیل

این درجه نشان‌دهندهٔ «حادثهٔ عظیم» است؛ به معنی «انتشار عمدهٔ مواد رادیواکتیو با اثرات گسترده‌ی بهداشتی و زیست‌محیطی که نیازمند اقدامات برنامه‌ریزی شده‌ی فوری و طولانی‌مدت در جهت مقابله است». حادثهٔ دیگر در این مقیاس،  حادثه اتمی فوکوشیما ۱ است.

فاجعه چرنوبیل

حادثه فوکوشیما ۱ از تاریخ ۱۱ مارس ۲۰۱۱، در پی زلزلهٔ ۹ ریشتری و سونامی، و در اثر از کار افتادن ماشین‌آلات نیروگاه هسته‌ای شماره ۱ فوکوشیما متعلق به شرکت نیروی برق توکیو، یکی پس از دیگری، و نشت مواد رادیواکتیو به وقوع پیوست.

در ۲۵ و ۲۶ آوریل ۱۹۸۶ متصدیان رآکتور برای انجام آزمایش قطعی برق،  خنک کننده اضطراری هسته (ECCS) رآکتور را غیرفعال کردند (کندکننده‌های نوترون را از آن خارج کردند). هدف متصدیان از این آزمایش این بود که بدانند آیا توربین‌های چرنوبیل در هنگام قطع برق قادر به تولید برق کافی برای ادامه کار نیروگاه خواهند بود یا خیر.

نتیجه آن رآکتوری بدون کندکننده مناسب و از کنترل خارج شدن آن بود. بدون توانایی در کنترل رآکتور، دمای آن به حدی رسید که بیشتر از میزان حرارت خروجی طرح‌ریزی شده بود.

حادثه زمانی آغاز شد که در ۱۰:۱۱ شب ۲۵ آوریل ۱۹۸۶ نیروگاه چرنوبیل دستور کاهش میزان قدرت رآکتور برای تست را دریافت و نیروگاه شروع به کاهش قدرت رآکتور شماره چهار تا ۵۰ درصد کرد.

انفجار اول در ۱:۲۳:۴۵ صبح یک انفجار اولیه پوشش هزار تنی فولادی بالای رآکتور را بلند و راه را برای خروج مقدار زیادی بخار آب هموار کرد و این مقدمه‌ای بود بر انفجار دوم.

انفجار دوم بلافاصله پس از انفجار اوّل،  اکسیژن با گرافیت فوق گرم شده واکنش کرده و انفجار دوم سقف رآکتور را پاره می‌کند و ۲۵ درصد از تأسیسات ساختمان و کل هسته رآکتور را از بین برد.  

در اثر فاجعه چرنوبیل قریب به ۵ میلیون نفر آسیب دیدند، حدود ۵ هزار مرکز مسکونی در بلاروس، اوکراین و فدراسیون روسیه با ذرات رادیو اکتیو آلوده شدند.

فاجعه چرنوبیلدوقلوهایی که بعد از فاجعه چرنوبیل به دنیا آمدند. پدر آنها یکی از کارکنانی بود که پس از فاجعه در تلاش جلوگیری از گسترش تشعشعات بودند و مادر آنها نیز ساکن شهر آلوده چرنوبیل. ذوب شدن سوخت هسته ای و همچنین انفجار رآکتورها سبب شد که مقادیر زیادی از تشعشعات رادیواکتیو به بیرون رخنه کند و مناطق زیادی را غیرقابل سکونت سازد. شمار قربانیان چرنوبیل بر بیش از ۱۵ هزار نفر رسیده است.

 

از میان آنها، ۲۲۱۸ شهر و روستا با جمعیت حدود ۲٫۴ میلیون نفر در محدوده‌ی اوکراین قرار داشتند، فاجعهٔ چرنوبیل جمعیت کشور‌های مذکور را تحت‌الشعاع قرار داد.

فاجعه چرنوبیل اطراف این نیروگاه که اکنون بخشی از اوکراین و بلاروس است، به دلیل تشعشعات رادیواکتیو خالی از سکنه هستند. بیش از ۳۵۰ هزار نفر خانه و زندگی خود را ترک کردند. روستاهای اطراف مرز اوکراین به طور کامل متروکه شدند.

 

غیر از اوکراین، جمهوری بلاروس و فدراسیون روسیه، کشور‌های فنلاند،  سوئد،  نروژ،  لهستان،  انگلستان و برخی کشور‌های دیگر نیز اثرات فاجعه را احساس کردند.

عوامل اصلی فاجعه انجام آزمایش بدون فراهم بودن شرایط، سطح ناکافی ایمنی در رآکتور و اشتباهات پرسنل اعلام شد.

عملیات امحای نتایج فاجعه در نیروگاه چرنوبیل از تاریخ ۲۶ آوریل ۱۹۸۶ تحت ریاست کمیسیون دولتی شوروی آغاز شد.

 این عملیات از نیمهٔ دوم روز ۲۶ آوریل آغاز شد و تا سال ۱۹۹۱ ادامه یافت. در تصاویر روز عکس های فاجعه انفجار نیروگاه هسته ای چرنوبیل را ببینید.

فاجعه چرنوبیل
روز 9 می 1986 اتومبیل های شوروی که حاوی تانکرهای پاک کننده مواد رادیو اکتیو
فاجعه چرنوبیل
روز 9 می 1986 تفتیش ساکنین روستای اطراف کی‌یف پایتخت اوکراین
فاجعه چرنوبیل
ویران کردن و در زمین دفن کردن خانه های روستاهایی که له مواد رادیواکتیو حاصل از انفجار نیروگاه هسته ای چرنوبیل آلوده بودند
فاجعه چرنوبیل
داخل نیروگاه هسته ای چرنوبیل چند ماه بعد از انفجار 26 آوریل 1986
فاجعه چرنوبیل
یکی از کارکنان نیروگاه هسته ای چرنوبیل میزان تشعشع رادیواکتیو در منطقه را اندازه گیری می کند
فاجعه چرنوبیل
نمایی از ویرانه های راکتور 4 از فراز راکتور 3 نیروگاه هسته ای چرتوبیل، پریپیات، جمهوری شوروی سوسیالیستی اوکراین، شوروی
فاجعه چرنوبیل
یکی از کارشناسان شوروی بعد از انفجار نیروگاه هسته ای چرنوبیل، آبهای اطراف کی یف را به منظور اطمینان یافتن از قابل مصرف بودن آن آزمایش می کند
فاجعه چرنوبیل
یکی از کارگران نیروگاه هسته ای که آماده پاک کردن سقف راکتور 3 است
فاجعه چرنوبیل
گروه پاکسازی راکتور 4 چرنوبیل از مواد رادیواکتیو
فاجعه چرنوبیل
عملیات پاکسازی راکتور 3 نیروگاه هسته ای چرنوبیل
فاجعه چرنوبیل
آمادگی گروه پاکسازی مواد رادیواکتیو برای انجام عملیات
فاجعه چرنوبیل
سال 1986 ویرانه های نیروگاه هسته‌ای چرنوبیل، پریپیات، جمهوری شوروی سوسیالیستی اوکراین، شوروی
فاجعه چرنوبیل
افراشتن پرچم قرمز بر فراز راکتور هسته ای 3 به معنای پایان عملیات پاکسازی رادیواکتیو از منطقه انفجار است
فاجعه چرنوبیل
حیوانی که تحت تاثیر اشعه رادیو اکتیو آسیب دیده است
فاجعه چرنوبیل
تصویر تلویزیون شوروی فردی را نشان می دهد در فاجعه انفجار نیروگاه هسته ای چرنوبیل زخمی شده است و اکنون در بیمارستان درمان می شود
فاجعه چرنوبیل
تصویر نیروگاه هسته ای چرنوبیل از تلویزیون شوروی
فاجعه چرنوبیل
نیروگه چرنوبیل بعد از انفجار
فاجعه چرنوبیل
کودکی که تحت تاثیر اشعه رادیو اکتیو قرار گرفته است

منبع: theathlantic

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما