بیتکوین در کمین صعود
رویداد۲۴ دادههای بازار نشان میدهد که قیمت بیتکوین حمایت ۳۵ هزار دلاری را حفظ کرد. پس از این اتفاق، قیمت بیتکوین با ثبت یک جهش تا ۳۹ هزار دلار پیش رفت. کمی بعد از این جهش، شاهد آغاز فاز تثبیت قیمت بودیم. این در حالی است که در تایم فریمهای بزرگتر، بیتکوین هنوز حرکات قیمتی تعیینکنندهای را انجام نداده است. بهگفته کارشناسان، نوسانات آینده قیمت بیتکوین میتواند نقشی تعیینکننده در پیشبینی روند داشته باشد.
در حال حاضر ۳۸ هزار و ۵۰۰ دلار به عنوان یک مقاومت عمل میکند و تحلیلگران عبور از این ناحیه را برای بازگشت روند صعودی ضروری میدانند. رکت کپیتال، تحلیلگر مطرح بازار، معتقد است که بیتکوین باید ۳۸ هزار دلار را به یک ناحیه حمایتی تبدیل کند. او با تاکید به اهمیت ۳۸ هزار دلار در چرخه تثبیت قیمت فعلی، گفت: «ناحیه ۳۸،۰۰۰ دلاری، همان ناحیهای است که باید زیرنظر گرفت.» در بازار آلت کوینها، شاهد کاهش نوسانات هستیم، ولی همچنان این سوال بدون پاسخ مانده است که آیا شاهد یک سقوط گسترده دیگر خواهیم بود یا نه.
کریپتو اد، معاملهگر ارزهای دیجیتال، از جمله افرادی است که پیشبینی میکند قیمت بیتکوین به نزدیکی ۳۰ هزار دلار خواهد آمد؛ پیشبینیای که با توجه به نوسانات روز جمعه دور از ذهن به نظر میرسد. او در این باره نوشت: «چندین کف و سقف در نمودار تشکیل شده است و این موضوع باعث میشود که کمکم فکر کنم این موج به سطوح پایینتر کشیده نمیشود.» او در توییت خود یک نمودار را هم منتشر کرده بود. کریپتو در بخشی دیگر از توییت خود نوشت: «بعد از شکستن و تست دوباره خط افقی زرد رنگ میتوان تأیید کرد.» با نگاهی به وضعیت موقعیتهای خرید و فروش در بایننس، بزرگترین صرافی ارزهای دیجیتال دنیا، میتوان تأیید کرد که در ۳۸ هزار و ۵۰۰ و ۴۰ هزار دلار شاهد مقاومت هستیم. این در حالی است که در بالای ۳۰ هزار دلار، حمایت چندان قدرتمندی وجود ندارد.
وضعیت بازار آلتکوینها تا حد زیادی دلسردکننده بوده است. معاملهگران بازار آلتکوینها روز جمعه متحمل ضرر تقریبی ۴ درصدی شدند. در این بین، توکن AMP موفق شد تا ۱۷ درصد رشد کند. در حال حاضر بیتکوین سلطهای ۴۴ درصدی بر بازار دارد. سلطه پادشاه ارزهای دیجیتال هفته گذشته در محدوده ۴۲ درصد قرار داشت. برخی از معاملهگران بازار اختیار پیشبینی میکنند که قیمت بیتکوین تا پایان سال ۲۰۲۱ شش رقمی خواهد شد. این در حالی است که بیتکوین ماه گذشته ۳۵ درصد از ارزش خود را از دست داد و در حال حاضر هم جای پای چندان محکمی ندارد.
دادههای لاویتاس، نشان میدهد که روز پنجشنبه، ۴۲۵ بیتکوین اختیار خرید با قیمت توافقی ۲۰۰ هزار دلار و تاریخ سررسید ۳۱ دسامبر (روز پایانی سال ۲۰۲۱)، در صرافی دریبیت معامله شده است. شایان ذکر است که قیمت توافقی این قراردادها ۵ برابر قیمت فعلی بیتکوین است. اختیار خرید، یک قرارداد مشتقه است که به خریدار حقی برای خرید یک دارایی (دارایی پشتوانه قرارداد) در تاریخی مشخص با قیمتی مشخص میدهد.
نکتهای که باید مدنظر قرار داد این است که این قرارداد الزامی برای خرید برای خریدار به همراه ندارد. روی کاغذ، وقتی یک خریدار، اختیار خریدی با قیمت توافقی ۲۰۰ هزار دلار و تاریخ سررسید ۳۱ دسامبر میخرد، در واقع انتظار دارد که قیمت بیتکوین تا پایان سال به این ناحیه برسد. البته، حجم معاملات این قبیل قراردادها نسبت به حجم قراردادهای مشابه که در گذشته شاهد بودیم کمتر است. یکی از دلایل چنین پیشبینیهایی، امیدواری به روند بلندمدت قیمت بیتکوین است.
از آنجایی که تا پایان سال ۲۰۲۱ حدود شش ماه زمان باقی است، این معاملهگران امیدوارند بیتکوین رشد قابلتوجهی داشته باشد. از سوی دیگر، در حال حاضر قیمت توافقی قراردادهای اختیار معامله اختلاف بسیار زیادی با قیمت بیتکوین در صرافیهای آنی دارد؛ این یعنی میتوانید اختیار خرید بیتکوین را با ۰.۰۱۸ بیتکوین (۶۹۸ دلار) در دریبیت بخرید. این موضوع قراردادهای اختیار اینچنینی را مانند بلیتهای لاتاری میکند. به عبارت دیگر، اگر قیمت بیتکوین به این ناحیه نرسد، خریدار به ازای هر قرارداد تنها ۶۹۸ دلار از دست میدهد. این در حالی است که روی کاغذ، احتمال افزایش ارزش قراردادهای اختیار در صورت بازگشت احساسات مثبت به بازار، بالا است.
از این شرایط میتوان به عنوان فرصتهایی کمریسک یاد کرد که در روندهای صعودی دیده میشود. مثلا، در ماه مارس (اسفند ۹۹)، معاملهگران به شکلی گسترده به خرید قراردادهای اختیار خرید با قیمت توافقی ۸۰ هزار دلار روی آوردند. در آن زمان قیمت بیتکوین جهش خوبی را تجربه کرده بود و بالای ۵۰ هزار دلار نوسان میکرد. قیمت بیتکوین دو ماه پیش به اوج خود در ۶۵ هزار دلار رسید. از آن زمان تا به حال حاضر شاهد تثبیت قیمت زیر ۴۰ هزار دلار بودیم. دادههای تازه نشان میدهد قراردادهای خرید باز بین ۳۰۰ هزار تا ۴۰۰ هزار دلار هم رفتهرفته در حال افزایش است. بهطور کلی، وضعیت فعلی بازار معاملات اختیار ارزهای دیجیتال نزولی است که نشاندهنده ترس از سقوط بیشتر است. چولگی نسبت اختیار به خرید یک تا سهماهه و ششماهه در حال بازگشت به سطوح مثبت است.
این موضوع بیانگر آن است که اختیار فروش (رویکرد نزولی) ارزش بیشتری نسبت به اختیار خرید (رویکرد صعودی) دارد. همزمان با تشدید مباحث پیرامون آثار زیستمحیطی بیت کوین، شورای استخراج بیتکوین با راهاندازی وبسایت خود رسماً آغاز بهکار کرد. این شورا در وبسایت رسمیاش خود را با عنوان «انجمن داوطلبانه و آزاد استخراجکنندگان بیتکوین متعهد به شبکه و اصول اساسی آن» توصیف کرده و وظیفهاش را ترویج شفافیت، تأیید اقدمات خوب و تقویت آموزش عنوان میکند.
مایکل سیلور، مدیرعامل شرکت مایکرواستراتژی که یکی از اعضای موسس این شورا است، روز پنجشنبه یک فراخوان را برای پیوستن به این شورا در صفحه توییتر خود منتشر کرد: شورای استخراج بیتکوین یک انجمن داوطلبانه و آزاد استخراجکنندگان بیتکوین است که به این شبکه و اصول اساسی آن متعهد هستند.
ما بهدنبال ارتقای شفافیت، اشتراک اقدامات برتر و آموزش مزایای بیتکوین و استخراج آن به عموم هستیم. به ما بپیوندید.» این سازمان متشکل از گروهی از شرکتهای استخراج بیتکوین در امریکای شمالی است که به مسائل انرژی آگاه هستند. تشکیل چنین شورایی برای اولینبار در اواخر ماه مه توسط ایلان ماسک در یک توییت پیشنهاد شد، اما او بعدها توضیح داد که هیچ نقشی در این شورا نخواهد داشت. وبسایت رسمی شورا تلاش کرده تا اینگونه بر این موضوع تأکید کند: «ایلان ماسک هیچ نقشی در شورای استخراج بیتکوین ندارد. مشارکت او فقط در حد پیوستن به یک کنفرانس آموزشی با گروهی از شرکتهای امریکای شمالی برای بحث درباره استخراج بیتکوین بود.»
علاوه بر مایکرواستراتژی، دیگر اعضای موسس این شورا شامل شرکت مدیریت سرمایهگذاری گلکسی دیجیتال، شرکت استخراج بلاکچین آرگو، شرکت فناوری بلاک چین هایو و شرکت استخراج بیتکوین رایوت هستند. اعضای موسس همه هزینههای اداری را تأمین خواهند کرد و از همه استخراجکنندگان بیتکوین از سراسر جهان دعوت کردهاند که به این شورا ملحق شوند. در وبسایت رسمی شرایط استخراجکنندگان برای پیوستن به این شورا اینگونه تشریح شده است: «باور داشته باشد که شفافیت پیرامون استفاده از انرژی برای استخراج مهم است و موافقت کند که بهصورت داوطلبانه ترکیب انرژی و نرخ هش خود را برای اهداف تحقیقاتی و آموزشی به اشتراک بگذارد.»
شورای استخراج بیتکوین بهمنظور تحلیل روندهای استخراج، همکاری با پژوهشگران این صنعت، جمعآوری داده برای اهداف آموزشی و تقویت رشد صنعت استخراج بیتکوین در امریکای شمالی، نشستهایی را بهصورت فصلی برگزار خواهد کرد. این گروه تأکید کرده که کاملاً مستقل از شبکه بیتکوین است و بههیچوجه قصد برهم زدن غیرمتمرکز بودن آن را ندارد: «ما به دنبال تغییر ماهیت غیرمتمرکز بیتکوین یا اصول اساسی آن نیستیم، بلکه در تلاش هستیم که آگاهی پیرامون بیتکوین و استخراج آن را افزایش دهیم.» وبسایت رسمی شورا اضافه کرد که این شورا معتقد است که مصرف انرژی بیتکوین یک اشکال نیست، بلکه یک قابلیت است که امنیت فوقالعادهای را برای شبکه فراهم میکند.
بهتازگی پس از اظهارات ایلان ماسک در مورد تأثیرات زیستمحیطی استخراج ارزهای دیجیتال، مصرف جهانی انرژی برای عملیات استخراج موردتوجه قرار گرفته است. شاخص مصرف برق بیتکوین کمبریج (CBECI) تخمین میزند که مصرف برق سالانه بیتکوین در حال حاضر چیزی بین مصرف برق دو کشور هلند و امارات متحده عربی است. سلطه چین بر استخراج بیتکوین به دلیل سختگیری اخیر دولت این کشور علیه استخراج ارزهای دیجیتال در حال کاهش است. این در حالی است که با امکان بهرهمندی شرکتهای استخراج در امریکا از انرژی تجدیدپذیر ارزان در ایالاتی مانند تگزاس، سلطه ایالات متحده بر استخراج بیتکوین در حال افزایش است.
تعداد شرکتهایی که به خاطر وفور این انرژی تجدیدپذیر عملیات استخراج خود را در امریکا راهاندازی میکنند در حال رشد است. شرکت نرمافزار استخراج لوکسور و شرکت خدمات مالی و فناوری سازمانی بیتکوین نیویورک دیجیتال انوستمنت گروپ، بهتازگی شراکتی را برای تقویت رشد این صنعت آغاز کردهاند. در میانه این مباحث، کشور همسایه چین، یعنی قزاقستان، بهدلیل شرایط خاص جغرافیایی یکی از بزرگترین برندگان این تحولات شده است؛ زیرا بسیاری از استخراجکنندگان بزرگ پس از اعمال ممنوعیتهای اخیر در چین اقدام به مهاجرت به قزاقستان کردهاند.