نظریه پرداز نظامیگری در جایگاه معاونت اقتصادی/ محسن رضایی اقتصاد کشور را به کدام سو میبرد؟
رویداد۲۴ محسن رضایی بالاخره بعد از چندین دوره ناکامی در آزمون نامزدی ریاست جمهوری به پاستور رسید؛ آن هم با سه شغل همزمان. رضایی با حکم ابراهیم رئیسی به سمت مشاور اقتصادی رییس جمهوری، دبیر شورایعالی هماهنگی اقتصادی سران قوا و دبیر ستاد اقتصادی دولت منصوب شد. با این حکم سرنوشت اقتصاد ایران به کدام سو خواهد رفت و محسن رضایی چقدر از برنامههای اقتصادی خود که در زمان کاندایداتوری شرح داده بود را در دولت سیزدهم عملی خواهد کرد؟
خالق نظریههای جنجالی اقتصادی در پاستور
محسن رضایی، نامزد شکستخورده انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰، روز گذشته با حکم ابراهیم ابراهیم رئیسی رئیس جمهور، به سِمت معاون اقتصادی او، دبیر شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا و دبیر ستاد اقتصادی دولت منصوب شد.
محسن رضایی از فرماندهان پیشین سپاه پاسداران، از سال ۱۳۷۶ تاکنون دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام است؛ وی یک دوره شکست در انتخابات مجلس، یک دوره انصراف از انتخابات ریاست جمهوری و سه دوره شکست در انتخابات ریاست جمهوری را در کارنامهٔ خود دارد.
بیشتر بخوانید:اسماعیل خطیب وزیر پیشنهادی اطلاعات کیست و چرا جلسه بررسی رای اعتماد او پرحاشیه شد؟
او البته در اعلام مواضع سیاسی هم بسیار خبر ساز بوده خصوصا در تیرماه ۱۳۹۴ که گروگانگیری را یک راه حل رفع مشکلات اقتصادی ایران و مقابله با آمریکا عنوان کرده و گفته بود: «من به ملت ایران قول میدهم به عنوان یک سرباز، اگر آمریکاییها بخواهند به فکر حملهٔ نظامی باشند، مطمئن باشند ما حداقل همان هفتهٔ اول هزار نفر آمریکایی را اسیر میگیریم که آن موقع باید برای آزاد کردن هر کدامشان چند میلیارد دلار بدهند.»
محسن رضایی علاوه بر شهرت در شکستهای انتخاباتی، به ابراز مواضع نامعمول اقتصادی نیز مشهور است و مواضع اقتصادیش در جریان انتخابات ۱۴۰۰ بسیار حاشیه ساز شد.
رضایی در جریان تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری سال جاری با رونمایی از تصویر یک چک ادعا کرد در صورت پیروزی در انتخابات، «در وهله اول به ۴۰ میلیون ایرانی و در وهله دوم به ۶۰ میلیون ایرانی یارانه ۴۵۰ هزار تومانی در هر ماه» پرداخت خواهد کرد. او همچنین گفته بود که ریال را پول اول منطقه میکند! این اظهار نظر او با واکنش های بسیاری مواجه شد. وی همچنین گفته بود میخواهد ریال ایران را بعد از دلار و یورو ارزشمندترین پول منطقه کند و برای این کار برنامه دارد ۷ صفر از پول ایران را حذف کند. این اظهار نظر محستن رضایی در حالی بود که دلار و یورو در میان ارزشمندترین واحدهای پولی منطقه جایی ندارند!
از سوی دیگر محسن رضایی در حالی به سمت معاون اقتصادی رئیسجمهور منصوب شده است که لوایح مربوط به پولشویی سالهاست در مجمع تشخیص مصلحت نظام که وی دبیری آن را بر عهده دارد، خاک میخورد.
رضایی در تشریح برنامههای اقتصادی خود گفته بود که «اقتصاد ایران یک درد بزرگ تاریخی است» و میخواهد برای درمان این درد بزرگ دست به اصلاحات گسترده بزند. اما اولین سوال برای کارشناسان اقتصادی این است که محسن رضایی چطور وعده اصلاحات گسترده اقتصادی میدهد، وقتی خودش جزو بزرگترین «دلواپسان» تصویب مصوبههای مربوط به کنوانسیون الحاق به FATF بوده؟ چطور میخواهد اقتصاد را اصلاح کند وقتی که حضور ایران در لیست سیاه FATF یکی از بزرگترین عوامل اختلال روابط بانکی ایران با حامعه جهانی است و او تلاش میکند ایران برای خروج از این لیست سیاه اقدامی انجام ندهد؟ بنابراین معاون اقتصادی دولت سیزدهم کسی است که یکی از مخالفان سفت و سخت fatf است. کارشناسان و فعالان اقتصادی میگویند تصویب نشدن این لوایح و قرار گرفتن ایران در فهرست سیاه پولشویی باعث به حداقل رسیدن داد و ستد مالی و بانکی حتی با کشورهایی چون چین و روسیه شده است.
همچنین رضایی یکی از منتقدان جدی سیاست واردات است، اما نه واردات کالا بلکه واردات اندیشه. محسن رضایی بحران وابستگی اقتصاد ایران به واردات را نه در واردات کالا بلکه در واردات اندیشه دانسته است. او گفته: «واردات به کشور ما در صد سال اخیر واردات کالا نبوده بلکه واردات فکر و اندیشههای غربی به ایران بوده است و این واردات همانطور که در بحث کالاها، تولیدات ملی ما را سوزاند، رویش اندیشههای داخلی را نیز سوزاند.»
حضور محسن رضایی در پاستور منافع چه کسانی را تامین میکند؟
حالا با حضور محسن رضایی در نهاد ریاست جمهوری نگرانی جدی میان کارشناسان وجود دارد که آیا برنامههای اقتصادی او که مردم کمترین اقبال را به آن در انتخابات نشان دادند و مورد نقد جدی اقتصاددانان قرار گرفته بود، قرار است در دولت سیزدهم اجرا شود؟
محسن رضایی همواره به عنوان یک تئوریسین اقتصادی به معرفی خود پرداخته و تاکنون شانس این را نداشته که در دولت حاضر باشد، اما حالا معاون اقتصادی رییس جمهور است. اگر حسن روحانی مسعود نیلی را در این سمت کنار خود داشت و مغز متفکر اندیشه اقتصادی لبیرال در تیمش بود، رییسی محسن رضایی را در این سمت منصوب کرده که درمورد دانش اقتصادیش هزاران شک و شبهه وارد است و بیشتر از آنکه نظریه پرداز اقتصاد باشد، نظریه پرداز نظامیگری است؛ بنابراین تیم اقتصادی رییسی که مشخصا طرفدار سیاستهای باز برای خصولتیها هستند، حالا با حضور محسن رضایی تکمیل میشود تا با اقتصادی در ۴ سال آینده روبه رو باشیم که پیش از پیش منافع اقلیت رانتی و خصولتی در آن تامین خواهد شد.