یک منبع آگاه ایرانی از رفع تحریمها و توافق احتمالی در مذاکرات خبر داد
رویداد۲۴ این منبع که خواست نامش فاش نشود بیان داشت: اکنون در مرحلهای از مذاکرات هستیم که در خصوص مسائل دشوار مشغول رایزنی هستیم و اینکه چطور میتوانیم مسائلی که در اصول توافق شده را به کلمات تبدیل و در سند وارد کنیم.
وی خاطر نشان کرد که در مورد رفع تحریم ها و مسائل هستهای، بسیاری از پرانتزها پاک شده و اکنون «به طور فزاینده ای روی ضمیمه سوم در مورد نحوه اجرا و توالی (توافق احتمالی) کار می کنیم.»
او درباره «توالی» اینگونه توضیح داد که این مساله مربوط به اقداماتی است که ایران و ایالات متحده باید برای اجرای کامل توافقات سال ۹۴ صورت دهند. وی با بیان اینکه «این اقدامات باید راستی آزمایی شود» افزود: ما سرگرم بحث بر سر جزئیات هستیم. این منبع آگاه اظهار کرد: این یکی از ملالآورترین، طولانی ترین و سخت ترین بخش مذاکره است، اما برای رسیدن به هدف ما کاملاً ضروری است.
ایران پس از امضای توافقی با گروه ۱+۵ در سال ۱۳۹۴ با هدف لغو تحریم های ظالمانه، به عنوان کشوری مسئولیت پذیر، تعهدات خود را بدون عیب و نقص اجرا کرد و این مساله در ۱۶ گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد تائید قرار گرفت.
اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۱۷ (دی ماه ۱۳۹۵) و پس از چند اقدام مقدماتی، نهایتاً با اتخاذ مواضع مغایر با مفاد برجام، با خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از آن در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸)، در دو مرحله تحریمهای ثانویه آن علیه ایران بازگردانده شد.
اجرای نامتوازنِ این توافق از یک طرف و فشارهای ناشی از اعمال و تشدید تحریمهای یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، نهایتاً در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ (۸ می ۲۰۱۹) شورایعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هستهای با اعطای فرصتهای ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.
تدابیر جبرانی ایران در کاهش تعهدات هسته ای نیز بر اساس متن توافق یاد شده صورت گرفت که به ایران اجازه داد تعهدات داوطلبانه خود را در پاسخ به عدم اجرای قابل توجه دیگران کاهش دهد.
این درحالیست که خروج ایالات متحده فراتر از نقض اصل توافق بلکه اقدام یکجانبه بی دلیل با هدف نابودی کامل سندی بود که توسط شورای امنیت سازمان ملل متحد تایید شده است.
دولت دموکرات جو بایدن پس از روی کار آمدن در ژانویه ۲۰۲۱، اقدام یکجانبه دولت سابق این کشور را برای خروج از توافق ایران و گروه 1+5 محکوم کرد اما تاکنون دربرابر هرگونه اقدام معتبر برای جبران رفتار نادرست گذشته کوتاهی کرده است.
بیشتر بخوانید: جزئیات جدیدی از متن مذاکرات هستهای/ توافق وین نزدیک است؟
ایران حداکثر شجاعت و بصیرت خود را با موافقت برای مشارکت در مذاکرات با هدف حفظ توافق نشان داد و انتظار دارد تا به طور متقابل رویکرد مسئولانهای در پیش گرفته و مسیر تحریمهای غیرقانونی که توافق هسته ای را که به تعبیر آنها به پوستهای خالی تبدیل کرده است، معکوس کنند.
منبع آگاه در ادامه اظهاراتش عنوان کرد: در سه موضوع (لغو تحریم ها، تعهدات هسته ای، اجرا/توالی/ راستی آزمایی) همچنان مسائل باز وجود دارد و بخشی از آن ها دشوار است. به گفته وی، این یک مذاکره پیچیده است، به این معنا که همه چیز به همه چیز بستگی دارد. ویاوبا این حال عنوان کرد که فضای مذاکرات بهتر شده و « اکنون ما بیشتر بر روی پیش نویس و مسائل مختلف متمرکز شده ایم »
این منبع آگاه، درباره ارزیابی اخیر جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که دستیابی به توافق نهایی «طی هفتههای آینده» را امکانپذیر دانست گفت: او هم مانند ما همین برداشت را دارد که مذاکرات در روند مناسبی جریان دارد و ما روی مسائل دشوار سرگرم گفتوگو هستیم.
دور هشتم مذاکرات رفع تحریمها از دوشنبه ششم دی ۱۴۰۰ آغاز شده و گفتوگوها به اذعان هیاتهای مذاکره کننده رو به جلو و در مسیر پیشرفت قرار دارد. امروز بر اساس تفاهم انجامشده میان روسای هیأتها، مذاکرهکنندگان ارشد جمهوری اسلامی ایران و سه کشور اروپایی برای انجام امور مربوط به سمتهای سیاسی خود و برخی مشورتها، موقتا به پایتختها بازخواهند گشت.
این وقفه به مدت دو روز خواهد بود و مذاکرات کارشناسی همچنان بدون وقفه ادامه خواهد یافت و بازگشت مذاکرهکنندگان ارشد به معنی توقف دور هشتم مذاکرات نیست.
منبع آگاه گفت که طی روزهای آینده جلساتی میان هماهنگ کننده برجام و روسای برخی هیاتها برگزار خواهد شد. همچنین کارگروه کارشناسی سوم موسوم به تمهیدات اجرایی برای دومین بار در دور هشتم، با حضور کارشناسان ایران، اتحادیه اروپا و ۱+۴ تشکیل جلسه داد.
این منبع آگاه خاطر نشان کرد که در مذاکرات، مواضع تمام هیات ها روی میز است و موضعی وجود ندارد که کلا غیر ممکن یا غیر منطقی باشد.
پیشتر علی باقری مذاکره کننده ارشد ایران هم گفته بود که موارد اختلافی در مذاکرات وین رو به کاهش و گفتوگوها رو به جلو جریان دارد.
هیات جمهوری اسلامی ایران با جدیت و اختیارات لازم برای حصول توافق پایدار و قابل اتکا در مذاکرات حضور و تاکید دارد هرچقدر طرف مقابل آمادگی جدیتری برای لغو تحریمها داشته باشد زمان دست یابی به توافق نهایی کوتاهتر خواهد بود.