موج گرمای بیسابقه در جهان
رویداد۲۴ در ماههای ژوئن و جولای ۲۰۲۲، موج گرما اروپا، شمال آفریقا، خاورمیانه و آسیا را درنوردید. دما در نقاطی به بالای ۴۰ درجه سانتیگراد رسید و رکوردهای گذشته گرما را شکست.
نقشه بالا مدلی از دمای هوا در بیشتر نیمکره شرقی را در ۱۳ جولای ۲۰۲۲ نشان میدهد. دادهها از مدلی موسوم به «مدل سیستم مشاهده زمین گودارد» نسخه ۵ (GEOS-۵) است یک مدل جوی جهانی که از معادلات ریاضی برای نشان دادن فرآیندهای فیزیکی در نزدیکی سطح و همچنین در جو استفاده میکند.
در اروپای غربی که قبلاً خشکسالی شدیدی را تجربه کرده است موج گرما به آتش سوزیهایی دامن زد که در سراسر پرتغال، اسپانیا و بخشهایی از فرانسه شعله ور شد. در پرتغال در روز ۱۳ جولای در شهر لیریا دمای هوا به ۴۵ درجه سانتیگراد رسید و بیش از ۳ هزار هکتار در آتش سوخت. در روز حادثه بیش از نیمی از کشور در حالت هشدار قرمز قرار داشت و آتش نشانان با ۱۴ آتش سوزی فعال مقابله کردند.
تصویر بالا مکانهای تشخیص آتشسوزی در پرتغال و اسپانیا را نشان میدهد که توسط مجموعه رادیومتر تصویربرداری مادون قرمز مرئی که توسط ماهواره "سومي ان پی پی" ناسا در ۱۲ ژوئیه ۲۰۲۲ مشاهده شده است. آتشسوزیهای برجسته در غرب مادرید در شهر لاس هردس اتفاق افتاده و بیش از ۱۵۰۰ هکتار سوخته است.
در ایتالیا در ۳ جولای گرمای بی سابقه منجر به فروپاشی بخشی از یخچال طبیعی مارمولادا در رشته کوه دولومیت در شمال شرق این کشور شد و بهمن برف، یخ و صخره جان ۱۱ کوهنورد را گرفت.
در بریتانیا، اداره هواشناسی هشدارهایی درباره گرمای شدید صادر کرد، زیرا انتظار میرفت دما همچنان به افزایش خود ادامه دهد و احتمالاً رکورد بالاترین سطح گرما در تاریخ را بشکند.
در شمال آفریقا کشور تونس موج گرما و آتش سوزیهایی را تحمل کرده است که به محصول غلات این کشور آسیب رسانده است. در ۱۳ جولای در پایتخت تونس، دمای هوا به ۴۸ درجه سانتیگراد رسید و رکورد ۴۰ ساله را شکست. در ایران، دما در ماه جولای پس از رسیدن به ۵۲ درجه سانتیگراد در اواخر ژوئن همچنان بالا ماند.
تابستان چین نیز سه موج گرما به همراه داشته است. رصدخانه شوجیاهوی شانگهای در ۱۳ جولای ۲۰۲۲، بالاترین دمای خود را ۴۰.۹ درجه سانتیگراد ثبت کرد رطوبت بالا همراه با دمای گرم شبانه، شرایط بالقوه مرگباری را ایجاد کردند. در تصاویر روز عکسهایی از موج گرمای بی سابقه در جهان و آتش سوزیهای جنگلی ناشی از شدت گرما را ببینید.
مترجم: مژده کریمی
منبع: earthobservatory.nasa.gov