تاریخ انتشار: ۱۰:۵۶ - ۲۰ آبان ۱۳۹۵
روزنامه اسرائیلی هاآرتص مطرح کرد

ایران بزرگ‌ترین پیروز ریاست جمهوری ترامپ

بسیاری از رهبران خاورمیانه ریاست جمهوری دونالد ترامپ را تبریک گفتند اما تهران ساکت ممکن است بیشترین بهره‌برداری را از پیروزی او داشته باشد.
رویداد۲۴- بسیاری از رهبران خاورمیانه ریاست جمهوری دونالد ترامپ را تبریک گفتند اما تهران ساکت ممکن است بیشترین بهره‌برداری را از پیروزی او داشته باشد.

به گزارش رویداد۲۴ به نقل از روزنامه اسرائیلی هاآرتص، عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهور مصر وقت را به‌هیچ‌وجه تلف نکرد. بلافاصله پس‌ازآنکه پیروزی دونالد ترامپ محرز شد، وی با صدور بیانیه‌ای ضمن تبریک به این رئیس‌جمهور منتخب و مردم آمریکا، ابراز امیدواری کرد که ریاست جمهوری ترامپ «روح تازه‌ای را در کالبد روابط آمریکا-مصر بدمد.» 

ازنظر سیسی «روح تازه» به معنای دور شدن از بقایای سیاست‌های خروج باراک اوباما است. اما ورای این حس رضایت از شکست هیلاری کلینتون –چراکه پیروزی او به معنای تداوم سیاست‌های اوباما بود- بیانیه مصر بیانگر هیجان مصر ازآنچه ممکن است پیامدهای سیاست خارجی ترامپ باشد، بود.

در حال حاضر یک سیاست مبهم در مورد آمریکا وجود دارد و آن «خروج ایالات‌متحده از جهان» و بازگشت به مرزهای خود با شعار «اول آمریکا» است- یعنی باقی جهان و مطمئناً خاورمیانه می‌توانند صبر کنند.

این در حالی است که تمام معضلاتی که در حال حاضر رهبران خاورمیانه را گرفتار کرده تحت تأثیر روابط تازه‌ای است که میان روسیه و آمریکا در حال شکل‌گیری است. نگرانی اصلی این است که اگر ایالات‌متحده این‌طور تصمیم بگیرد که با آزادسازی موصل از دست داعش دیگر کارش به اتمام رسیده، ائتلاف ایران-روسیه در سوریه به عراق هم کشیده خواهد شد. 

اگر رویکرد دوستانه و مسالمت‌جویانه‌ای که ترامپ در طول کمپین انتخاباتی خود در قبال ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه اتخاذ کرده بود، پس از ژانویه و آغاز به کار وی ادامه داشته باشد، این امر می‌تواند به معنای رضایت آمریکا –یا دست‌کم بی‌تفاوتی آن- نسبت به ادامه تصرف مراکز قدرت در منطقه توسط ایران و روسیه تفسیر شود.

این تفسیر همین حالا هم عربستان را آشفته کرده است؛ مقالات بسیاری در این کشور به چاپ رسیده که می‌گوید از این به بعد چالش اصلی سعودی‌ها متوقف کردن روند گسترش نفوذ ایران است. ضمن اینکه پادشاهی عربستان نمی‌تواند به وعده‌های ترامپ در مورد باز کردن دوباره پرونده هسته‌ای ایران و کار دوباره روی این توافق حساب کند. ازنظر قانونی او نمی‌تواند چنین کاری کند چراکه این توافق تنها میان ایران و آمریکا نیست، بلکه بین ایران و پنج قدرت دیگر است.

علاوه بر این، جان تازه‌ای در کالبد «گزینه اروپایی» دمیده شده است. ترسی که از انتخاب ترامپ متوجه رهبران اروپایی شده می‌تواند شکاف شکل‌گرفته در اتحادیه اروپا را کاهش دهد تا اتحادیه اروپا سیاست خاورمیانه‌ای مستقل خود را اتخاذ کند، بدون آنکه نیازی به هماهنگی مواضع خود با واشنگتن سرکش و غیرقابل‌پیش‌بینی داشته باشد.

هم عربستان و هم اسرائیل نگران‌اند که اتحادیه اروپا درزمانی که آن‌ها نیاز دارند، اقدامات تنبیهی را صورت دهد. در این شرایط و علیرغم تهدیداتی که ترامپ در مورد توافق هسته‌ای مطرح می‌کند، انتخاب وی خبر خوبی برای ایران و عناصر محافظه‌کار این کشور خواهد بود.

در سطح استراتژیک، اگر ترامپ تصمیم به انزواطلبی بگیرد، جبهه‌های سوریه و عراق برای ایران گشوده می‌شود. اگر بخواهد در مورد توافق هسته‌ای اقدامی کند، ایران می‌تواند آمریکا را به‌عنوان طرف ناقض این توافق جلوه دهد و با کمک دیگران، به‌خصوص اتحادیه اروپا روند لغو تحریم‌ها را برای مدت مدیدی ادامه دهد.

انتخاب دونالد ترامپ، دوست شلدون آدلسون می‌تواند بهترین اتفاق برای حکومت ایران باشد.



نظرات شما