تاریخ انتشار: ۱۱:۴۹ - ۱۶ اسفند ۱۴۰۱

آیا شرایطی وجود دارد که حق طلاق را از مرد سلب کرد؟

قوانین ایران حق طلاق را در درجه اول برای مرد به رسمیت شناخته است. این امر منوط بر پرداخت کامل حقوق مالی زن است؛ اما قانونگذار موارد محدودی را در نظر گرفته که از طریق آن می‌توان برای زنان حق طلاق قائل شد.

آیا شرایطی وجود دارد که حق طلاق را از مرد سلب کرد؟

رویداد۲۴سلب کردن حق طلاق مرد یکی از موضوعاتی است که آقایان پیرامون آن سوالات بسیاری می‌پرسند. طی این سال‌ها حق طلاق زن از چالش برانگیزترین موضوعات حقوقی به شمار می‌رود. 

سلب کردن حق طلاق مرد

طبق قانون مدنی سلب کردن حق طلاق مرد امکان ندارد. در واقع سلب کردن حق طلاق مرد شدنی نیست؛ اما در پرونده‌ا‌ی دیده شده که در شروط ضمن عقد این شرط آورده شده که: مرد (زوج) نمی‌تواند زوجه را طلاق دهد مگر با موافقت زوجه.

پس از بررسی‌های طولانی، دیوان عالی کشور این شرط را خلاف قانون و شرع ندانسته و قابل استناد خواند. با این شرط عملا زوج تنها بصورت توافقی می‌تواند زوجه را طلاق دهد و به نحوی حق طلاق از وی سلب شده است.

شروط ۱۲ گانه عقد ازدواج

در سند ازدواج شروطی دیده می‌شود که در صورت امضا و پذیرش آن‌ها توسط مرد، برای زن حق طلاق به وجود می‌آید. در این صورت زن می‌تواند با اثبات مورد ذکر شده در دادگاه و بدون اجازه شوهر، به تنهایی برای طلاق خویش اقدام نماید. این شروط به شرح زیر است:

استنکاف شوهر از پرداخت نفقه زن برای مدت‌زمان شش ماه به هر عنوان و عدم امکان الزام او به پرداخت نفقه است، همچنین در مواردی که شوهر سایر حقوق واجب زن را برای مدت شش ماه پرداخت نکند و الزام او برای ایفا ممکن نباشد.

هرگونه سوءرفتار (ضرب و شتم) یا سوء معاشرت زوج به حدی که ادامه زندگی برای زوجه غیرقابل‌تحمل باشد.

ابتلای زوج به هرگونه امراض صعب‌العلاج به‌نحوی‌که دوام زندگی زناشویی برای زوجه مخاطره‌آمیز بوده و امکان‌پذیر نباشد.

جنون زوج در مواردی که فسخ نکاح شرعاً ممکن نیست.

عدم رعایت دستور دادگاه مبنی بر منع اشتغال زوج به شغلی که طبق نظر دادگاه صالح منافی با مصالح خانوادگی و حیثیت زوجه باشد.

محکومیت مرد به‌حکم قطعی مجازات پنج سال حبس و یا بیشتر و یا هرگونه محکومیت به جزای نقدی که بر اثر عجز از پرداخت منجر به پنج سال بازداشت گردد یا به حبس و جزای نقدی که مجموعاً منتهی به پنج سال یا بیشتر بازداشت فرد شود و حکم مجازات در حال اجرا باشد.

ابتلای زوج به هرگونه اعتیاد مضری که به تشخیص دادگاه به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد کرده است.

ترک محل زندگی خانوادگی توسط مرد بدون عذر موجه برای مدت‌زمان شش ماه.

محکومیت قطعی زوج مبنی بر ارتکاب جرم و انجام هرگونه مجازات اعم از حد و تعزیر در اثر ارتکاب جرمی که مغایر با حیثیت خانوادگی و یا شئون زوجه باشد.

درصورتی‌که پس از گذشت پنج سال زوجه از شوهر خود به دلیل عقیم بودن و یا سایر عوارض جسمی زوج صاحب فرزند نشود.
مفقودالاثر بود زوج برای مدت‌زمان شش ماه.

ازدواج مجدد زوج بدون کسب رضایت از همسر.

تشخیص تمامی موارد امکان سلب حق طلاق از مرد با دادگاه است.

منبع: مجله دلتا

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما