چگونه گوش نوزاد را تمیز کنیم؟
رویداد۲۴ سیما صابری: تمیز نگه داشتن گوشهای کودک بسیار مهم است. هنگام حمام کردن نوزاد میتوانید قسمت بیرونی گوش و پوست اطراف آن را تمیز کنید. تنها چیزی که نیاز دارید یک دستمال یا پنبه و مقداری آب گرم است. لیکن اگر متوجه جرم گوش در داخل گوش نوزاد شدید، نیازی به برداشتن آن ندارید.
جرم گوش برای کودک شما سالم است زیرا محافظت کننده، روان کننده و دارای خواص ضد باکتریایی است و حذف آن میتواند آسیب ایجاد کند. برای یادگیری مراحل تمیز کردن گوش کودک، به علاوه نکات ایمنی، این مطلب را بخوانید.
نحوه تمیز کردن گوش نوزاد
برای تمیز کردن روزانه یا منظم گوش نوزاد، به یک توپ پنبهای نیاز دارید که با آب گرم آغشته شده باشد. همچنین می توانید از یک دستمال نرم با مقداری آب گرم (نه داغ) استفاده کنید.
برای تمیز کردن گوش کودک:
-پارچه شستشو یا پنبه را با آب گرم خیس کنید.
-در صورت استفاده، از پارچه آن را به خوبی گرد کنید.
-به آرامی پشت گوشهای نوزاد و نواحی اطراف بیرون هر گوش را پاک کنید.
-هرگز پارچه شستشو یا پنبه را داخل گوش کودک نچسبانید. این امر میتواند باعث آسیب به کانال گوش شود.
استفاده از قطره گوش برای نوزاد
اگر برای نوزادتان قطره های گوش از سوی پزشک تجویز شده است، این مراحل را دنبال کنید.
-کودک خود را به پهلو بخوابانید طوری که گوش آسیب دیده رو به بالا باشد.
-به آرامی لوب پایینی را به سمت پایین و عقب بکشید تا کانال گوش باز شود.
- قطرات را در گوش (یا مقداری که پزشک اطفال توصیه کرده است) بریزید.
-قطرهها را تا ۱۰ دقیقه در حالت خوابیده در گوش نوزاد نگه دارید، سپس آن را بغلتانید تا طرفی که قطره دارد رو به پایین باشد.
- اجازه دهید قطرههای گوش از گوش کودکتان روی دستمال کاغذی خارج شود.
همیشه طبق توصیه پزشک اطفال از قطره استفاده کنید و دستورالعملهای پزشک را برای تجویز چند قطره و هر چند وقت یکبار به نوزاد خود را دنبال کنید.
نکات ایمنی:
سوابهای پنبه ای برای استفاده در نوزادان یا کودکان خردسال بیخطر نیستند. دقت کنید که گیر کردن بخشی از آن در گوش، سوراخ شدن پرده گوش و آسیبهای بافت نرم میتواند از جمله خطراتی باشد که حتما باید به آن دقت کنید. ایمن ترین قانونی که باید در نظر داشت این است که اگر تجمع یا ترشح مومی زیاد در قسمت بیرونی گوش مشاهده کردید، از یک پارچه گرم و مرطوب استفاده کنید تا آن را به آرامی پاک کنید.
هر چیزی را در داخل گوش (بخشی که نمی توانید ببینید) را به حال خود رها کنید. آسیب به پرده گوش، استخوان شنوایی یا گوش داخلی همگی می توانند عوارض درازمدت برای کودک شما ایجاد کنند.
علت تجمع جرم گوش در نوزادان چیست؟
تجمع جرم گوش در نوزادان نادر است. معمولاً مجرای گوش مقدار مناسبی از جرم گوش مورد نیاز خود را تولید میکند. اما در برخی موارد، تجمع بیش از حد جرم گوش میتواند در شنوایی اختلال ایجاد کند یا باعث درد یا ناراحتی شود. ممکن است کودک شما گوش خود را به نشانه ناراحتی بکشد.
برخی از دلایل تجمع جرم گوش عبارتند از:
استفاده از سوابهای پنبهای که موم را دوباره به داخل فشار می دهند و به جای اینکه آن را از بین ببرند، آن را جمع میکنند. اگر موم توسط انگشتان نوزاد به عقب رانده شود، ممکن است تجمع پیدا کند.
پوشیدن گوش بند نیز میتوانند موم را به داخل گوش برگردانند و باعث تجمع آن شوند. سعی نکنید تجمع جرم گوش را در خانه از بین ببرید. اگر در مورد تجمع جرم گوش نگران هستید، به متخصص اطفال مراجعه کنید. پزشک می توانند تعیین کنند که آیا جرم گوش نوزاد شما باید برداشته شود یا خیر.
آیا جرم گوش خطرناک است؟
جرم گوش خطرناک نیست. بسیاری از توابع مهم از جمله:
محافظت از پرده گوش و مجرای گوش، خشک نگه داشتن آن و جلوگیری از ایجاد عفونت توسط میکروبها
به دام انداختن خاک، گرد و غبار و سایر ذرات به طوری که وارد کانال گوش نشوند و باعث تحریک یا آسیب نشوند.
به پزشک اطفال خود اطلاع دهید که آیا نوزاد شما گوشهایش را می کشد یا خیر. اگر متوجه ترشحات زرد-سبز از گوش فرزندتان شدید، به آنها اطلاع دهید.
اگر باعث ناراحتی، درد یا تداخل در شنوایی شود، پزشک ممکن است بخواهد که موم را بردارد.
یک متخصص اطفال معمولاً میتواند موم را در مطب معمولی بدون نیاز به درمان بیشتر خارج کند. در موارد نادر، ممکن است لازم باشد موم تحت بیهوشی عمومی در اتاق عمل برداشته شود.
اگر پزشک اطفال متوجه علائم عفونت گوش شود، ممکن است قطره گوش آنتی بیوتیک را برای کودک شما تجویز کند.
اگر بعد از قرار دادن جسم در مجرای گوش، متوجه خونریزی از گوش شدید، فوراً به دنبال کمک پزشکی باشید. همچنین در صورتی که کودک شما بسیار بیمار به نظر میرسد، یا راه رفتن او ناپایدار است، باید به دنبال کمک پزشکی باشید.
کلام پایانی
تمیز نگه داشتن گوشهای نوزاد بسیار مهم است. در بیشتر موارد، میتوانید قسمت بیرونی گوش و اطراف گوشها را در طول زمان حمام منظم خود تمیز کنید. شما فقط به یک دستمال شستشو و آب گرم نیاز دارید.
اگرچه چندین محصول در بازار وجود دارد که به طور خاص برای تمیز کردن داخل گوش کودک شما ساخته شدهاند، اما بسیاری از آنها بیخطر نیستند. سوابهای پنبه ای نیز برای کودک شما ایمن نیستند.
اگر متوجه تجمع مقدار زیادی موم شدید یا نگران گوشهای کودک خود هستید، به پزشک اطفال خود اطلاع دهید.