احتمال فروریختن ساختمان ناهید بیمه مرکزی | یک گزارش کارشناسی در سال ۹۸ این ساختمان را غیرقابل بهرهبرداری دانسته
رویداد ۲۴| براساس اسنادی که به دست خبرنگار رویداد۲۴ رسیده «شرکت مهندسی مشاور ایران» که مسئولیت بررسی میزان مقاومت و استحکام ساختمان پیشین بیمه مرکزی موسوم به ساختمان ناهید را برعهده داشته است، در سال 1398 طی گزارشی تاکید کرده است که این ساختمان، «غیر ایمن» و «غیرقابلسکونت و بهرهبرداری» است. این شرکت در گزارش خود تاکید کرده «لازم است در اسرع وقت نسبت به تخلیه آن اقدام گردد.»
رویداد۲۴، پیش از این طی گزارشی با عنوان «بازی با جان کارکنان در ساختمان قدیمی بیمه مرکزی» به بخشی از ابعاد فاجعه در انتظار این ساختمان پرداخته بود. اکنون و بر اساس اسنادی که در اختیار خبرنگار رویداد۲۴ قرار گرفته، به نظر میرسد این ساختمان در فهرست ساختمانهای پرخطر پایتخت طبقهبندی شده است.
آن طور که گزارش کارشناسی شرکت مهندسی مشاور ایران حکایت میکند، ساختمان مذکور در سال ۱۳۵۳ در قالب چهار بلوک ساخته شده و در بازسازی به سال ۱۳۷۴، این چهار بلوک به هم وصل شده و یک ساختمان واحد را تشکیل دادهاند. برای اولینبار در سال ۱۳۸۳ همین شرکت مهندسی مشاور مامور میشود که وضعیت ایمنی ساختمان را بررسی کند و در نتیجه بررسی خود پیشنهاداتی برای مقاومسازی میدهد. در سال ۹۸ دوباره این شرکت گزارشی درباره ساختمان ناهید تهیه میکند و سه پیشنهاد میدهد: اول، مقاومسازی و ایمنسازی کل ساختمان، دوم، مقاومسازی و ایمنسازی بخشی از ساختمان، و سوم، تخریب و نوسازی کل ساختمان که مدیریت بیمه گزینه دوم را انتخاب میکند.
اما گزارش در جزئیات عملاً مقاومسازی جزئی را ناممکن میداند از جمله تاکید میکند که «احيا و ايجاد درزهای انقطاع استاندارد، منوط به تغيير ساختار كلي سازه و ايجاد حد فاصل مناسب سازهای ميباشد، لازم است تا محورهای سازه قائم تغيير يابد كه اين موضوع به معنی از هم پاشيدگی كل سازه خواهد بود.»
در نتیجهگیری این گزارش آمده است که با توجه به پیچیدگی و از هم گسیختگی سازهٔ بنا، امکان مقاومسازی یا ایمنسازی استاندارد در این ساختمان وجود ندارد و توصیه شده است «با توجه به مشاهدات میدانی صورت گرفته، با در نظر گرفتن برخی حوادث که جنبه انسانی داشته و قابل پیشبینی نیست، مانند آتشسوزی و یا زلزله، ساختمان غیرایمن و غیرقابلسکونت و بهرهبرداری است و لازم است در اسرع وقت تخلیه شود.»
کارشناسان این شرکت تاکید کردهاند: «از نقطهنظر هزینههای طرح مقاومسازی، با توجه به عمر سازه و تغییرات انجام شده در سالیان گذشته و نیز عدم اطلاع کافی از میزان دقیق فرسایش سازه و تاسیسات زیربنایی و تغییرات احتمالی مورد نیاز در معماری بنا جهت تامینی الزامات آتشنشانی، برآورد دقیق و مقتضی از هزینهها قابل محاسبه نیست و حتی ممکن است هزینهای به مراتب بیشتر از ساخت یک ساختمان نوساز با متراژ زیربنای فعلی داشته باشد، با این تفاوت که احتمالا نتیجه مقاومسازی بر خلاف یک ساختمان جدید و نوساز، تضمینشده نیز نخواهد بود.»
بر اساس آن چه شرکت مهندسی مشاور ایران در سال ۱۳۹۸ به بیمه مرکزی اعلام کرده است، ساختمان شماره ۲ بیمه مرکزی، باید به دلیل ایمننبودن، در اسرع وقت تخلیه میشد، اما مشخص نیست چرا در همان زمان هم دست کم ۴۰ درصد فضای این ساختمان توسط کارکنان اشغال شده بود.
ماجرای عدم ایمنی ساختمان قدیمی بیمه مرکزی فقط به کارکنان آن منتهی نمیشود، بلکه فروشگاههای اطراف ساختمان نیز در معرض خطرند. در همین گزارش اعلام شده است که حدود ۹۰درصد واحدهای تجاری این ساختمان نیز فعال و در معرض خطرند.