تاریخ انتشار: ۱۴:۵۴ - ۰۱ بهمن ۱۴۰۳
دکتر کوشا در آئین تحلیف کارآموزان وکالت کانون وکلای دادگستری استان البرز:

متأسفانه عده‌ای موضوع اشتغال را به مستمسکی برای زدن نهاد وکالت تبدیل کردند

آئین تحلیف ۲۹۷ نفر از کارآموزان وکالت کانون وکلای دادگستری استان البرز عصر یکشنبه ۳۰ دی ماه ۱۴۰۳ با حضور رئیس و نواب رئیس اتحادیه سراسری کانون‌های وکلای دادگستری ایران (اسکودا)، اعضای هیات مدیره این کانون، معاون منابع انسانی و امور فرهنگی رئیس کل دادگستری استان البرز و نیز جمعی از پیشکسوتان و وکلای دادگستری این استان برگزار شد.

متأسفانه عده‌ای موضوع اشتغال را به مستمسکی برای زدن نهاد وکالت تبدیل کردند
رویداد۲۴| به گزارش روابط عمومی اسکودا، دکتر جعفر کوشا، رئیس اتحادیه سراسری کانون‌های وکلای دادگستری ایران در این مراسم با بیان اینکه موضوع تحلیف از واژه «حلف» به معنی سوگند دادن یا سوگند خوردن استخراج شده است، سوگند وکالت را یک سوگند عهدی توصیف کرد و گفت: این مسئله نشان از قداست شغل وکالت دارد. اهمیت کار یک وکیل، در بحث اجتماعی است و اینجاست که این شغل اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.

رئیس اسکودا در ادامه با اشاره به موضوع اخلاق حرفه‌ای در وکالت، گفت: اخلاق حرفه‌ای به معنای رعایت آداب وکالت در مقابل موکل، طرف مقابل پرونده و وکیل او، قاضی پرونده و همچنین نهاد خود (کانون وکلا) است. در واقع ادب وکیل و آداب وکالت همانند ادب قاضی و آداب قضاوت است و باید برای آن اهمیت قائل شد.

متأسفانه عده‌ای موضوع اشتغال را به مستمسکی برای زدن نهاد وکالت تبدیل کردند

انتقاد رئیس اسکودا از قانون تسهیل و آثار مخرب آن بر حرفه وکالت

دکتر کوشا در بخش دیگری از سخنان خود ضمن انتقاد از قانون تسهیل صدور مجوز‌های کسب و کار و آثار مخرب آن بر حرفه وکالت، تصریح کرد: ما بار‌ها نقد خود را نسبت به این قانون پیش از تصویب آن در مجلس مطرح کردیم، اما هیچگاه به این نقد‌ها توجهی نشد تا امروز که آسیب‌های آن حتی برای قوه قضائیه آشکار شده است و خود مقامات دستگاه قضایی نیز نسبت به این موضوع انتقاد دارند. ما از قوه قضائیه گلایه‌مندیم که چرا این انتقاد را آن زمانی که این طرح در مجلس مطرح شد وارد نکرد و پشت ما در کانون‌های وکلا نایستاد؟

مدیر گروه حقوق جزا و جرم‌شناسی دانشگاه شهید بهشتی تهران با تاکید بر اینکه متأسفانه عده‌ای موضوع اشتغال را مستمسک و بهانه‌ای برای زدن نهاد وکالت قرار دادند، خاطرنشان کرد: نظام وکالت، نظام ارزشمندی است و در تمامی کشور‌های دنیا اهمیت ویژه‌ای دارد، اما متاسفانه مجلس شورای اسلامی به وکیل به عنوان یک کاسب نگاه کرده و قانون تسهیل را تصویب کرد. می‌گویند وکالت یک بال فرشته عدالت را تشکیل می‌دهد، اما آنگونه با این حرفه برخورد می‌کنند.

رئیس اسکودا ادامه داد: کارآموز وکالت باید رشد کند و خوب تعلیم ببیند و چراغی جهت کشف حقیقت برای قاضی باشد، اما چطور با وضع چنین قوانینی می‌توان کارآموز وارسته‌ای تربیت کرد؟

دکتر کوشا در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع وکلای در معرض خطر اشاره کرد و گفت: ما وکلای زیادی را در حین انجام وظیفه از دست دادیم از جمله شادروان حسن صفری در اراک، شادروان علی سلیمانی در شیراز، شادروان پریوش ظفری در کرمانشاه، شادوران محمودرضا جعفرآقایی در شاهرود و بسیاری دیگر. امروز وکیل، قاضی و پزشک در معرض خطر داریم و بایستی تأمینات امنیتی لازم برای آنها را فراهم کرد. وکیل دادگستری در راه احقاق حق، هزینه می‌دهد، اما باید مورد حمایت نیز قرار گیرد. وقتی فردی در جامعه به سمت پرخاشگری می‌رود و فکر می‌کند که وکیل مانع حق اوست، او را مورد تهدید قرار می‌دهد، اما چرا حاکمیت در قبال این مسئله اقدامی انجام نمی‌دهد؟

عضو هیأت علمی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی در ادامه با تاکید بر اینکه یک وکیل دادگستری باید در مسائل روز جامعه وارد شود، گفت: یک وکیل هم باید آگاه به مسائل روز جامعه باشد و هم مردم را نسبت به آن آگاه کند. معتقدیم رویکرد اجتماعی وکیل باید نسبت به رویکرد قراردادی او با موکل در اولویت باشد، لذا نباید نسبت به موضوعات اجتماعی بی‌اعتنا بود و باید همواره در متن تحولات اجتماعی حرکت کرد.

رئیس اسکودا در پایان خطاب به کارآموزان و وکلایی که به تازگی به جرگه وکالت پیوسته‌اند توصیه کرد که شئونات وکالت را حفظ کنند و تصریح کرد: برخی به دنبال انگ‌زنی و برچسب‌زنی به نهاد وکالت هستند، اما بدانید ما مستقل هستیم و تربیت ما از نوع وارستگی است.

متأسفانه عده‌ای موضوع اشتغال را به مستمسکی برای زدن نهاد وکالت تبدیل کردند

به طور جد به دنبال اصلاح ماده ۸ لایحه قانونی استقلال کانون وکلا هستیم

در این مراسم همچنین دکتر رضا کوهدار، رئیس کانون وکلای دادگستری استان البرز در سخنانی احترام به قوانین و نظامات، اشخاص و طرفین دعوی، دادگاه و نیز راستگویی و درستکاری را از الزامات قسم‌نامه وکالت عنوان کرد و گفت: یک وکیل دادگستری نباید همانند یک بلاگر اقدام به تبلیغ کند؛ این خلاف قسم‌نامه وکالت است.

وی با اشاره به موضوع اقناع در وکالت، تصریح کرد: نباید تصور لوکس زندگی کردن در میان وکلای تازه‌کار ما ایجاد شد و تصور کرد می‌توان ره صد ساله را یک شبه در این حرفه طی کرد. خانواده‌ها نیز نباید چنین توقعی را از همکاران جدیدالورود ما داشته باشند چرا این مسئله یک آسیب است. وکیل دادگستری همواره باید به دنبال ارتقای سواد حقوقی به خصوص موضوعات مطرح در حقوق تخصصی باشد.

دکتر کوهدار در ادامه با تاکید بر اینکه ما به جد پیگیر اجرایی شدن طرح وکیل اجباری هستیم، به انتقاد از ماده ۸ لایحه قانونی استقلال کانون وکلای دادگستری پرداخت و گفت: طبق بند ج این ماده اصلاحی مصوب سال ۱۳۷۳ «نمایندگان مجلس شورای اسلامی با گذراندن یک دوره کامل نمایندگی که دارای لیسانس قضایی یا گواهی پایان تحصیلات سطوح عالیه از حوزه علمیه قم و ۵ سال سابقه کار قضایی در محاکم باشند» نیز می‌توانند از کانون وکلا پروانه وکالت دریافت کنند. چرا یک نماینده مجلس می‌تواند به این سادگی و با استفاده از رانت، پروانه وکالت دریافت کند؟ تا زمانی که این قانون وجود دارد به مر آن عمل می‌کنیم، اما به طور جد به دنبال اصلاح این قانون هستیم.

رئیس کانون وکلای دادگستری استان البرز همچنین با انتقاد از قانون تسهیل صدور مجوز‌های کسب و کار که حجم ورودی به کانون‌های وکلا را به‌طور بی‌سابقه‌ای افزایش داده است، خاطرنشان کرد: بنده معتقدم دیپلم بیکار بهتر از لیسانس بیکار و لیسانس بیکار بهتر از وکیل بیکار است. ما در استان البرز سه هزار فارغ‌التحصیل رشته حقوق داریم که نمی‌توانیم پاسخگوی نیاز‌های آنها باشیم. باید برای این مسئله چاره‌اندیشی کرد. ما در کانون‌های وکلا درآمد آنچنانی نداریم که بتوانیم پاسخگوی این نیاز‌ها باشیم چرا که خود انتظام هستیم و ریالی از بودجه دولت استفاده نمی‌کنیم.

وی افزود: متاسفانه قانونگذار در قانون تسهیل، شغل وکالت را در زمره کسب و کار قرار داد و نگاهی اقتصادی به این حرفه کرد، در حالی که کسانی که وارد این شغل می‌شوند، قسم‌نامه یاد می‌کنند، قسم‌نامه‌ای که حاکی از شرافت و قداست این حرفه است.

متأسفانه عده‌ای موضوع اشتغال را به مستمسکی برای زدن نهاد وکالت تبدیل کردند

جفای قانونگذار به حرفه وکالت در قانون تسهیل به زودی از ذهن‌ها پاک نمی‌شود

دکتر جعفر داراب‌خانی، معاون منابع انسانی و امور فرهنگی رئیس کل دادگستری استان البرز نیز در این مراسم، وکالت را حرفه‌ای مقدس توصیف کرد و گفت: وکیل یکی از اسماء خداوند متعال است. در قرآن نیز بار‌ها از وکالت نام برده شده و در لسان ائمه بزرگ نیز بر اهمیت منصب وکالت تاکید شده است. امروز اهمیت حرفه وکالت در همه کشور‌های جهان مورد توجه قرار گرفته است، اما متاسفانه در سال‌های اخیر قانونگذاران ما جفایی در حق این صنف کردند که بعید است به این زودی از ذهن‌ها پاک شود.

این مقام قضایی در ادامه انتقادات خود به قانون تسهیل صدور مجوز‌های کسب و کار، گفت: گردن ما در برابر قانون از مو باریک‌تر است، اما باید به دنبال اصلاح این قانون بود. در اسناد بالادستی نقش و اهمیت حرفه وکالت هویداست. در اصل ۳۵ قانون اساسی و در بخش حقوق ملت نیز قانونگذارِ عالمِ ما وکالت را در زمره کسب و کار‌ها و تجارت قرار نداده و حتی در رویه‌های متداول مراجع نظارتی نیز تجارت، خلاف شأن وکالت تشخیص داده شده است.

دکتر داراب‌خانی افزود: در سیاست‌های کلی نظام و نیز برنامه‌های پنج ساله توسعه از حرفه وکالت همزمان با قضاوت نام برده شده است. در قانون آئین دادرسی مدنی نیز ۸۴ بار از لفظ وکیل استفاده شده است. در تبصره ۳ ماده واحده «طرح انتخاب وکیل توسط اصحاب دعوی» مصوب سال ۱۳۷۰ مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز آمده است که «وکیل در موضع دفاع، از احترام و تأمینات شاغلین شغل قضا، برخوردار می‌باشد» که همگی این موارد نشان از اهمیت حرفه وکالت دارد و باید اقدامات تامینی آن را نیز لحاظ کرد.

معاون منابع انسانی و امور فرهنگی رئیس کل دادگستری استان البرز خاطرنشان کرد: در تبصره ۲ همین ماده واحده نیز آمده است که اگر محکمه‌ای حق گرفتن وکیل را از متهم سلب کند حکم صادره فاقد اعتبار قانونی است و علاوه بر آن برای قاضی صادر کننده رأی نیز مجازات درنظر گرفته است.

وی با تاکید بر اینکه غالب مناصب مهم در کشور از جمله حرفه وکالت دارای سوگندنامه هستند، یادآور شد: غالب وکلا سرمایه اجتماعی بزرگی را با خود حمل می‌کنند. شغل وکالت نیز صرفا شغلی به منظور کسب درآمد نیست و به اصطلاح جیب ندارد. در میثاق‌های بین‌المللی نیز به منصب وکالت به عنوان یک کار تجاری و درآمدزایی نگریسته نشده بلکه حرفه‌ای به منظور دفاع از مظلوم تلقی شده است.

دکتر داراب‌خانی در پایان سخنان خود، دو منصب وکالت و قضاوت را جبهه‌ای واحد در کشف حقیقت توصیف کرد و خطاب به کارآموزان و وکلای تازه پیوسته به جرگه وکالت گفت: در حین انجام تکالیف وکالتی، گفتار و پوشش مناسب را رعایت کنید و به نظم و انضباط اهمیت دهید. از دادن وعده و وعید پرهیز کرده و پیگیر کار ارباب رجوع در محاکم باشید. از تجربیات بزرگان وکالت استفاده و به پیشکسوتان این حرفه احترام بگذارید. قبل از دفاع، پرونده را خوب مطالعه کنید و همواره خود را آماده ارتقای دانش و بینش در این حرفه کنید.

ادای سوگند ۲۹۷ نفر از کارآموزان وکالت کانون وکلای البرز

در پایان این مراسم نیز ۲۹۷ نفر از کارآموزان وکالت کانون وکلای دادگستری استان البرز، ادای سوگند کردند و به کسوت وکالت پایه یک دادگستری نائل آمدند. همچنین از سه نفر برتر اختبار ۱۴۰۳ این کانون با اهدای جوایز و لوح، تقدیر به عمل آمد.

نظرات شما