شیوع بیماریهای عفونی در روستاهای بیآب سیستان و بلوچستان
رویداد۲۴-شیوع بیماریهای عفونی و رودهای در مناطق مرکز و جنوبی سیستان و بلوچستان یکی از ترکشهای بیآبی است که مصرف اجباری آب غیربهداشتی در روستاهای این منطقه در کنار همجواری با دو کشور بیبهره از خدمات بهداشتی و درمانی یعنی افغانستان و پاکستان احتمال تبدیل این بیماریها به اپیدمی را بسیار جدی کرده است. نماینده مردم ایرانشهر در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ۳۰۰۰ روستا در مرکز و جنوب سیستان و بلوچستان فاقد شبکه آبرسانی بهداشتی هستند، گفت: با وجود بیآبی و مشکلات ناشی از آن شاهد شعلهوری کانونهای بیماری عفونی در مرکز و جنوب سیستان و بلوچستان هستیم.
شیوع بیماریهای عفونی و رودهای در مناطق مرکز و جنوبی سیستان و بلوچستان یکی از ترکشهای بیآبی است که مصرف اجباری آب غیربهداشتی در روستاهای این منطقه در کنار همجواری با دو کشور بیبهره از خدمات بهداشتی و درمانی یعنی افغانستان و پاکستان احتمال تبدیل این بیماریها به اپیدمی را بسیار جدی کرده است.
از 3000 روستای فاقد شبکه آبرسانی در مرکز و جنوب استان 1000 روستا به وسیلهتانکر آبرسانی میشوند و اهالی 2000 روستای دیگر خودشان باید به هر طریق اقدامی برای تأمین آب موردنیازشان انجام دهند. در این وضعیت افراد هر قطره آب غیربهداشتی را غنیمتی برای ترکردن لبهای تشنه خود و خانوادهشان میدانند و با این حال آبی برای مصارف و نیازهای بهداشتی در اختیار ندارند.
نماینده مردم ایرانشهر در مجلس شورای اسلامی دراین باره گفت: منابع آب آشامیدنی استان از دو مشکل اساسی رنج میبرد یکی وابستگی منابع آب شمال استان است که از خارج مرزهای ایران تأمین میشود و دیگر تأمین آب آشامیدنی و بهداشتی از مناطق مرکزی و جنوب استان است که علت اصلی آن عدم اجرای شبکههای بهداشتی آب آشامیدنی بالاخص در روستاهاست.
محمد نعیم امینی فرد با بیان اینکه بحرانیترین مشکل در شهرستان ایرانشهر در مرکز سیستان و بلوچستان وضعیت فعلی روستاهاست، افزود: از هزاران روستای موجود در این منطقه 3000 روستای «کد دار» فاقد شبکه آب آشامیدنی هستند که از این تعداد 1000 روستا را میتوان به شکل سقایی یا سیار آبرسانی کرد.
وی ادامه داد: اگر چه انتقال آب به صورت سیار خطرات عمده بهداشتی را در بر دارد ولی در عین حال 2000 روستایی که همین آب را هم ندارند، با مشکلات جدیتر مواجه هستند.
امینیفرد تصریح کرد: سرانه آبی که برای 1000 روستا با آبرسانی سقایی وجود دارد چیزی در حدود 15 لیتر است که در مقایسه با میزان آبی که هر فرد برای نیازهای بهداشتی خود در روز نیاز دارد بسیار کمتر است و همان میزان اندک آب که در اختیار مردم قرار میگیرد شرایط بهداشتی ندارد.
وی خاطرنشان کرد: در کنار مشکل کمآبی، سیستم دفع فاضلاب در روستاها نیز عموما غیربهداشتی است و خطر شیوع بیماریهای عفونی را در مرکز و جنوب استان خیلی جدی کرده است.
امینیفرد اظهار داشت: در مرکز و جنوب استان عملا امکان شیوع بیماریهای عفونی مخصوصاً بیماریهای رودهای خیلی بالاست امسال هم که کمبود منابع آب تشدید شده است این مشکل بیشتر خواهد شد.
وی ادامه داد: در سالهای متمادی همیشه کانونهای بیماریهای عفونی و رودهای را به شکل وبا که بیماریهای آندیمیک هستند در مرکز و جنوب استان داشتیم چرا که با توجه به انتقال بیماریهای عفونی که خیلی راحت از ورای مرزها عبور میکنند و هم اینکه در آن سوی مرز در کشورهای پاکستان و افغانستان هیچ سیستم سازمان یافتهای برای کنترل بیماریهای عفونی نداریم این خطر دوچندان میشود.
امینیفرد گفت: در گذشته و حتی اکنون نیز مواردی را که فراتر از موارد تک گیر بیماریهای عفونی است در این منطقه داشتهایم و با شعلهوری بیماریهای عفونی روبرو شدهایم.
نماینده مردم ایرانشهر در مجلس افزود: انتظار ما از استاندار سیستان و بلوچستان این است که تدبیر جدی را در زَمینه آب آشامیدنی روستاها در حوزه مرکزی استان و محدوده شهرستان ایرانشهر و تعداد قابل توجهی از روستاهای چابهار انجام دهند.