سختی دوران ویروس کرونا در حافظه تاریخی ایران باقی خواهد ماند/ شیوه زندگی افراد بعد از بحران تغییر میکند
رویداد۲۴ «با اتمام قرنطینه در بسیاری از بخشهای چین آمار درخواستهای طلاقی که زوجهای چینی ارائه دادهاند، افزایش قابل توجهی یافته است.» این خبری بود که بعد از کاهش شیوع ویروس کرونا در چین و قرنطینه چند ماهه، منتشر شد. در ایران نیز با شروع قرنطینه بسیاری از افراد اعلام کردند که دچار اختلاف با خانوادههایشان شدهاند.
ماندن برای مدت طولانی در منزل آسیبهای اجتماعی بسیاری را به همراه داشته است؛ از یکسو فضای خانههای ایرانی به علت معماری درونگرا و غیر تعاملی گذشته و خانههای کوچک بدون فضا در اکنون خود به خود مشکلات اجتماعی را به همراه خواهد داشت و حال که مردم مجبورند در این خانهها برای مدت طولانی بمانند، این مشکلات بیشتر خود را نشان خواهد داد. از سوی دیگر به خاطر نوع مناسبات خانوادهها با هم و عدم تونایی عمده آنها در صحبت کردن با یکدیگر، مشکلاتی که ویروس کرونا و در پی آن قرنطینه ایجاد کرده، در روزهای بعد از بحران بیشتر خود را نشان خواهد داد. امان الله قرایی مقدم جامعه شناس درباره این آسیبها با رویداد۲۴ گفتوگو کرده و میگوید: دردی جامعه را گرفته است و این درد نه تنها درمان نمیشود بلکه تاریخی خواهد شد و در ذهن افراد تا نسلهای بعدی باقی میماند و همه میگویند سالها قبل چنین بیماری وجود داشت و باعث مرگ افراد میشد.
بیشتر بخوانید: جامعه پساکرونا جامعهای متفاوت یا متحول؟/ فردای بحران چه خواهد شد؟
قرایی مقدم میگوید که قرنطینه به خودی خود باعث بروز اختلاف و طلاق نیست، بلکه کار نکردن، بحران اقتصادی، افسردگی و ناامیدی و شنیدن خبرهای ناگوار در خصوص مرگ و میر افراد، باعث بروز اختلاف میان افراد خانواده میشود.
او جامعه شناس میگوید: اینکه میگویند قرنطینه باعث افزایش طلاق میشود را درست نمیدانم و زمینه ساز نیست. بلکه عوامل دیگری که در این بین ایجاد میشود باعث بروز طلاق و اختلافات میان زن و شوهر میشود. بیکاری سرپرست خانواده که در این شرایط نمیتوانند کسب درآمد کنند، عدم تفریح، نبود برنامههای مناسب در صدا و سیما، شرایط روحی و روانی افراد که با خانه ماندن حس پوچی و غیرمفید بودن به آنها دست میدهند و ... عواملی است که در بداخلاقی، افسردگی، پرخاشگریها و تضادهای روحی و روانی میان زن و مرد باعث بروز اختلاف و طلاق میشود! اما صرف خانه ماندن باعث طلاق نمیشود.
کار نکردن افراد را ناامید و عصبی میکند
قرایی مقدم ادامه میدهد: داشتن شغل علاوه بر سرگرم شدن نوعی حس امید به زندگی به افراد میدهد. زمانی که افراد مجبور هستند برای مدتی در خانه بمانند و کار نکنند، افسرده و ناامید میشوند و همین اتفاق باعث میشود افراد پرخاشگر و عصبی شوند. به هر صورت این ویروس کرونا علاوه بر اینکه به سلامت مردم آسیب وارد کرده، به اقتصاد، فرهنگ و روح و روان مردم نیز آسیب زده و به نوعی جامعه و خانه را تبدیل به زندان افراد کرده است. از سوی دیگر شنیدن همین خبرای تعداد فوتیها، مبتلایان و ... نیز روح و روان مردم را درگیر میکند.
آثار ویروس کرونا تا نسلهای بعدی در حافظه افراد میماند
این جامعه شناس با بیان اینکه در طول تاریخ ما شاهد چنین فجایعی بودهایم، تصریح کرد: طاعون اروپا، قرنطینه و ... را در طول تاریخ داشتهایم. مردم زمان دیگر و مناسبتری را برای سفر و تفریح انتخاب کنند. دردی جامعه را گرفته است و این درد نه تنها درمان نمیشود بلکه تاریخی خواهد شد و در ذهن افراد تا نسلهای بعدی باقی میماند و همه میگویند سالها قبل چنین بیماری وجود داشت و باعث مرگ افراد میشد. این درد تاریخی است و در حافظه ما و نسلهای بعدی خواهد ماند و به نوعی باقی الصالحات خواهد شد.
او میافزاید: همانطور که از طاعون اروپا تا سالها بعد یاد شده و میشود. تفریح و شادی بد نیست، اما زمانی که روزانه هموطنان زیادی فوت میشوند دیگر توان شادی و تفریح را از ما میگیرد؛ این یک درد ملی است. همطنانمان در بستر مرگ و بیماری هستند ما چگونه در این شرایط به فکر سفر و خوشگذرانی باشیم؟ سفری که هر لحظه ممکن است خودمان را به این بیماری مبتلا کند! متاسفانه برخی از افراد همچنان سفر میروند و در گذشته به سر میبرند و جان سایر مردم را به خطر میاندازند.
ویروس کرونا از این به بعد سبک زندگی افراد را تغییر میدهد
قرایی مقدم ادامه داد: ویروس کرونا باعث میشود نوع و سبک زندگی و نظافت افراد تغییر پیدا کند. افراد از این به بعد نحوه رفتارهایشان و نحوه مراقبت از خودشان تغییر میکند و فرزندانشان را نوع دیگری تربیت میکنند. اصولا این ویروس نگرش جامعه و نحوه مراقبتهای بهداشتی افراد را تغییر میدهد! از سوی دیگر این موضوع مسئولان را برای اتفاقهای پیش بینی نشده نیز آماده میکند.