تاریخ انتشار: ۰۲:۲۰ - ۰۳ تير ۱۳۹۵

نسخه جدید ترکیه ای ها برای شمایل مولانا (تصویر)

با تهیه مجسمه مومی جدید از مولانا جلال الدین بلخی (رومی) شاعر، فیلسوف و عارف بزرگ ایرانی ، تصویر سابق او که نیم قرن پیش در جریان یک مسابقه نقاشی به عنوان تصویر اول انتخاب و سپس در تمامی جهان از آن به عنوان تصویر رسمی مولانا استفاده شده است، یک رقیب جدید پیدا کرده است.
رویداد۲۴ - با تهیه مجسمه مومی جدید از مولانا جلال الدین بلخی (رومی) شاعر، فیلسوف و عارف بزرگ ایرانی ، تصویر سابق او که نیم قرن پیش در جریان یک مسابقه نقاشی به عنوان تصویر اول انتخاب و سپس در تمامی جهان از آن به عنوان تصویر رسمی مولانا استفاده شده است، یک رقیب جدید پیدا کرده است.

 بیست و یکمین موزه مادام توسو قرار است در دسامیر سال جاری میلادی در شهر استانبول ترکیه بازگشایی شود که در جریان آن، مجسمه مومی مولانا نیز که با مشاوره خانواده و نوادگان مولانا و مولوی شناسان ترک تهیه شده است، به نمایش درخواهد آمد.
بنا بر ادعای منابع ترکیه ای مجسمه مومی مولانا در مقایسه با تصویر کشیده شده از او در ایران ، قرابت بیشتری به این شخصیت بزرگ جهانی دارد.

روزنامه " خبر ترک " استانبول با اشاره به این موضوع نوشت در این موزه از 60 مجسمه شخصیت های مشهور پرده برداری خواهد شد که یکی از این مجسمه های مومی متعلق به مولانا جلال الدین رومی شاعر، متفکر  و عارف بزرگ قرن سیزدهم میلادی است.
برخی از منتقدان می گویند هیچ پرتره و تصویر قابل استنادی برای ساخت مجسمه مومی مولانا وجود ندارد و از این جهت ساخت مجسمه مومی از این شخصیت بزرگ جهانی را قریب به واقع نمی دانند.

فاروق همدم چلبی به عنوان مدل موزه مادام توسو برای تهیه مجسمه مومی جدش

نسخه جدید ترکیه ای ها برای شمایل مولانا (+عکس)

اما موزه مادام توسو برای ساخت مسجمه مومی مولانا از "فاروق همدم چلبی" نوه بیست و دوم مولانا به عنوان مدل کمک گرفته است.
علاوه بر این سازندگان و طراحان موزه مادام توسو می گویند در ساخت مجسمه مومی مولانا از آخرین تکنیک های علمی تصویر پردازی و نیز تصویر مورد تایید خانواده مولانا در ترکیه الهام گرفته اند.

گفتنی است تصویر کنونی از مولانا در سال های دهه 1960 میلادی و با فراخوان مسابقه  در ایران کشیده شده است.

 این تصویر بعدها به ترکیه نیز رفت و به عنوان تصویر رسمی جا افتاده از مولانا مورد استفاده قرار گرفت، اما خانواده مولانا و برخی از مولوی شناسان ترک با انتقاد از این تصویر می گویند در تصویری که در ایران تهیه شده مولوی نشسته وچاق است و چشمان او درشت است در حالی که بنا به ادعای آنها مولوی به دلیل ریاضت های جسمانی لاغرتر بوده و چشمانی کشیده شبیه به اقوام ترک آسیای مرکزی داشته است.

تصویر کشیده شده از مولانا در سال های دهه 1960 در ایران

نسخه جدید ترکیه ای ها برای شمایل مولانا (+عکس)

فاروق همدم چلبی در گفت و گو با "خبر ترک" در دفاع از حضورش به عنوان مدل برای ساخت مجسمه مومی جدش می گوید: " ما به عنوان بازماندگان خانواده مولانا در ابتدا در این امر تردید داشتیم چون به طور جدی معتقدیم استفاده های پوپولیستی از شخصیت مولانا نباید صورت پذیرد. پس از ارایه پیشنهاد از سوی موزه مادام توسو مبنی بر استفاده از یکی از اعضای مرد خانواده مولانا به عنوان مدل، این موضوع را با تمامی خانواده مطرح کردیم و به شور گذاشتیم و در نهایت پذیرفتیم. در ساخت مرحله به مرحله مجسمه سازندگان در جزئی ترین امور نیز از خانواده نظر می خواستند. مدل بودن برای ساخت مجسمه مومی مولانا برای من یک افتخار بزرگ است."

به گفته این نوه مولانا تصویری از مولانا در اختیار پدرش بوده و پدر او همواره به شباهت عجیب و زیاد او به تصویر مولوی اشاره می کرده است و به همین خاطر خانواده مولانا  "فاروق همدم چلبی" را به عنوان مدل به موزه مادام توسو معرفی کرده اند.

چلبی ادعای خانواده مولانا درباره تصویر نقاشی موجود کنونی از مولانا که 50 سال پیش و در جریان فراخوان یک مسابقه در ایران طراحی شده است، را نیز مطرح کرد و گفت یکی از اهداف خانواده مولانا در همکاری با موزه مادام توسو برای ساخت مجسمه جدید از مولانا ، ارایه تصویری به واقع نزدیک تر از مولانا است چون تصویری که از مولانا در ایران کشیده شده، چندان به واقعیت نزدیک نیست.
 
تصویر مورد تایید نوادگان مولانا در ترکیه

نسخه جدید ترکیه ای ها برای شمایل مولانا (+عکس)
برچسب ها: رویداد24 ، مولانا ، ترکیه
نظرات شما