تاریخ انتشار: ۰۰:۰۸ - ۲۸ تير ۱۳۹۹

بیوگرافی سیمین بهبهانی؛ به مناسبت زادروز نیمای غزل

سیمین بهبهانی نویسنده و غزل‌سرای معاصر ایرانی است. او به خاطر سرودن غزل فارسی در وزن‌های بی‌سابقه به «نیمای غزل» معروف است.

سیمین بهبهانی

رویداد۲۴ چکیده‌ای از بیوگرافی سیمین بهبهانی:

نام اصلی: سیمین خلیلی

تولد: ۲۸ تیر ۱۳۰۶ تهران

پدر و مادر: عباس خلیلی

فخرعظمی ارغون

مرگ: ۲۸ مرداد ۱۳۹۳

ملیت: ایرانی

القاب: «بانوی غزل» «نیمای غزل»

«شاعر ملی» «شیرزن ایران»

پیشه: نویسنده و شاعر

سال‌های نویسندگی: ۱۳۱۸ تا ۱۳۹۳

همسر (ها): حسن بهبهانی

منوچهر کوشیار

فرزندان: علی، حسین، امید (دختر)





زندگی نامه سیمین بهبهانی:



سیمین خلیلی معروف به سیمین بـهبهانی (زادهٔ ۲۸ تیر ۱۳۰۶ تهران - درگذشتهٔ ۲۸ مرداد ۱۳۹۳ تهران)، نویسنده و غزل‌سرای معاصر ایرانی و از اعضای کانون نویسندگان ایران بود. سیمین بهبهانی در طول زندگی‌اش بیش از ۶۰۰ غزل سرود که در ۲۰ کتاب منتشر شده‌اند.



شعر‌های سیمین بهبهانی موضوعاتی از جمله عشق به وطن، زلزله، انقلاب، جنگ، فقر، تن‌فروشی، آزادی بیان و حقوق برابر برای زنان را در بر می‌گیرند. او به خاطر سرودن غزل فارسی در وزن‌های بی‌سابقه به «نیمای غزل» معروف است.



پدرش سیمین، عباس خلیلی (۱۲۷۲ نجف - ۱۳۵۰ تهران) به دو زبان فارسی و عربی شعر می‌گفت و ۱۱۰۰ بیت از ابیات شاهنامه فردوسی را به عربی ترجمه کرده بود و رمان نویس هم بود. مادر او فخرعظمی ارغون (۱۳۱۶ ه. ق- ۱۳۴۵ ه. ش) دختر مرتضی قلی ارغون (مکرم السلطان خلعتبری) بود. فخرعظمی ارغون فارسی و عربی و فقه و اصول را در مکتبخانه خصوصی خواند و با متون نظم و نثر آشنایی کامل داشت و زبان فرانسه را نیز زیر نظر یک مربی سوییسی آموخت.

پدر و مادر سیمین در سال ۱۳۰۳ ازدواج کرده بودند، در سال ۱۳۱۰ از هم جدا شدند و مادرش با عادل خلعتبری (مدیر روزنامه آینده ایران) ازدواج کرد.



سیمین بهبهانی در سال ۱۳۳۷ وارد دانشکده حقوق شد، حال آنکه در رشته ادبیات نیز قبول شده بود. سیمین بهبهانی سال‌ها در آموزش و پرورش با سمت دبیری کار کرد. سیمین بهبهانی به مدت سی سال (از سال ۱۳۳۰ تا سال ۱۳۶۰) به تدریس اشتغال داشت و شغلی مرتبط با رشتهٔ حقوق را قبول نکرد. در ۱۳۴۸ به عضویت شورای شعر و موسیقی در آمد. سیمین بهبهانی، هوشنگ ابتهاج، نادر نادرپور، یدالله رویایی، بیژن جلالی و فریدون مشیری این شورا را اداره می‌کردند. در سال ۱۳۵۷ عضویت در کانون نویسندگان ایران را پذیرفت.



سیمین بهبهانی از موثر‌ترین و مبتکرترین شاعران عرصه غزل معاصر است. وی شاعری را از آغاز جوانی با سرودن غزل‌ها و چهارپاره‌هایی کلاسیک و رمانتیک اغاز کرد که دارای مضامین عاشقانه و عواطف عریان زنانه، احساسات انسان دوستانه بودند. از دهه سی به بعد تحت تاثیر اشعار نو پردازان رگه‌هایی از زبان و تخیل تازه‌ی رمانتیک در غزل‌های او پدیدار شد که مجموعه مرمر نشانگر این تحول بود. بعد‌ها مجموعه‌ی غزل رستاخیز، تلاش موفق او را در تلفیق روح تغزلی با نگرش و محتوای اجتماعی به نمایش گذاشت.





همسر سیمین بهبهانی:

 


سیمین بهبهانی در سال ۱۳۲۵ با حسن بهبهانی ازدواج کرد و به نام خانوادگی همسر خود شناخته شد، وی از این ازدواج دو پسر با نام‌های علی و حسین، و یک دختر به نام امید دارد. ابوالحسن تهامی نژاد دوبلور و صداپیشه ایرانی، داماد اوست. در سال ۱۳۴۹ از حسن بهبهانی جدا شد و در همان سال با منوچهر کوشیار که در دوران دانشجویی با او آشنا شده‌بود، ازدواج کرد.





درگذشت سیمین بهبهانی:



سیمین بهبهانی بانوی غزل ایران در ۱۵ مرداد ماه به کما رفت و در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان بستری شد و در نهایت بامداد سه شنبه ۲۸ مرداد ماه ۱۳۹۳ به علت ایست قلبی و تنفسی درگذشت.





آثار سیمین بهبهانی:



- سه تار شکسته (۱۳۳۰/۱۹۵۱)

- جای پا (۱۳۳۵/۱۹۵۴)

- چلچراغ (۱۳۳۶/۱۹۵۵)

- مرمر (۱۳۴۱/۱۹۶۱)

- رستاخیز (۱۳۵۲/۱۹۷۱)


خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
برچسب ها: مشاهیر
نظرات شما