تاریخ انتشار: ۰۸:۲۱ - ۰۱ آذر ۱۳۹۹
تعداد نظرات: ۱ نظر
رویداد۲۴ گزارش می‌دهد؛

آخرین اخبار انتخابات ۱۴۰۰ / از توصیه‌های کروبی تا نجات برجام توسط سردار دهقان!

اردوگاه اصلاح طلبان در هفته پایانی آبانماه بسیار پر خبر بود و چهره‌های سرشناس آنها از سیاست‌های احتمالی این جریان سخن گفتند. گزارش رویداد۲۴ را بخوانید تا بدانید در هفته شلوغ اصلاح طلبان چه گذشت.

اخبار انتخاباتی اصلاح طلبان

رویداد۲۴ در هفته پایانی ماه آبان، اخبار دست اولی از اردوگاه اصلاح طلبان منتشر شد که ظاهرا این پیام را با خود داشت که شرایط اردوگاه اصلاحات در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ با شرایط انتخابات مجلس یازدهم تفاوت دارد و آنها قرار است با تمام قدرت در مهمترین رقابت سیاسی کشور حضور داشته باشند. مهدی کروبی نیز از حصر پیام فرستاد که راهی جز اصلاح نیست و اصلاح طلبان باید در انتخابات مشارکت کنند.

روایت قوچانی از دیدار با کروبی

محمد قوچانی در سرمقاله آگاهی نو، شرحی از دیدار خود با مهدی کروبی را منتشر کرده و نوشته کروبی تعجب می‌کرد که چرا هنگامی که در انتخابات مجلس یازدهم از ضرورت مشارکت اصلاحات در انتخابات حرف می‌زد، پیام‌های تند و تلخی از سوی برخی اصلاح‌طلبان به او مخابره می‌شد و می‌پرسید مگر اصلاح‌طلبی جز تلاش برای اصلاح امور از طریق انتخابات است؟

قوچانی به نقل از کروبی گفته «در سال ۱۳۸۸ هم موضع اصلاحات مشارکت در انتخابات بود تا فردی چون محمود احمدی‌نژاد رای نیاورد و کشور را به بحران نکشاند. به همین علت هم همچنان از رای به حسن روحانی در سال ۱۳۹۲ و ۱۳۹۶ دفاع می‌کنم و معتقدم در سال ۱۴۰۰ هم باید کاری کرد که یک احمدی‌نژاد دیگر ظهور نکند. نه از آن جهت که او فقط رقیب اصلاحات است، بلکه رقیب همه حاکمیت است.»

قوچانی گفته «کروبی بر همین مبنا به اصلاح‌طلبان توصیه می‌کند نامزدی انتخاب کنند که هم بتواند رای ملت را به دست آورد و هم با حاکمیت کار کند، چراکه بدون همکاری حاکمیت امکان تاسیس دولتی برای پیشبرد اصلاحات و از آن خیلی مهم‌تر اداره امور ملت وجود ندارد. ملتی که سخت‌ترین روز‌ها را در معیشت سپری می‌کنند و درد و رنج عظیمی از تحریم‌ها می‌کشند.»

گزینه‌های جدید انتخابات روی ۱۴۰۰ میز کارگزاران

همچنانکه محمد قوچانی عضو حزب کارگزاران سازندگی به دیدار کروبی رفته بود تا پیشنهادهای شیخ را بشنود، حسین مرعشی سخنگو و تقریبا همه‌کاره حزب کارگزاران آخرین برنامه‌های انتخاباتی حزب متبوع خود را توضیح می‌داد.

آنگونه که مرعشی گفته «حزب کارگزاران هنوز به طور رسمی وارد انتخاب ریاست جمهوری و مصادیق آن نشده، اما چندین نامزد دورن خود می‌تواند معرفی کند. برای مثال افرادی نظیر اسحاق جهانگیری، محسن هاشمی، عبدالناصر همتی، ملک‌زاده و هاشمی طبا جزو لیستی هستند که می‌توانند مد نظر کارگزاران باشند. در حال حاضر سیاست مصوب حزب کارگزاران سازندگی این است که یک نامزد اصلاح طلب که مورد توافق سایر احزاب اصلاح طلب هم قرار بگیرد برای انتخابات معرفی کنیم.»

هفته گذشته حسین مرعشی خبر داده بود که اسحاق جهانگیری و محسن هاشمی با حضور در انتخابات مخالفت کرده‌اند، اما حالا مرعشی خبر داده که این دو هنوز از فهرست گزینه‌های کارگزاران خارج نشده‌اند. ظاهرا سخنان مرعشی با این تصور بود که ترامپ حتما رای خواهد آورد اما اکنون با پیروزی جو بایدن حرف قبلی تصحیح شد و ظاهرا محسن هاشمی و جهانگیری هم میدان را ترک نخواهند کرد.

گزینه جدید و البته مهم کارگزاران که به تازگی معرفی شده، عبدالناصر همتی است. همتی در بدو ورود به بانک مرکزی موفق عمل کرد و توانست پس از ولی الله سیف سر و سامانی به یکی از مهمترین نهادهای اقتصادی کشور بدهد؛ با این حال در ماه‌های بعد شرایط آنچنان که می‌خواست پیش نرفت  قیمت دلار از ۳۲ هزار تومان هم عبور کرد و البته ریزش قیمت آن ربط چندانی به سیاست‌های همتی نداشت و مربوط به خبر پیروزی بایدن بود. در چنین شرایطی جذب نگاه مردم برای همتی بسیار دشوار است.

همتی مدتی است سرمایه‌گذاری ویژه‌ای روی کانال‌های تلگرامی کرده و چندین کانال بزرگ اخبار او را به صورت ویژه پوشش می‌دهند. برخی گفته بودند این اقدام کاملا انتخاباتی بود و برخی می‌گفتند ربطی به انتخابات نداشته و سخنان او تنها در راستای اطمینان دادن به بازارهای اقتصادی ایران بازنشر می‌شود. حالا با توضیح مرعشی مشخص شده که بازارهای اقتصادی قرار است روی انتخابات تاثیر ویژه داشته باشند!

پیش‌بینی وضعیت اصلاح طلبان در سه ماه آینده

محمد عطریانفر عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران درباره انتخابات آینده گفته به‌نظر می‌آید دو جریان اصلاح‌طلب و اصولگرا، تا ۳ ماه آینده جهت‌گیری‌های کلی‌شان مشخص می‌شود.»

او در تحلیل شرایط موجود به سردرگمی جریان اصلاح‌طلب اشاره کرده که به زعم او نمی‌دانند «چه‌کسانی را می‌توانند معرفی کنند که هم مورد توافق احزاب همسوی‌شان باشد، هم چهره شاخص و کارآمد و باکفایت باشد، هم مردم او را بشناسند و هم از دستگاه نظارت و بررسی صلاحیت شورای نگهبان سالم خارج شود، این ابهام و آشفتگی موجب می‌شود اصلاح‌طلبان عملاً دیرتر از اصولگرا‌ها به یک رهیافت کلی دست پیدا کنند.»

مشکلی به نام رای مردم در انتخابات ۱۴۰۰ 

محمد اشرفی اصفهانی نماینده پیشین مجلس و از حامیان خاتمی اخیرا گفت‌وگویی کرده و مشکل را فراتر از رهیافت‌های اصلاح طلبان یا اصولگرایان خوانده و گفته مسئله اصلی انتخابات ۱۴۰۰ دلزدگی و ناامیدی جدی مردم از شرایط است.

بخشی از سخنان اشرفی اصفهانی اینگونه است: «ناامیدی به قدری است که مردم دیگر حساسیت چندانی به اصلاح‌طلب یا اصولگرا بودن افراد نشان نمی‌دهند و به طور کلی نسبت به بهبودی شرایط ناامید هستند. تصمیم اصلاح‌طلبان برای عدم حضور در انتخابات مجلس و نشستن و نظاره کردن، اشتباه بسیار بزرگی بود که تبعات زیادی برای این جریان داشت. بالاخره شورای‌نگهبان برای خودش روشی دارد و کار خودش را انجام می‌دهد و مردم یا رای می‌دهند یا با صندوق رای قهر می‌کنند. آنچه مهم است، چیزی جز این نیست که اصلاح‌طلبان در هر شرایطی کنش سیاسی را جدی بگیرند و حتی‌القمدور در صحنه حاضر شوند تا دولت بعدی مثل مجلس یازدهم مجال عرض اندام اصولگرایان نباشد.»


بیشتر بخوانید: نامزدی محمدرضا خاتمی و مصطفی معین در انتخابات ۱۴۰۰ چقدر جدی است؟


محمدرضا خاتمی و مصطفی معین برنامه دارند

به گزارش رویداد۲۴ بخشی از جریان اصلاح طلب معتقدند در انتخابات ۱۴۰۰ چهره‌ای باید کاندیدا شود که بتواند سقف مطالبات آنها را بیان کند. در این پروژه آنها به نام محمدرضا خاتمی و مصطفی معین رسیده‌اند. ظاهرا صحبت‌هایی با این دو شخصیت شده بود و بر پایه این سخنان، بحثی در میان اصلاح طلبان طرح شد که حضور خاتمی در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ منتفی است؛ با این حال روز گذشته خبری رسید که ماجرا هنوز کاملا منتفی نیست و هر احتمالی وجود دارد.

فاطمه راکعی دبیر کل جمعیت زنان نواندیش گفته اخیرا لیست‌هایی به صورت غیررسمی منتشر شد و در همان لیست‌ها، چهره‌های بسیار شاخص اصلاح طلبان از جمله محمدرضا خاتمی و مصطفی معین و ... بودند. همواره چهره‌های شاخص اصلاحات در صحنه سیاست کشور بودند و نقش ایفا کردند. از این رو چطور ممکن است بعد از سال‌ها که به تجربه و اعتبار سیاسی آن‌ها روز به‌روز افزوده شده با برنامه در عرصه انتخابات حضور پیدا نکنند.

راکعی گفته «این چهره‌ها از مدت‌ها پیش هم برنامه‌هایی داشتند و برنامه هایشان را به روز می‌کنند. به هر روی ساختار اصلاح طلبی در کشور پویا است و خود را نقد درونی می‌کند و همه هدفشان به یاری خدا خدمت به مردم و رفع معضلات کشور به صورت مبنایی و زیربنایی، است.»

تن به انتخابات حداقلی نمی‌دهیم

اگرچه قوچانی سخنانی را به نقل از کروبی مطرح کرده و پیام داده که تنها راه موجود مشارکت در انتخابات است، اما بخشی از جریان اصلاح طلب معتقد است آنها قرار نیست بازی‌گرم‌کن باشند و با یک گزینه حداقلی فقط برای باخت حضور پیدا کنند بنابراین آنها در تلاش هستند شرایطی فراهم کنند که گزینه اصلی یا دست‌کم گزینه مناسبی را واد رقابت کنند.

محمود میرلوحی به روزنامه آرمان ملی گفته «رئیس‌جمهور اگر مورد اجماع ملی باشد، بهتر و قدرتمندتر می‌تواند در راستای خواست مردم، تصمیم‌گیری‌های لازم را انجام دهد و دولتی شجاع، قدرتمند و راهگشا خواهد بود. در غیر این صورت رئیس‌جمهوری که با رای اقلیت روی کار بیاید، لکنت زبان خواهد داشت. ما انسان‌های معجزه‌گر نداریم. حالا تصور کنید، این فرد رای مردم را هم نداشته باشد، معلوم است که در مسائل مختلف جهانی و داخلی لکنت پیدا می‌کند؛ بنابراین ما نباید تن به انتخابات اقلیتی با رای محدود دهیم و از مشارکت حداکثری فاصله بگیریم. اختلافات اصلاح‌طلبان قابل رفع است و تا آذر ماه به ساختار مناسبی خواهند رسید.»

برجام در برنامه‌های سردار دهقان

اگرچه برجام موضوعی است که اصولگرایان اعتقاد چندانی به آن ندارند، اما در میان جریان اصولگرا، سردار محمد دهقان تین هفته با آسوشتدپرس گفت‌وگویی کرد و برجام را برای بار دیگر تایید کرد. دلیل این تایید دو نکته است؛ یکی آنکه خود برجام از چهره‌های تاثیرگذار در ماجرای برجام بوده و حتی به همراه ظریف و صالحی از روحانی نشان درجه یک لیاقت گرفته است. اما به جز این همکاری، ظاهرا او خواسته پالس‌های بدهد که می‌تواند برجام را زنده کند. اهمیت این مصاحبه آنجا بود که این اظهارات از زبان کسی مطرح می‌شد که رسما اعلام کرده نامزد انتخابات ریاست جمهوری خواهد شد.

مشکل اصلی دهقان مثل همیشه این بود که نمی‌دانست چه می‌خواهد. کل مصاحبه او درباره مسائل امنیتی دفاعی و مذاکرات برجام بود و سخنانی را گفت که همان کلیشه تکراری تمام مقامات جمهوری اسلامی است؛ سخنانی که احتمالا مخاطبان روزانه مشابه آن از زبان ده‌ها فرد دیگر با موقعیتی هم‌تراز دهقان شنیده‌ می‌شود. اگر دهقان قرار است با چنین سخنانی رای توده مردم را جذب کند، بهتر است یکبار کل تیم مشاورانش را از ابتدا تغییر دهد؛ چه آنکه این سخنان نه تمایزی برای او ایجاد می‌کند، نه او را از بلاتکلیفی نجات می‌دهد. البته این مصاحبه از این جهت برای او اهمیت داشت که بتواند برای مخاطب هدف این پیام را ارسال کند که «او آنقدر چهره تاثیرگذاری است که رسانه‌های تاثیرگذار خارجی پس از پیروزی بایدن برای تحلیل نگاه ایران به سراغش می‌روند.»

سردار دهقان سخت تصور می‌کند که نظامی محبوب اصلاح‌طلبان است و چون هم در دولت خاتمی و هم در دولت روحانی مسئولیت داشته و مورد اعتماد رهبری هم هست، می‌تواند گزینه مناسب نظامی برای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ باشد. زمان این فرضیه را برای او مشخص می‌کند.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۱
0
0
سگ زرد برادر شغال است چرا به گروهی رای بدهیم که مردم ایران را ضعیف شمردند و اموال ما را در کشورهای دیگر هزینه کردند
نظرات شما