کف رای انتخاباتی اصولگرایان همواره ثابت بوده است/ همه چیز به شورای نگهبان بستگی دارد
رویداد۲۴ زینب غبیشاوی: درحالی که کمتر از ۳ ماه دیگر تا برگزاری انتخابات ۱۴۰۰ باقی مانده است، میزان مشارکت در انتخابات همچنان به عنوان یک ابهام پابرجاست که میزان مشارکت در این انتخابات همانند انتخابات بی رمق و با مشارکت پایین مردم مجلس در سال ۹۸ خواهد بود یا خیر.
همزمان با برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، انتخابات شوراهای شهر و روستا نیز برگزار میشود که به عقیده برخی از کنشگران سیاسی، این همزمانی دو انتخابات، میتواند به افزایش میزان مشارکت دامن بزند، اتفاقی که میتواند خوشنودی حاکمیت را رقم بزند.
بیشتر بخوانید: امید به اردوگاه اصلاح طلبان برگشت؟
محمدجواد حق شناس عضو شورای شهر تهران در گفتوگو با رویداد۲۴ با اشاره به مبهم بودن میزان مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ در کمتر از ۳ ماه باقی مانده برگزاری انتخابات، گفت: تا آنجایی که من خبر دارم، مراکزی مانند ایسپا وابسته به خبرگزاری ایسنا یا برخی از وزارتخانهها که برایشان بحث مشارکت اهمیت دارد، نظرسنجیهایی را در این رابطه انجام دادهاند. آنچه که فعلا من از برخی از نظرسنجیها مشاهده کردهام، همچنان روند مشارکتی مردم یک صعودی در یک سال گذشته داشته که این یک سیر پرشتابی نبوده و شیب بسیار ملایمی دارد و به هرحال تا رسیدن به فضای مشارکتی مطلوب فاصله جدی داریم.
این فعال سیاسی با بیان اینکه در فضای انتخاباتی معمولا یک سر جریان را اصلاح طلبان و سر دیگر جریان را اصولگرایان در اختیار داشتهاند، تصریح کرد: در میانه این جریان مردمانی بودند که با توجه به برنامهها، فضای رقابتی و ... میآمدند و در فضای انتخاباتی اثرگذاری خودشان را داشتند یا به سمت نامزد اصلاح طلبان یا به سمت نامزد اصولگرایان میل میکردند.
او میگوید: در تمامی این ادوار حداقل ۳ دهه گذشته، وضعیتی که شاهد بودیم، این بود که جریان اصلاح طلب همواره از میزان رای بیشتری برخوردار بوده است. اما جریان اصولگرا از ثبات قدم بیشتری برخوردار بودند، لذا با رویکرد جریان اصولگرا، گرچه میزان رایشان از اصلاح طلبان کمتر است، اما به خاطر حضور مستمر در فضای انتخاباتی آن کف رای انتخاباتی خود را حفظ میکنند و تقریبا یک معادله ثابتی دارند.
مشارکت پایین در انتخابات ۱۴۰۰ پیروزی اصولگرایان را به همراه دارد
حق شناس ادامه داد: معادله ثابت اصولگرایان به این صورت است که در صورتی که میزان مشارکت کاهش پیدا کند، شانس جریان اصولگرا برای پیروزی بیشتر میشود و اگر مشارکت افزایش پیدا کند، شانس جریان اصلاح طلب برای پیروزی در انتخابات بیشتر خواهد شد و این یک قاعده کلی است.
این فعال سیاسی اصلاح طلب با بیان اینکه میزان اثرگذاری دو انتخابات ریاست جمهوری و شورای شهر بر همدیگر زیاد است، تصریح کرد: در زمان انتخابات، فرد رای دهنده همزمان دو برگه رای دریافت میکند، فرقی ندارد برای کدام انتخابات آمده و هر دو برگه را دریافت میکند و طبیعتا باعث میشود که در انتخابات دیگری هم شرکت میکند. اگر یک انتخابات بود تکلیف مشخص بود، یا مشارکت میکند یا نمیکند، اما زمانی که دو انتخابات وجود دارد، ممکن است برای انتخابات شورای شهر انگیزه داشته باشد، ولی برای انتخابات ریاست جمهوری انگیزه نداشته باشد یا بالعکس.
وی ادامه داد: زمانی که فرد رای دهنده وارد شعبه میشود برای هرکدام از انتخابات که آمده باشد، در اکثر قریب به اتفاق در هر دو انتخابات شرکت میکند. البته داشتیم افرادی که در همان پای صندوق گفتهاند میخواهند در یک انتخابات شرکت کنند، اما عموما مدیریت صندوق رویکردشان این است که برگه رای برای هر دو انتخابات را به فرد رای دهنده میدهند و میگویند اگر نمیخواهی رای دهی فوقش برگه خود را سفید در صندوق بیانداز. بنابراین همزمانی دو انتخابات با یکدیگر مشارکت را بالا میبرد.
حق شناس با بیان اینکه مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری را در مقایسه با انتخابات مجلس در سال گذشته، روندی افزایشی میدانم، تصریح کرد: به نظر میرسد با رویکردی که رهبری هم در پیام نوروزی و هم در دیداری که با اهالی تبریز در سالگرد ۲۹ بهمن، داشتند، برخلاف گذشته ایشان نظراتشان در خصوص انتخابات را یک ماه زودتر اعلام کردند و این نظرات تاکید بیشتری برای مشارکت در انتخابات دارد.
عضو شورای شهر تهران میگوید: اگر نهادهای اثرگذار در انتخابات مانند شورای نگهبان که دیدگاه رهبری برایشان اهمیت دارد، خودشان را باید با این نگاه تطبیق دهند و مقدمات یک انتخابات رقابتی و مشارکتی را فراهم کنند. طبیعتا اگر این اتفاق رخ دهد، ما در یکی دو ماه آینده شاهد فضای متفاوتی خواهیم بود که تاثیر خود را بر فضای انتخاباتی و افزایش مشارکت خواهد گذاشت.