وضعیت سیاسی ظریف بعد از انتشار فایل صوتی/ کرباسچی: ظریف تمام شدنی نیست
رویداد۲۴میگویند حیات سیاسی ظریف تمام شده است و او دیگر نمیتواند کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری شود؛ اما شاید فراموش کرده باشند که محمدجواد ظریف اساسا تصمیم و قصدی برای کاندیداتوری در انتخابات نداشته و علی رغم آنکه نامش در میان نامزدهای احتمالی جریان اصلاحات به چشم می خورد اما شخص وزیر خارجه هموار با قاطعیت اعلام میکرد که سودای ریاست جمهوری ندارد.
ابتدای هفته جاری بخشهایی از یک فایل صوتی محرمانه در تلویزیون ایران اینترنشنال منتشر شد که در آن محمدجواد ظریف به سوالات سعید لیلاز درباره موضوعات مختلف پاسخ میدهد. طبق گفتهها این گفتگو به خواست دولت و صرفا برای ثبت در آرشیو صورت گرفته است نه انتشار عمومی. آنطور که از شنیدهها بر میآید، این مصاحبه با سایر وزرا نیز انجام شده است.
این گفت و گوی تصویری که با عنوان «آن سوی دولت» انجام شده، وزرا بدون سانسور به مسائل و حواشی و جزئیات دوران مدیریت خود صحبت میکنند. اصل این فایل در اختیار مجموعه تحت مدیریت حسام الدین آشنا و محمود واعظی بوده است و به نظر میرسد که یک نسخه از آن را به مصاحبه شوندهها نیز دادهاند. این فایل صوتی بعد از انتشار خبر محتوای نامه ظریف به رهبری از سوی رویداد ۲۴ در خصوص حمایت از برجام و عدم کاندیداتوریاش در انتخابات ۱۴۰۰ منتشر شد.
بیشتر بخوانید:افشای فایل صوتی ظریف چه اثری بر انتخابات ۱۴۰۰ میگذارد؟
فایل صوتی گفتگوی ظریف در حالی منتشر شد که فرصت زیادی تا انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ باقی نمانده است و با وجود اینکه ظریف بارها اعلام کرده تصمیمی برای کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری ندارد، اما برخی از اصلاحطلبان و احزاب همچنان معتقدند که محمدجواد ظریف میتواند یکی از گزینههای پر ظرفیت برای انتخابات باشد.
از روز گذشته که این فایل صوتی منتشر شد، علاوه بر رسانههای خارجی، بسیاری از محافل سیاسی داخلی نیز در رابطه با آینده سیاسی ظریف به بحث و تبادل نظر پرداختند. در شبکه اجتماعی کلاب هاوس نیز در چند اتاق در این خصوص گفتگو در جریان بود. برخی از اصولگرایان با انتشار این فایل صوتی، اعلام کردند که محتوای منتشر شده به ضرر ظریف بود و باید فاتحه او را خواند. برخی دیگر اعلام کردند که دولت با اهداف سیاسی و انتخاباتی اقدام به انتشار این فایل صوتی کرده است. برخی هم گفتند انتشار این فایل صوتی برای فشار به ظریف برای شکست در مذاکرات وین است و از این پس فشارها بر او در داخل کشور افزایش شدیدی پیدا خواهد کرد و همین موضوع ممکن است باعث رد صلاحیت او در انتخابات ریاست جمهوری شود. برخی دیگر، اما معتقدند انتشار این فایل صوتی هرچند در شرایط مناسبی منتشر نشده است اما یک برگ برنده برای ظریف است و اعتماد و علاقه عمومی نسبت به او افزایش پیدا کرده است و مردم نیز متوجه شدند که دست دولت و شخص ظریف برای پیشبرد امور باز نبوده است.
رسانههای جریان راست نیز در اقدامی مشابه، با تیترهای تندی به محمدجواد ظریف تاختند. روزنامه وطن امروز او را حقیر و روزنامه رسالت او را نارفیق خواند. منوچهر متکی وزیر خارجه اسبق کشورمان نیز این اتفاق را ترور سیاسی قاسم سلیمانی تلقی کرد و عنوان کرد که از ظریف استفاده ابزاری شده است. این در حالی است که افکار عمومی نسبت به ظریف نه تنها منفی نشده بلکه بسیاری او را قهرمان خطاب میکنند و معتقدند او اتفاقاتی را مطرح کرد که شاید هیچ یک از مسئولین جرات بیان آنها را نداشته باشد. دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی اما معتقد است که اگرچه عمر سیاسی ظریف به پایان نرسیده اما انتشار این فایل صوتی را خبط و اشتباه خواند.
توهین به ظریف اثر معکوس دارد
غلامحسین کرباسچی دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی در گفتگو با رویداد۲۴، به وضعیت سیاسی محمدجواد ظریف پس از انتشار فایل صوتی اشاره کرد و گفت: در ابتدا باید بگویم که انتشار این فایل صوتی را اصلا اقدام اخلاقی و مناسبی نمیدانم و این ناسزاهایی که به ظریف گفته میشود اثر معکوس دارد و اگر کسی به او نقدی دارد، میتوان نقد را بدون توهین مطرح کرد.
وی ادامه داد: صحبتهای ظریف در این گفتگو، صحبتهایی نبوده که انتشار عمومی پیدا کند. به هر حال حرفهای رسمی و مصاحبهای با آن چیزی که برای تاریخ و بایگانی است، متفاوت است. به نظرم این کار یک خبط و اشتباه بوده و باید دید چه کسی با چه هدفی اقدام به این کار در حق کسی کرده که مورد اعتماد همگان حتی بزرگان نظام است.
محمدجواد ظریف تمام شدنی نیست
کرباسچی با بیان اینکه شخصیتهای سیاسی تمام نشدنی هستند، تصریح کرد: ظریف بعد از انتشار این فایل صوتی تمام نشد. سیاستمدارانی که همواره نقش مهمی را در کشور ایفا میکنند، هیچگاه تمام شدنی نیستند. به نظرم جایگاه تلاشهایی که آقای ظریف در طول این ۴۰ سال انجام داده است همواره محفوظ میماند. حالا ممکن است برخی به این سخنان نقدهایی هم داشته باشند. اما خود او هم تمایلی به انتشار این سخنان نداشته است. نقش تاریخی و بزرگی که برای بیرون آوردن کشور از تحریمها کردند محو شدنی نیست. شخصیتهای سیاسی همچون ظریف تمام نمیشوند.
دبیرکل حزب کارگزاران سیاسی، با بیان اینکه تصمیمگیری برای آمدن یا نیامدن ظریف به انتخابات دست خود اوست، گفت: معتقدم این اشتباهی بوده که رخ داده و برخی در راستای سوء استفاده چه مادی چه سیاسی این فایل را منتشر کردند و بعید میدانم این اتفاق ارتباطی با انتخابات ریاست جمهوری داشته باشد.
وی ادامه داد: فکر نمیکنم افکار عمومی بعد از انتشار این فایل، یا علیه ظریف شده باشند یا علاقمند به او. به هرحال برداشتها و تحلیلهای دوگانهای در بین مردم وجود دارد و عدهای از این شفافیت و مطرح کردن موضوعات بسیار ناراحت میشوند و بالاخره ارزشها و باورهایی دارند که ممکن است خوششان نیاید. این اتفاق در افکار عمومی تاثیر چندان منفی نداشت.
همه مسئولان از صحبتهای ظریف مطلع بودند
سعید شریعتی فعال سیاسی نیز در گفتگو با رویداد۲۴ با اشاره به انتشار فایل صوتی مصاحبه ظریف گفت: امروز دستور کار ظریف و همکاران او در مذاکرات وین، تامین منافع ملی و رفع تحریمها است. طبیعتا یک بخش از احتمال فرسایشی شدن مذاکرات، تنشهای پیرامون مذاکرات در داخل کشور است.
وی ادامه داد: جایگاه ظریف بعد از این اتفاق تغییری نکرد و همه مسئولین از اتفاقاتی که ظریف بیان کرد مطلع بودهاند و موضوع خلاف واقعی نگفته است که بخواهد به جایگاه او در سیاست خدشهای وارد کند. او برای ثبت در تاریخ و مستندسازی این اظهارات را گفته که بخشی از فرایند کار وزیرخارجه بوده است.
شریعتی با بیان اینکه جامعه از شفافیت استقبال میکند، گفت: اینکه برخی میگویند فاتحه ظریف خوانده شده و او را خائن میدانند، آیا اگر این فایل صوتی منتشر نشده بود او را قهرمان ملی می نامیدند؟
وی ادامه داد: جامعه از اینکه متوجه شود چه موانعی بر سرراه دولت بوده و چه نهادهایی چه موانعی ایجاد می کردند، خوشحال می شود. اکنون هم متوجه شدند که دولت پنهان و در سایهای وجود دارد که نمیگذارد دولت در مسیر خود حرکت کند. اینکه مسئولی در این سطح، موانعی از این دست را به مردم معرفی می کند حتما مورد استقبال افکار عمومی قرار خواهد گرفت. ظریف هم ادعایی برای ادامه کار در پوزیشن دولتی ندارد و این اتفاق نمیتواند برای او حاشیهای ایجاد کند و بعید میدانم برای او تبعاتی به همراه داشته باشد.