تاریخ انتشار: ۱۲:۰۸ - ۱۹ ارديبهشت ۱۴۰۰

تاثیر احیای برجام بر بازار سرمایه

آینده بورس پس از مذاکرات وین چه می‌شود؟ این پرسشی است که کارگزاری آگاه در کلاب هاوس به بحث و گفتگو گذاشت.

تاثیر احیای برجام بر بازار سرمایه
رویداد۲۴ در این گفتگو احسان رضاپور، کارشناس بازار سرمایه اعلام کرد که ابهام در چشم انداز نرخ دلار موجب شده است که تحلیلگران بورس نتوانند برای تحلیل آینده بازار سرمایه، ذهنیت دقیقی از قیمت دلار داشته باشند تا آن را مبنای آنالیز خود قرار دهند.

او ادامه داد: سناریوی بدبینانه برای بورس کاهش قیمت دلار به زیر ۲۰ هزار تومان بود که حالا به نظر می‌رسد با مذاکرات وین در حال رخ دادن است و اگرچه از نظر تحلیلگران این اتفاق خوبی برای بازار سرمایه نیست اما من فکر می‌کنم که باید این اتفاق و مذاکرات وین را در قالب معادله سودآوری شرکتهای بورسی دید.

این کارشناس بازار سرمایه توضیح داد: با احیای برگشت هزینه تولید بسیاری از شرکتها کاهش خواهد داشت. مخارجی که در واقع آنها بابت نقل و انتقال دشوار پول می‌پرداختند یا تخفیفی که بابت تحریم برای فروش کالای خود قائل می‌شدند.

همچنین مشکلاتی که بابت انتقال پول خود به درون کشور داشتند و گرفتاری تامین مواد اولیه و … را هم اگر به این معادلات اضافه کنیم متوجه می‌شویم که با احیای برجام هزینه تمام شده تولیدکنندگان کاهش خواهد داشت و سودآوری آنها افزایش دارد. بنابراین این مساله به نفع سهامداران این شرکتها خواهد بود.

رضاپور تاکید کرد: اگر بخواهیم کاهش هزینه تولید و افزایش سودآوری شرکتهای بورسی را مد نظر قرار دهیم باید گفت که آثار کاهش قیمت دلار به زیر ۲۰ هزار تومان به این وسیله در میان مدت و بلندمدت جبران می‌شود.

این کارشناس بازار سرمایه همچنین تاکید کرد: بدترین سناریو برای بورس در دوره تحریم قبلی رخ داد که ایران تحت شدیدترین فشارهای سازمان ملل و شورای امنیت بود و در واقع تهدیدها در سطح بالاتری قرار داشت. بنابراین وضعیت بورس از سالهای ۹۰ و ۹۱ بدتر نخواهد شد.


بیشتر بخوانید: زیان بورسی‌ها جبران می‌شود؟



نتایج مذاکره پیشخور شد
مصطفی موسوی، دیگر کارشناس بازار سرمایه هم با اشاره به اینکه نتایج مذاکرات وین در بورس پیشخور شده است، گفت: دلار از قیمت ۳۲ هزار تومان به حدود ۲۰ هزار تومان کاهش داشته است، بنابراین آثار قیمت دلار در بازار سرمایه به تدریج تا امروز پیشخور شده است و اگر برجام احیا شود، بازار ارز به صورت هیجانی قیمت زیر ۲۰ هزار تومان دلار را هم تجربه خواهد کرد اما این نرخ دوام نخواهد داشت و قیمت به همان محدوده ۲۰ هزار تومان برمی‌گردد.‌

بنابراین وضعیت بورس در همین شرایط خواهد ماند و شاخص کل سقوط بیشتری تجربه نمی‌کند و مثلا به زیر یک میلیون واحد نخواهد رسید.

این کارشناس همچنین تاکید کرد: هرچند آثار هیجانی احیای برجام می‌تواند قیمت دلار را به زیر ۲۰ هزار تومان کاهش دهد اما رشد بالای نقدینگی مانع از سقوط بیش از این قیمت دلار است.

ضمن اینکه دولت در سالهای اخیر برای جبران کسری بودجه، بدهی سنگینی برای دولت بعدی به جا گذاشته است که برای جبران این بدهی به نظر می‌رسد دولت آینده راهی جز چاپ پول و افزایش نرخ تورم انتخاب نمی‌کند.

سایر کارشناسان حاضر در این نشست از چشم انداز بهتر برای سهام ریالی نسبت به سهام شرکتهای صادرات محور گفتند و همچنین به رقابت سنگین بازار موازی ارزهای دیجیتال اشاره کرده و گفتند که این بازار مانع جدی تزریق دوباره نقدینگی به بازار سرمایه است و اگر دولت حمایت جدی از بورس نداشته باشد نگرانی برای آینده آن وجود دارد.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
برچسب ها: بورس ، برجام
نظرات شما