گام عملی اسرائیل برای حضور نظامی در خلیج فارس؟
رویداد۲۴ الخلیج آنلاین نوشت: سفر وزیر خارجه اسرائیل، یائیر لبید به بحرین، در وهله اول دیپلماتیک نبود و یا برای افتتاح سفارت در منامه انجام نشد، بلکه نشانههای نظامی نیز در آن به چشم میخورد که برجستهترین آن، بازدید لابید از ناوگان پنجم آمریکاست.
در ادامه این مطلب آمده است: به عقیده تحلیلگران، اسرائیل با بازدید از ناوگان پنجم در منامه، قصد دارد پیامها و اشارههای واضحی را به ایران برساند، مبنی بر اینکه واقعا به ان نزدیک شده و از این پس از طریق ایالات متحده و بحرین در منطقه و آبهای خلیج فارس فعالیت میکند.
وزیر خارجه اسرائیل به بازدید از ناو پنجم آمریکا اکتفا نکرده و در صدد همکاری با بحرین در خصوص مساله مقابله با حملات پهپادی ایران است، که آن را تهدید روز افزونی برای منطقه میداند!
در جریان سفر لبید به بحرین، وی به همراه همتای بحرینی خود، عبداللطیف الزیانی، در برابر کشتی بزرگ جنگی «یو اس پرل هارپور» و در حضور یک مسئول بلند پایه از نیروی دریایی آمریکا، عکس یادگاری گرفت.
براساس گزارش روزنامههای اسرائیلی، لابید در این سفر به دنبال راههایی برای تامین امنیت کشتیهای بحرینی در خلیج فارس بوده، که همین امر آن را در یک مقابله دریایی با ایران قرار میدهد. در جریان این سفر، لابید و پادشاه بحرین، حمد بن عیسی ال خلیفه، مذاکرات طولانی را ترتیب داده و به مسائل اقتصادی هم پرداختند.
ناوگان پنجم آمریکا حامل تعدادی جنگنده و زیر دریایی و تعداد زیادی بمب افکن، جنگندههای تاکتیکی و هواپیماهای سوخت رسانی است.
براساس گزارشهای رسمی، تعداد نیروهای دریایی آمریکا در بحرین، بیش از ۵۰۰۰ نفر است، در حالی که تعداد کشتیهای وابسته به سلاح دریایی آمریکا در این کشور عربی، سی کشتی است و تحلیلگران اهمیت این ناوگان را بیش از دیگر ناوهای استراتژیک آمریکا در منطقه خلیج فارس میدانند.
مأموریت این ناوگان، تامین امنیت ذخایر نفت از خلیج فارس به بازارهای جهانی، کنترل تحرکات ایران از نزدیک و بازدارندگی سریع در صورتی است که ایران قصد بستن تنگه هرمز را داشته باشد. علاوه بر این، ناوگان آمریکایی بر عملیات نظامی در خلیج فارس فارس و خلیج فارس عمان، دریای سرخ و بخشهای اقیانوس هند است. ناوگان پنجم آمریکا مستقیما در عملیات نظامی در عراق و افغانستان و مبارزه با تروریسم و دزدی دریایی در آبهای بین المللی هم مشارکت دارد.
خشم ایران
ایران به نوبه خود از زبان سخنگوی وزارت خارجه اش سفر وزیر خارجه اسرائیل به بحرین را محکوم کرده و در مورد هر زمینه سازی برای تعمیق حضور ویرانگر اسرائیل در منطقه هشدار داد. پیش از این، ایران در مناسبتهای مختلف در مورد حضور نظامی اسرائیل در خلیج فارس هشدار داده بود که دلیل آن، قراردادهای عادی سازی با امارات و بحرین در سال گذشته و تفاهمهای بزرگی بین آنها بود، چرا که تحلیلگران از ائتلاف استراتژیک میان دولتهای عربی و اسرائیل علیه تهران، صحبت میکردند.
در همین رابطه، پروفسور محمود یزبک، استاد مطالعات خاورمیانه در دانشگاه حیفا، میگوید: وزیر خارجه اسرائیل با بازدید از ناوگان پنجم آمریکا در بحرین به دنبال رساندن این پیام به ایران بود که یک ائتلاف راهبردی بین اسرائیل، ایالات متحده و بحرین در منطقه در راه است. این سفر لابید در واقع تهدید واضحی بود برای ایران که مخالف حضور اسرائیل در آبهای خلیج فارس و همچنین توافقهای عادی سازی آن با بحرین و امارات است.
به عقیده یزبک، حتی اگر تل آویو با ایالات متحده وارد ائتلاف شود، ایران در مقابله با اسرائیل در منطقه خلیج فارس تردید نمیکند، چرا که حضور اسرائیل در این منطقه میتواند تهدید واضحی برای امنیت استراتژیک و ملی ایران باشد. این استاد مطالعات خاورمیانه بعید میداند که اسرائیل بخاطر دولتهای عربی وارد جنگ با ایران یا هر دولت دیگری در منطقه شود، اما این احتمال وجود دارد که صهیونیستها برای دفاع از منافع خود مجبور به جنگ شوند.
مقابلهها و حملات
پیش از این، در جریان دو سال گذشته آبهای خلیج فارس شاهد حملات نظامی متقابلی بین ایران و اسرائیل بود که در سال ۲۰۱۹ آغاز شد و دولت اشغالگر کشتیهای ایرانی حامل سلاح و نفت و کالا را هدف گرفت.
براساس گزارش روزنامه نیویورک تایمز امریکا، هدف از این اقدامات اسرائیل، محدود کردن نفوذ ایران در خاورمیانه و جلوگیری از دور زدن تحریمهای آمریکا توسط تهران است.
در فوریه گذشته، کشتی باربری اسرائیل تحت عنوان «ام فی هیلیوس رای» با پرچم پاناما و در خلیج فارس عمان مورد حمله قرار گرفته و نخست وزیر اسرائیل ایران را متهم به این حمله کرد.
روزنامه وال استریت ژورنال آمریکا تاکید کرد که حدود ۱۲ کشتی حامل نفت یا سلاح ایران که به سمت سوریه در حرکت بودند، در معرض حملات موشکی و سایبری اسرائیل قرار گرفتند.
طبق گزارشهای عبری مقابله دریایی ایران و اسرائیل که به تازگی علنی شده، پیام صریحی برای واشنگتن است مبنی بر اینکه اگر مشکلات بین ایران و اسرائیل به صورت ریشهای حل نشود، شرایط به سمت جنگی فراگیر سوق پیدا میکند.
ایران بر تنگه هرمز سیطره دریایی دارد و همین مساله برای اسرائیل ناخوشایند است، از این رو، دائما تلاش میکند به ایران فشار وارد کند و مانع از دور زدن تحریمهای آمریکا از سوی این کشور شود.