روند انفجاری ابتلا به کرونا در ایران/ هشدار؛ اومیکرون یک سرماخوردگی ساده نیست!
رویداد۲۴ سامانه ماسکِ وزارت بهداشت اعلام کرد: تصور اولیه این بود که اُمیکرون شبیه سرماخوردگی ساده است و منجر به شدت بیماری و بستری نمیشود، اما این تصور کاملا نادرست است.
به نمودارهای پایین دقت کنید. در هر نمودار تعداد «بستری» روزانه کرونا در یک کشور مشخص شده است. ناحیه آبی روشن بستریهای عادی و ناحیه آبی تیره بستریهای ICU را نمایش میدهد.
قله اُمیکرون در دانمارک ۶ برابر دلتا، در سوئد ۵ برابر، در ایتالیا و کانادا ۴.۵ برابر، در استرالیا ۳.۵ برابر، در فرانسه ۲.۵ برابر، در سوئیس ۲.۱ برابر و در آمریکا ۱.۵ برابر بلندتر از دلتا بوده است.
روند انفجاری ابتلا به کرونا
به نوشته روزنامه اعتماد، طبق اعلام وزارت بهداشت از آخرین وضعیت شیوع کرونا در کشور، تعداد مبتلایان جدید کرونا در شبانه روز ۵ تا ۶ بهمن، با افزایش ۲۶.۳ درصدی (۲۴۷۳ نفر) نسبت به شبانهروز ۴ تا ۵ بهمن، به ۱۱۸۵۱ نفر رسید در حالی که پیشبینی متخصصان این است که ظرف هفته آینده، آمار مبتلایان در کشور، با رشد انفجاری همراه خواهد شد. نگاهی به آمار روزانه افزایش ابتلا در کشور نشان میدهد که وضعیت امروز و شیب صعودی تعداد مبتلایان، از دهه دوم آذرماه (بعد از شناسایی اولین مبتلای اُمیکرون در کشور) قابل مشاهده و پیشبینی بود در حالی که دولت و اعضای ستاد ملی مقابله با کرونا، هیچ اقدام پیشگیرانهای برای جلوگیری از حادتر شدن وضعیت انجام ندادند. چنانکه ظرف ۴۵ روز گذشته، بسیاری از مراسم آیینی و ملی، بدون رعایت هیچ محدودیت و توجه به پروتکلهای بهداشتی برگزار شد و برخلاف بسیاری ادعاها درباره ضرورت ارایه کارت واکسیناسیون در هنگام ورود به ادارات دولتی یا مراکز پرتجمع، مشاهدات ظرف هفتههای اخیر نشان داد که در هیچ اداره دولتی یا مراکز پر ازدحام، از مراجعان کارت واکسیناسیون مطالبه نشده علاوه بر آنکه در بسیاری ادارات دولتی و مراکز پرازدحام و از جمله متروی تهران یا مراکز خرید مسقف، افرادی را میتوان مشاهده کرد که نهتنها ماسک بر صورت ندارند، سایر الزامات مورد تاکید وزارت بهداشت و از جمله فاصلهگذاری اجتماعی یا باز بودن پنجرهها در فضاهای بسته را هم رعایت نمیکنند و هیچ ماموری هم برای تذکر این تخلفات محرز، حضور ندارد. به استناد آمارهای رسمی منتشر شده توسط وزارت بهداشت، از روز ۱۹ آذر، آمار ابتلای جدید به کمتر از ۳۰۰۰ نفر در هر روز کاهش یافت.
بیشتر بخوانید: هشدار یک ویروسشناس: نوسان مرگهای کرونا نشانه خوبی نیست/ باید آماده دز چهارم شویم؟
در روزهای پایانی آذر، بهطور متناوب، تعداد مبتلایان روزانه به کمتر از ۲۰۰۰ نفر هم رسید، اما بهطور پیوسته، در فاصله روزهای دوم تا ۲۱ دیماه (غیر از روز ۷ دی) تعداد مبتلایان به کمتر از ۲۰۰۰ نفر در روز رسید. روز ۲۶دی (پس از پایان برخی مراسم ملی و آیینی در کشور که با ازدحام قابل توجه جمعیت در تمام استانها برگزار شد) آخرین روزی بود که تعداد مبتلایان کرونا در کشور کمتر از ۳۰۰۰ نفر در هر روز بود و از آن روز به بعد، در هر روز، شیب ابتلا با فاصله بسیار محسوس نسبت به روز قبل، افزایش یافته است. طبق گزارشی که دیروز وزارت بهداشت منتشر کرد، شهر اردکان در استان یزد، بابت تعداد بستریهای مبتلایان کرونا، دیروز به وضعیت قرمز بازگشت علاوه بر آنکه شهرستانهای کاشان (اصفهان)، فردوس (خراسان جنوبی)، تربت حیدریه (خراسان رضوی)، بستک (هرمزگان)، ابرکوه، خاتم، مهریز، میبد (یزد) هم از وضعیت آبی و بیخطر، دوباره در وضعیت نارنجی قرار گرفتند علاوه بر آنکه به دلیل افزایش بستریهای کرونایی در ۱۱۴ شهر و از جمله تبریز، ارومیه، اصفهان، کرج، بوشهر، تهران، بیرجند، مشهد، زنجان، سمنان، شیراز، قم، کرمان، رشت، خرمآباد، ساری، اراک، بندرعباس و یزد، این شهرها هم از وضعیت آبی خارج شدند و به وضعیت زرد رسیدند.
طبق جزییات جدیدترین نقشهای که سامانه «ماسک» منتشر کرده، از روز ۶ بهمن، از مجموع ۱۶ شهرستان استان تهران، غیر از اسلامشهر، رباطکریم، شهریار و شهر قدس، باقی شهرستانهای استان، در وضعیت زرد قرار گرفتهاند به گونهای که از سمت غرب، به شهرهای در وضعیت زرد استان البرز و از سمت شرق به شهرهای در وضعیت زرد استان مازندران متصل شدهاند. البته هنوز آمار فوتیهای روزانه از بین مبتلایان کرونا، کمتر از ۳۰ نفر است، اما دیروز این هشدار هم پررنگ شد که افزایش ابتلا و افزایش بستری، حتما افزایش مرگ را هم به دنبال خواهد داشت.
حالا خطر جدی، کاهش نگرانکننده استقبال از تزریق دوز سوم واکسن است چنانکه بنا به اذعان وزیر کشور، مجموع واکسیناسیون دوز سوم در کشور از عدد ۱۷ درصد فراتر نرفته آن هم در حالی که طبق هشدار دیروز معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، زمان درگیر شدن هر فرد به سویه اومیکرون، به دلیل سرعت گردش ویروس در کشور، به یک الی ۳ شبانه روز کاهش یافته و بنا به هشدار عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا هم به دنبال افزایش ۴۰ الی ۵۰ درصدی تعداد مبتلایان کرونا در هر روز، در روزهای آینده، با آمار تصاعدی بستریهای بیمارستانی و بهخصوص، در بخش مراقبتهای ویژه مواجه خواهیم شد.
دیروز انتقادی هم در قالب هشدار و خطاب به دولت و ضمن زیر سوال بردن بیتدبیریهای چند روز گذشته از سوی دبیر کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا مطرح شد که باز هم تاکیدی بود بر وخامت شرایط در روزهای آتی. مسعود یونسیان در گفتوگویی که با خبرگزاری ایسنا داشت، خطاب به مسوولانی که با شعارهای نمایشی «تعهد به رعایت پروتکلهای بهداشتی» اصرار بر ضرورت و اجبار بازگشایی مدارس و حضور تمام دانشآموزان و از سرگیری تمام فعالیتهای صنفی و اجتماعی و صدور مجوز برای مراسم پر ازدحام ملی و آیینی داشتند گفت: «وقتی اعلام میشود که رنگبندی کشور تغییر کرده، به این معناست که واقعا تغییر کرده است
هنوز تمام افراد واجد شرایط تزریق واکسن، واکسن کرونا تزریق نکردهاند. واقعیت این است که از جمعیت ۸۴ میلیون نفره ما در کشور که انتظار داشتیم همه آنها واکسن تزریق کنند، فقط ۶۴ درصد دو دز واکسن را تزریق کردند.. دو هفته دیگر، تاثیر بازگشاییهای انجام شده در تالارهای پذیرایی، سالنهای سینما و تئاتر و... که بعضا با ظرفیت ۱۰۰درصدی فعالیت میکنند، را میبینیم. قطعا این بازگشاییها اثرات نامطلوبی خواهند داشت و تردیدی در این زمینه وجود ندارد. حتی اگر این بازگشاییها همین امروز هم متوقف شده و تعطیل شوند، تا نیمه بهمنماه نتیجه آنچه را که در یک ماه گذشته تاکنون انجام دادهایم، خواهیم دید. این بازگشاییها منجر به این میشوند که در نیمه دوم بهمنماه افزایش سرعت ابتلا به بیماری را هم شاهد باشیم. متاسفانه زمانی به محدود کردن بازگشاییها فکر میکنیم که در اوج قله قرار گرفتهایم. آن زمان خیلی دیر است. زمانیکه تختهای بیمارستانها و آیسییوهای ما پر شدند، کمبود دارو، سرم، اکسیژن و... پیدا کردیم، آن زمان برای تصمیمگیری خیلی دیر است. مرگ سه رقمی را اصلا دور از ذهن نمیبینم و از رگ گردن به ما نزدیکتر است.
رییس بیمارستان حضرت رسول (ص) اعلام کرد که بسیاری از بخشهایای سی یو کرونا را تعطیل کرده بودیم، اما اکنون دوباره پر شده و این تازه ابتدای شروع موج است. ما در شاخه بالارونده هستیم و این شاخه حالا حالاها بالا میرود. فعلا در شاخه بالارونده قرار داریم و تعداد مواردمان به صورت تصاعدی افزایش مییابد. روزی میرسد که تختهایمان پر شوند، وقتی تختهایمان پر شوند کمبود پرسنل، دارو و تجهیزات و اکسیژن پیدا کردیم، طبیعی است که آن زمان درمان هم بدتر شده و سه رقمی شدن مرگها هم خیلی دور از ذهن نیست. متاسفانه ما تا زمانیکه سیل در خانهمان نیاید، جدی نمیگیریم.»
افزایش خطرناک پلهای مبتلایان به اُمیکرون
رئیس مؤسسه تحقیقات سلامت نیز گفت: احتمالا در دو هفته آتی تعداد ابتلای روزانه به اُمیکرون بیش از ۳۰ هزار مبتلا در روز میرسد و معنی این موضوع این است که ما به زودی در آستانه پیک ششم کرونا قرار خواهیم گرفت. بر اساس نظرات دانشمندان نباید در کوتاه مدت به پایان کرونا خوشبین باشیم. تا زمانی که همهگیری در همه کشورها کنترل نشود کرونا از بین نخواهد رفت و نباید امیدی به پایان کرونا داشته باشیم.