آیا واشنگتن در حمله اسرائیل به سفارت ایران مشارکت داشت؟
رویداد۲۴ یک مقام آمریکایی که اشارهای به نام او نشده، در مصاحبه با این رسانه گفته است که واشنگتن «هیچ مشارکت» یا اطلاع قبلی از حمله اسرائیل به یکی از مقرهای دیپلماتیک ایران در سوریه که به شهادت یک مقام نظامی بلندپایه ایران منجر شد، نداشته است.
پایگاه آکسیوس، این پیام نادر از سوی دولت بایدن را «نادر» توصیف کرده و آن را نشاندهنده نگرانی عمیق مقامهای آمریکایی، از احتمال بالارفت تنشها در منطقه و آغاز مجدد حملات گروههای طرفدار ایران به نیروهای آمریکایی توصیف کرده است.
یک سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید که خواسته نامش فاش نشود، گفت که «آمریکا هیچ مشارکتی در حمله اسرائیل نداشت و ما از آن اطلاع قبلی نداشتیم.» یک مقام ارشد آمریکایی هم مدعی شده که آمریکا این موضوع را «به طور مستقیم به اطلاع ایران رسانده است.
مقامهای اسرائیلی در گفتگو با «آکسیوس» تاکید کردهاند که اسرائیل دقایقی قبل از حمله، دولت بایدن را در جریان آن قرار داد، اما خواستار چراغ سبز برای اجرای آن نشد. یک مقام آمریکایی مدعی شده که اطلاعرسانی اسرائیل، فاقد جزئیات بوده و هنگامی انجام شده است که جنگندههای اسرائیل به پرواز درآمده بودند.
این مقام آمریکایی همچنین مدعی شده که اسرائیلیها به عنوان مثال، اطلاع ندادند که قصد دارند یکی از ساختمانهای سفارت ایران را بمباران کنند.
مقام ارشد آمریکایی گفت احتمال تشدید تنشها میان اسرائیل و ایران و نیروهای نیابتی آنها وجود دارد. یک مقام ارشد اسرائیلی همچنین گفت ارتش اسرائیل بعد از این حمله هوایی، در وضعیت آمادهباش قرار گرفته است.
مشاور ارتباطات امنیت ملی کاخ سفید با تاکید بر اینکه آمریکا در حمله اسرائیل به ساختمان کنسولگری ایران در سوریه، هیچ نقشی نداشته است، گفت واشنگتن از حمله این کشور به یک خیریه آمریکایی در نوار غزه خشمگین است.
«جان کربی» مشاور ارتباطات امنیت ملی کاخ سفید گفت: «ما هیچ نقشی در حمله به دمشق نداشتیم. ما بههیچوجه ممکن در آن دخیل نبودیم.» او همچنین اظهار کرد که ایالات متحده پیشبینی روشنی از واکنش احتمالی ایران به این حمله ندارد.
بیشتر بخوانید: ایران چه پاسخی به حمله اسرائیل خواهد داد؟
علاوه بر این، کربی اعلام کرد: دولت «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا از تهدید نظامی بالقوه در نوار غزه باخبر است و نیروهای ایالات متحده را در نوار غزه مستقر نخواهد کرد.
این مقام آمریکایی در یک نشست خبری گفت: «بهخوبی میدانیم که غزه یک منطقه جنگی است. اولویت اصلی رئیسجمهور، حفاظت از نیروها و رهبران نظامی ما خواهد بود و آنها وارد غزه نخواهند شد.»
بااینحال، مشاور ارتباطات امنیت ملی کاخ سفید تصریح کرد که نیروهای آمریکا در نزدیکی ساحل غزه مستقر شدهاند تا ارسال کمکهای بشردوستانه را به این باریکه تسهیل کنند.
کربی در ادامه با اذعان به خطراتی که در نوار غزه در جریان است، اعلام کرد که یکی از کارکنان یک خیریه آمریکایی که امروز در نوار غزه هدف حمله اسرائیل قرار گرفت، شهروند آمریکایی دوتابعیتی بوده است.
اسرائیل یک سازمان خیریه آمریکایی به نام «آشپزخانه مرکزی جهانی» را در نوار غزه هدف قرار داد که به کشتهشدن هفتتن از ملیتهای مختلف منجر شد.
این سازمان که از هفتم اکتبر تا امروز، وظیفه امدادرسانی و تحویل کمکهای بشردوستانه در نواز غزه را برعهده داشت، فعالیتهای خود در این باریکه را به حالت تعلیق درآورده است.
کربی در این نشست خبری با طرح این ادعا که واشنگتن از کشتهشدن غیرنظامیان در حمله اسرائیل خشمگین شده است، گفت: «تایید میکنم که یکی از (کشتهشدگان) شهروند دوتابعیتی آمریکا بوده است؛ اما نتوانستم درباره ملیت تمامی کشتهشدگان با مقامات مربوطه گفتگو کنم. همچنین تا آنجا که من مطلع هستم، احتمال دارد تعداد تلفات افزایش یابد.»
جنگندههای اسرائیل روز دوشنبه «سیزدهم فروردین ماه»، بخش کنسولی سفارت ایران واقع در خیابان «المزه» دمشق را هدف حملات هوایی قرار دادند. «حسین اکبری» سفیر ایران گفت که این ساختمان با جنگندههای اف۳۵ و شش موشک هدف حمله قرار گرفته بود. سردار محمدرضا زاهدی، از فرماندهان سپاه قدس در این حمله هوایی به شهادت رسید. سردار محمدهادی حاجیرحیمی معاون سردار زاهدی نیز از جمله شهدای این حمله بود. او پیش از این، معاون هماهنگکننده نیروی قدس بوده است.
حمله اسرائیل با محکومیت کشورهای مختلف اعم از سوریه، روسیه، امارات متحده عربی، عربستان سعودی، پاکستان، مصر، قطر، عمان، کوبا و ونزوئلا مواجه شده است.