گزارش رویداد۲۴ از سوداگری در مراکز بازپروی معتادان
شکنجهگاهی به نام کمپ ترک اعتیاد
یک روانپزشک حوزه اعتیاد معتقد است، کمپهای غیرقانونی ترک اعتیاد، تحت عنوان درمان، از عدم نظارت مسئولان و عدم آگاهی مردم سوءاستفاده میکنند. باید ارتباط ساختارمندی بین شهرداری، سازمان بهزیستی و دولت شکل بگیرد. بهزیستی به تنهایی نمیتواند بر عملکرد این مراکز نظارت کند.
رویداد۲۴- یک روانپزشک حوزه اعتیاد معتقد است، کمپهای غیرقانونی ترک اعتیاد، تحت عنوان درمان، از عدم نظارت مسئولان و عدم آگاهی مردم سوءاستفاده میکنند.
زهرا که زنی خانهدار است، میگوید: با معرفی یکی از به ظاهر دوستان، چند قلدر، با زور پسرم را دست و پای بسته از خانه خارج کردند و به کمپی در حوالی شهر ری بردند. کمپ غیرمجاز بود و از هیچگونه امکانات پزشکی و رفاهی برخوردار نبود و ماهیانه 600 هزار تومان هم از ما پول میگرفتند. اجازه دیدن پسرم را نمیدادند و توجیهشان این بود که ملاقات باعث شکستن ترک میشود. پس از سه ماه فرزندم را دیدم که به شدت به لحاظ روحی و جسمی مورد آسیب قرار گرفته بود و در آنجا بینی او را شکسته بودند، تازه متوجه شدم که علت اجازه ندادن برای ملاقات همین شکستگی بینی و اوضاع به هم ریخته روحی و جسمیاش بوده. فرزندم در این مدت آنقدر فحش رکیک شنیده و راههای خلاف آموخته و از نظر تغذیه دچار مشکل بوده که هزاران درد به دردهایش اضافه شده است.
در حال حاضر مراکز ترک اعتیاد رشدی قارچگونه دارند درحالی که هیچ نظارتی بر عملکرد آنها وجود ندارند. هر روز خبرهای تازهای از آزار و اذیت معتادان در این کمپها میشنویم و آمار نیز از افزایش مرگ و میر معتادان در کمپهای ترک اعتیاد خبر میدهد.
گفته میشود برخی از کمپهای ترک اعتیاد در خیابانهای شهر به دنیال معتادان میگردند و این افراد را با زود به کمپهای خود میبرند و در تماسی با خانودهشان آنها را تهدید میکنند که اگر هزینه را نپردازید فرد معتاد را به دادگاه معرفی میکنیم.
آنها با استنداد به « قانون اقدام تامینی» باجخواهی میکنند اما طبق این قانون که به تدابیر دادگاه برای جلوگیری از تکرار جرم درباره مجرمان خطرناک_معتادان را هم دربر میگیرد._ اشاره دارد، تنها مراجع قضایی میتوانند معتادان را زندانی کنند و یا به مراکزی که برای ترک آنها پیش بینی کردهاند بسپارند.
همچنین طبق ماده 621 قانون مجازات اسلامی اگر کمپهای ترک اعتیاد بدون رضایت خود فرد، او را به کمپ ببرند جرمشان آدمربایی است و در صورت اثبات تمام مسئولان آن کمپ تحت تعقیب کیفری قرار میگیرند و حداقل مجازاتشان هم حبس، جریمه نقدی، شلاق و دیه است.
اما اینکه وجود این قوانین تاکنون چقدر ضمانت اجرایی داشته است در عمل مشخص است. هر روز به تعداد کمپهای ناکارآمد قانونی و شکنجهگاههای غیرقانونی به نام کمپهای غیرمجاز افزوده میشود و هیچگونه نظارت موثری بر این کمپها صورت نمیگیرد.
مسئول یک کمپ ترک اعتیاد در شهریار گفت: معتاد باید حضوری در کمپ اقامت داشته باشد و تعداد روزهای اقامتش هم بستگی به نظر معرفش و کارشناس ما دارد. اول یک هفته سمزدایی میشود و بعد کلاسهای مددکاری شروع میشود. فرد از خانوادهاش رضایتنامه نمیخواهد و اگر نمیخواهد آنها بفهمند میتواند بگوید این مدت به مسافرت می رود.
او همچنین میگوید: اگر معتاد بخواهد درمان را نیمه کاره رها کند ما این اجازه را به او نمیدهیم و درمان را ادامه میدهیم.
سعید صفاتیان، روانپزشک حوزه اعتیاد در گفتوگو با رویداد۲۴ گفت: کمپهای زیادی چه به صورت قانونی و چه به صورت غیرقانونی به وجود آمده است که مشکلات اصلی ما مربوط به کمپهای غیرقانونی است. این کمپها تحت عنوان درمان، از عدم نظارت مسئولان و عدم آگاهی مردم سوءاستفاده میکنند.
او اظهار داشت: در مورد معضل اعتیاد خصوصا معتادان متجاهر و کارتنخوابها، شهرداری تهران خوب ورود پیدا نکرده است، در حالی که در همه دنیا شهرداریها وزن عمده این مشکل را به دوش میکشند. البته طرحهایی مثل«بهاران» وجود داشته که به هیچ عنوان کافی نبوده است.
صفاتیان افزود: در این خصوص شورای شهر باید ورود پیدا کند و از شهرداری برای عدم نظارتش توضیح بخواهد. همچنین باید ارتباط ساختارمندی بین شهرداری، سازمان بهزیستی و دولت شکل بگیرد. سازمان بهزیستی به تنهایی نمیتواند برعملکرد کمپها نظارت کند.
این روانپزشک حوزه اعتیاد در خصوص تاثیر اقدامات غیرعلمی کمپها گفت: خانوادهها برای درمان فرزندانشان را به این مراکز میفرستند. اما این کمپها مرکز نگهداری است، مرکز درمان نیست. اقدامات این کمپها باعث اختلال روانی شدید میشود و شرایطی را برای معتادان فراهم میکند که باعث سرخوردگی میشود و دیگر به هیچ عنوان نمیتوانند درمان شوند.
او همچنین در خصوص انتقال مسئولیت نظارت بر کمپها از بهزیستی به بخش خصوصی گفت: عملکرد ضعیف کمپها به خاطر عدم نظارت است بنابراین نظارت در هر صورتی خوب است. وقتی بهزیستی در این زمینه کارآمد نیست باید بخش خصوصی انجام بدهد. اما باید سیستم نظارتی قوی در این زمینه داشته باشیم، اگر شهرداری نظارت خوبی حداقل در مورد معتادان کارتنخواب داشت مشکل اینقدر بزرگ نمیشد.